Srečni očka Dowsett ukanil ubežnike za krstno zmago

V skupnem seštevku pred jutrišnjo zahtevno etapo na Roccaraso ni prišlo do sprememb.
Fotografija: Alex Dowsett se je veselil etapne zmage. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Alex Dowsett se je veselil etapne zmage. FOTO: Luca Bettini/AFP

Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation) je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Italiji. V ubežni skupini šesterice je bil po napadu v krajšem krogu okoli Viesteja boljši od Salvatoreja Puccia (Ineos Grenadiers) in Matthewa Holmesa (Lotto Soudal). V skupnem seštevku pred nedeljsko zahtevno etapo na Roccaraso ni prišlo do sprememb.

Rožnato majico še naprej drži Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step), ki ima 43 sekund prednosti pred Špancem Pellom Bilbaom (Bahrain-McLaren) in 48 pred Nizozemcem Wilcom Keldermanom (Sunweb).

Osma etapa je bila že pred začetkom označena kot priložnost za ubežnike. Sprinterske ekipe se na edinem vzponu niso spustile v lov za šesterico v ospredju, kar je pomenilo, da so se z več kot desetimi minutami prednosti pomerili med sabo na krajših krogih okoli Viesteja ob Jadranskem morju.

Alex Dowsett se je veselil zmage in rojstva otroka. FOTO: Luca Bettini/AFP
Alex Dowsett se je veselil zmage in rojstva otroka. FOTO: Luca Bettini/AFP


Napadi so si med šesterico sledili več kilometrov, potem pa je 18 kilometrov pred koncem pobegnil Dowsett, sicer odličen kronometrist, v ozadju pa pravega sodelovanja peterica ni pokazala. Dowsett si je priboril dovolj prednosti, da je prednost zadržal tudi na zadnjem kratkem vzponu. S tem pa je dobil prvo etapo na velikih tritedenskih dirkah za svoje moštvo.
 

Jutri razgibana etapa


V boju za drugo mesto je bil Puccio hitrejši od Holmesa in Joeyja Rosskopfa (CCC Team), ki niso uspeli ujeti zmagovalca osme etape. V boju za vijoličasto majico so se za točke pomerili sprinterji, ki so imeli dovolj moči po edinem daljšem vzponu. Sedmo mesto je osvojil Avstralec Michael Matthews (Sunweb).

V nedeljo bo pred ponedeljkovim prostim dnem na sporedu zahtevna, razgibana etapa od San Salva do Roccarasa v dolžini 208 kilometrov. Kolesarje čakajo številni vzponi in zahteven zaključek v zadnjih desetih kilometrih z dvema vzponoma, tudi zaključnim do Roccarasa, s povprečno 11-odstotnim naklonom v zadnjem kilometru.

»Za mano je res zahtevno, nepredvidljivo leto. Trenutno še vedno skušam najti odgovor, kje bom dirkal prihodnje leto, kako bom nahranil družino in še naprej počel to, kar imam rad,« je po drugi etapni zmagi na Giru dejal 32-letni Britanec, ki je danes pred etapo prejel veselo novico, da bo prvič postal očka.

Preberite še:

Komentarji: