Quintana je zmagovalec, Roglič na tretjem mestu

Današnja, 2. etapa dirke po Španiji naj bi bila po okusu sprinterjev, ki lahko premagajo lažje klance, vendar se je na koncu izkazalo čisto drugače.
Fotografija: Quintana je presenetil z zadnjim napadom in zmagal. Foto Lv19
Odpri galerijo
Quintana je presenetil z zadnjim napadom in zmagal. Foto Lv19

Calpe - Roglič je dokazal, da spada med glavne favorite letošnje Vuelte! Na vrhu zadnjega klanca na dirki, na katerem je vse točke pobral Alejandro Valverde, je napadel Primož Roglič in se skupaj s še petimi kolesarji odpeljal zdesetkani skupini. Nekaj časa je kazalo, da se jim bo priključil še Tadej Pogačar, a je ostal skupaj z rdečo majico Lopezom. Primož Roglič, Nairo Quintana, Rigo Uran, Mikel Nieve, Nicolas Roche in Fabio Aru, so si hitro nabrali 20 sekund.

Dva kilometra pred ciljem je napadel Quintana, ubežniki so kmalu postali zasledovalci bežečem Kolumbijcu. Spogledovanje in taktiziranje jih je stalo boja za prvo mesto. Quintani je uspelo samemu priti v cilj s 5. sekundami prednosti pred Rochem in Rogličem, ki je etapo končal na 3. mestu.

Novi vodilni na dirki je Nicolas Roche (Team Sunweb), ki je rdečo majico "La Roja" nosil že leta 2013. Na drugem mestu je Nairo Quintana (Movistar Team), +2", Rigoberto Uran (EF Education First), +8", je tretji, Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), +22" četrti in peti je Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team), +33". Primož Roglič je na šestem mestu s 36" zaostanka za vodilnim. Tadej Pogačar je 23. z zaostankom +1:40. Kar največ šteje po 2. etapi je dejstvo, da je Roglič skoraj izničil Lopezovo prednost.

Današnja etapa je znova pokazala, kako nepredvidljiva je lahko kolesarska dirka. Na začetku se je vse odvijalo tako kot smo navajeni na etapnih dirkah, najprej manjša skupina ubežnikov, ki jo ujamejo tik pred koncem etape, da bi se sprinterji lahko pomerili za zmago. Vendar je današnja etapa spadala med hribovite in ne ravninske, zato je bilo pričakovati, da bodo napadli tudi tisti kolesarji, ki svoje priložnosti iščejo na klancih. Dva klanca 2. in eden 3. kategorije so bili dovolj, da se je odvila ena izmed najbolj razburljivih etap. Glavni in odgovorni za napetost pa je bil ravno Primož Roglič, ki je napadel tam, kjer je bilo najtežje, na vrhu zadnjega klanca. S sabo je potegnil same favorite razen vodilnega Lopeza. Na koncu je Quintana presenetil s samostojnim pobegom, Rogliča je v ciljnem sprintu prehitel le še Irec Nicholas Roche, ki je oblekel rdečo majico vodilnega na letošnji Vuelti.

Novi vodilni na Vuelti je Irec Nicholas Roche.
Novi vodilni na Vuelti je Irec Nicholas Roche.


 

Jutrišnja 3. etapa je ravninska


Jutri je na sporedu ravninska etapa od Ibi. Ciudad del Jugueta do Alicante, dolga 188 kilometrov. Kolesarje čakata dva klanca 3. kategorije in vetrovno vreme, kar bo zopet otežilo delo sprinterjem. Luka Mezgec je dokazal, da je obdržal odlično formo z dirke po Poljski, kjer je slavil v dveh etapah, zato spada med jutrišnje favorite. Prav tako bo to etapa za pobeg večje skupine in je še ena priložnost za Domna Novaka in Luko Pibernika. Glavni igralci za skupni seštevek bodo to etapo skušali preživeti v varnem zavetrju svojih pomočnikov. 

Profil 3. etape dolge 188 km. Foto Lv19
Profil 3. etape dolge 188 km. Foto Lv19



Potek 2. etape 

17.40 Nairo Quintana je zmagovalec 2. etape, Roglič na tretjem mestu.
17.39 Nairo Quintana beži, Roglič ga lovi! Še 1 km!
17.35 Še 5 km! Prednost narašča, že 36" pred rdečo majico. 
17.31 Tako skupinico Roglič lahko "odšprinta"! To je že dokazal.
17.30 Ion Izagirre, Miguel Ángel López (Astana Pro Team), Alejandro Valverde (Movistar Team), Rafal Maja, Davide Formolo (Bora-Hansgrohe), George Bennett (Jumbo-Visma), Esteban Chaves (Mitchelton-Scott), Wilco Kelderman (Team Sunweb), Álex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA), Sergio Higuita (EF Education First), Pierre Latour (Ag2r La Mondiale), Víctor de la Parte (CCC Team), Jesús Herrada (Cofidis) in Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), zaostajajo že 20" za ubežniki z Rogličem na čelu. Mezgec je 50" za drugo skupino. Še zadnjih 10 kilometrov!
17.23 Šest kolesarjev: Nairo Quintana, Rigo Uran, Mikel Nieve, Primož Roglič, Nicolas Roche in Fabio Aru ima 20 sekund prednosti pred glavnino, ki jo vodi Lopez. Pogačar je skupaj z Lopezom. Še 12 km do cilja. Ali bo Roglič zmagovalec 2. etape? 
17.16 Roglič beži s samimi favoriti! Roglič, Uran, Nieve, Aru so spredaj, sledi jim Pogačar. Prvi trije na  Alto de Puig Llorença (kat-2, km 174.8), zadnjem današnjem gorskem cilju:
1. Alejandro Valverde (Movistar Team), 5 točk
2. Pierre Latour (Ag2r La Mondiale), 3 točke
3. George Bennett (Jumbo-Visma), 1 točka
17.15 Mezgec je zaostal, vendar mu dobro kaže na spustu. 
17.12 Valverde prvi čez gorski cilj! Roglič in Pogačar sta tik za njim.
17.07 Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Davide Formolo (Bora-Hansgrohe) in George Bennett (Jumbo-Visma) imajo rahlo prednost na sredini klanca. Mezgec še drži glavnino.
17.05 Začel se je zadnji klanec, ki spada v 2. kategorijo, dolg je 3 km, 9 % povprečen naklon, najhujša strmina je kar 20 %!
16.52 Sander Armée (Lotto Soudal) je 16" pred tremi sotrpini iz bega. Angel Madrazo (Burgos-BH) mora na gorskem cilju, ki sledi dobiti vsaj točko, če hoče jutri obleči pikčasto majico za najboljšega kolesarja v razvrstitvi gorskih ciljev.
16.48 Zaostanek glavnine za 4. ubežniki je samo še 50 sekund. Do cilja je še 36 km.
16.40 Calp je ribiško turistično mestece na obali Sredozemskega morja. Nahaja se v pokrajini Alicante, ki je pravo romarsko središče španskih kolesarjev v zimskem, pripravljalnem obdobju. Ceste so skoraj v celoti obnovljene z novim asfaltom, na tem območju, hoteli so prijazni kolesarjem, hrana in postrežba ter prijazni ljudje pa so tisti pravi pečat, zakaj tam turizem cveti.
16.30 Do cilja je še 50 kilometrov! Ubežnikom je prednost skopnela na 2.50 min. Čez 25 km kolesarje čaka klanec Alto de Puig.
16.17 Vse kaže, da bodo ubežniki ujeti še pred zadnjim klancem, ki se nahaja 25 km pred ciljem. Tako kot smo napovedovali, v cilj bo najbrž prišla večja skupina kolesarjev, ki se bo v šprintu pomerila za zmago v 2. etapi. Vseh 5 slovenskih kolesarjev je v glavnini. 
16.13 Še 62 km do cilja. Glavnina zaostaja le še 2:47.
15.57 Ubežniki se ne predajo, še vedno vztrajajo 4 minute pred glavnino. Povprečna hitrost na današnji etapi je 35km/h, kar jasno dokazuje za kako hribovito traso gre.
15.40 Glavnina zaostaja samo še 4 minute za 4 ubežniki. Naj spomnimo, še vedno so v ospredju:  Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA),Willie Smit (Katusha-Alpecin), Sander Armée (Lotto Soudal) in Angel Madrazo (Burgos-BH). Do cilja je še 84 kilometrov.
15.28 Pred kolesarji je še 92 kilometra dirke. Bomo videli obračun med Mezgcem in Gavirio? Bo zadnji klanec 2. kategorije prehud za oba? 

Lopez v rdeči majici vodilnega. 100 km pred ciljem ga še ne skrbi 4 minutni zaostanek glavnine. Foto Lv19
Lopez v rdeči majici vodilnega. 100 km pred ciljem ga še ne skrbi 4 minutni zaostanek glavnine. Foto Lv19


15.15 Še 100 kilometrov do cilja. Še vedno so 4. kolesarji pred glavnino, ki vztrajno zmanjšujejo zaostanek. Trenutno so ubežniki še pred glavnino.
15.00 Kolesarje čaka še klanec 2. kategorije, ki ga morajo premagati 25 kilometrov pred ciljem. Trenutno jim nagaja veter, ki piha z leve strani, ki pa trenutno ni premočan. Bolj vetrovno se kolesarjem obeta ravno ob zaključku etape.
14.56 Pred kolesarji je še 105 km. Glavnina zaostaja še 5:54 min.
14.46 Pred današnjo, 2. etapo sta bili podeljeni zgolj dve majici od štirih. Redečo majico vodilnega nosi Miguel Angel Lopez (Astana), ki nosi tudi belo majico najmlajšega (do 25 let) kolesarja. Ker ne more voziti v dveh majicah hkrati, je bela majica na plečih drugouvrščenega v tej razvrstitvi Fabio Jakobsen (Deceuninck- - Quick Step). Pikčasta majica za najboljšega na gorskih ciljih in zelena majica za najhitrejšega na "letečih" ciljih, včeraj nista bili podeljeni, ker je bila moštvena vožnja na čas na kateri ni bilo gorskega in ne letečega cilja.
14.36 Bora-Hansgrohe se je priključila Astani v lovu na 4. ubežnike. Ubežniki so še vedno: Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA),Willie Smit (Katusha-Alpecin), Sander Armée (Lotto Soudal) in Angel Madrazo (Burgos-BH). Do cilja je še 121 km., glavnina zaostaja 6.33 min.
14.28 Moštvo Astana lovi ubežnike. Razlika zdaj znaša 6.45 min., do cilja je še 130 kilometrov.
14.17 Ubežniki so na vrhu Alto de Benilloba (kat-3, km 54.2). Gorski cilj je ponovno dobil Mandrazo. Do cilja 2. etape je še 141 km.
1. Angel Madrazo (Burgos-BH), 3 pts
2. Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), 2 pts
3. Sander Armée (Lotto-Soudal), 1 pt
14.10 Glavnina zaostaja že 7 min.
13.59 Po 50 km dirke so v ospredju: Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA),Willie Smit (Katusha-Alpecin), Sander Armée (Lotto Soudal) in Angel Madrazo (Burgos-BH).
13.56 Ubežniki se že vzpenjajo na drugi kategorizirani klanec današnje 2. etape. Glavnina zaostaja 6.30 min.
13.43 Kolesarji so na vrhu Puerto de Confrides (kat. 2, km 37.1). Prvi gorski cilj je dobil:
1. Angel Madrazo (Burgos-BH), 5 točk
2. Sander Armée (Lotto-Soudal), 3 točke
3. Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), 1 točka
Skupina zaostaja 6.33 min.
13.34 Še 4 km do vrha prvega kategoriziranega klanca na letošnji Vuelti. Peloton zaostaja že 5.30 min., do cilja še 158 km.
13.20 Do cilja je še 166 km. Peloton za 4. ubežniki zaostaja že 4 min.
13.05 Sander Armée (Lotto Soudal) in Angel Madrazo (Burgos-BH) sta 30 sekund pred Jonathanom Lastro (Caja Rural-Seguros RGA) in Williem Smitom (Katjuša Alpecin). Peloton zdaj zaostaja že 2.30 min.
13.00 Spet šok za Slovence! Padel je Luka Mezgec. Zapletel se je v padec, vendar je po hitri oskrbi prve pomoči spet na kolesu.
12.50 Ubežniki so ujeti. Celoten peloton se vzpenja proti vrhu klanca 2. kategorije.
12.40 Že po nekaj kilometrih je uspel pobeg 4. kolesarjem. Mickael Delage (Groupama-FDJ), Angel Madrazo (Burgos-BH), Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA) in Fernando Barcelo (Euskadi-Murias), so kolesarji, pred katerimi je še 187 km.
12.20 2. etapa se je začela v Benidormu. Vsi kolesarji so štartali. Nosilec rdeče majice vodilnega v skupnem seštevku je Miguel Angel Lopez (Astana). Pred nami je 199,6 km dolga, hribovita etapa.

 

Preberite še:

Komentarji: