Favoriti pred dežjem zbežali na začetek štartne liste

Za sobotno popoldne je v Bologni napovedan dež, zato so se favoriti odločili, da bodo štartali na začetku, Primož Roglič bo imel številko 12. 
Fotografija: V nizozemski ekipi pred štartom dirke vlada precej nervoze. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V nizozemski ekipi pred štartom dirke vlada precej nervoze. FOTO: Leon Vidic/Delo

Za začetek dirke po Italiji kolesarje v Bologni čaka dobrih osem kilometrov dolg kronometer, ki se bo končal z dva kilometra dolgim vzponom do svetišča na San Luci. Zahtevnih bo tudi prvih šest kilometrov po Bologni, kjer so ceste ozke, zavite in na nekaterih odsekih tudi tlakovane, zato bo tam treba biti previden. 

Za sobotno popoldne v Bologni vremenoslovci napovedujejo dež, ki pa naj bi začel padati ravno okrog 17. ure, zato so favoriti v upanju, da jih bo še pričakala suha cesta, zbežali na začetek štartne liste. 102. Giro bo tako otvoril Tom Dumoulin, ki se bo prvi spustil po štartni rampi, za njim pa bo šla na cesto večina favoritov za končno zmago, s številko 12 tudi Primož Roglič. Edini se je za tveganje odločil Simon Yates, za njim bosta štartala le še dva kolesarja, s štartne rampe se bo pognal ob 19.43.

Štartna lista sobotnega kronometra. FOTO: M. H.
Štartna lista sobotnega kronometra. FOTO: M. H.


Kako uspešna bo taktika Rogliča, bo pokazal šele čas, vremenske napovedi se hitro spreminjajo, najbolj pomembno pa je, da bo Roglič štartal v identičnih razmerah kot njegovi glavni konkurenti, zato kaj dosti razen morda proti Yatesu ne bi smel izgubiti. Odprto ostaja tudi vprašanje, kaj storiti pred zaključnim vzponom, ki bo s skoraj 10-odstotnim povprečnim naklonom in maksimalnim 16-odstotnim naklonom hud preizkus.

Roglič je na včerajšnji novinarski konferenci diplomatsko odvrnil, da še ne ve, če bo zamenjal kolo, najbrž pa bi na tako kratkem kronometru z menjavo izgubil preveč časa. Menjave koles so sicer njegova specialiteta, v Bergnu mu je prav bliskovita menjava pred zaključnim vzponom prinesla srebrno odličje. 

Jan Polanc bo štartal ob 17.52, Kristijan Koren ob 18.04, Grega Bole kot zadnji Slovenec pa ob 18.48. 

Komentarji: