Francoski vrag je z vratolomnim spustom rešil majico

Julian Alaphilippe je imel težave na Galibierju, na spustu pa je ujel najboljše in vsaj še za en dan zadržal rumeno majico. Nairo Quintana z zmago zavrtel čas nazaj.
Fotografija: Julian Alaphilippe je na spustu z Galibierja še enkrat dokazal, kakšen mojster te prvine je. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Julian Alaphilippe je na spustu z Galibierja še enkrat dokazal, kakšen mojster te prvine je. FOTO: Reuters

Valloire – Na napade v skupnem seštevku smo morali počakati vse do zadnjih kilometrov vzpona na sloviti Galibier, na koncu pa se je ponovila slika iz Pirenejev. Julian Alaphilippe je bil na vrhu vzpona v težavah, a je z borbenostjo in vratolomnim spustom ujel skupino favoritov. Odličen dan je za Kolumbijci, Nairo Quintana je dobil kraljevsko etapo letošnjega Toura, Egan Bernal pa se je z napadom prebil tik za Alaphilippa v skupnem seštevku.

Spopadi v Alpah so se začeli s kraljevsko etapo letošnjega Toura z dvema vzponoma ekstra kategorije, ki je bila pretežka, da bi ekipe favoritov lahko nadzorovale dogajanje od štarta, zato so novo priložnost dobili ubežniki. Zares se je začel tudi boj za pikčasto majico najboljšega hribolazca, Tim Wellens je bil v ubežni skupini, a so bili ob njem nekateri izvrstni hribolazci. Napadi so se začeli že na Izoardu, pričakovano pa je odločil vzpon na Galibier, kjer so se kolesarji povzpeli nad 2600 metrov nadmorske višine.

Quintana ima za seboj nov Tour za pozabo, v Francijo je prišel kot eden tihih favoritov vsaj za zmagovalni oder, a se je njegov naskok na rumeno majico že v Pirenejih neslavno končal. Tokrat je spet našel prave noge, na najtežjem delu vzpona je pospešil in se sam odpeljal proti vrhu. Aleksej Lucenko in Romain Bardet za njim sta dobro sodelovala, a je bil Kolumbijec enostavno premočan, pastem se je izognil tudi na spustu in na koncu za več kot minuto dobil letošnjo najtežjo etapo. Bardet si je na drugem mestu priboril tolažilno nagrado, zbral je dovolj točk na vzponih, da je oblekel pikčasto majico, ki jo bo poizkušal zadržati vse do Pariza in tako rešiti letošnji Tour. 

...
...


 

Nagrada za napadalno taktiko


»Cel Tour smo delali trdo, a se nam ni izšlo, zdaj pa končno imamo rezultat za nagrado za naše delo. Vsak dan smo poizkušali, danes je bil zelo dober dan zame, imamo etapno zmago, poizkušamo tudi z Lando v skupnem seštevku in zagotovo se zdaj ne bomo ustavili,« je v cilju povedal Quintana, ki je slavil svojo tretjo etapno zmago na dirki po Franciji.

Thibaut Pinot je že pred etapo napovedal, da bo težko prišlo do večjih razlik v skupnem seštevku zaradi dolgega spusta do cilja v Valloireju in res je bilo treba na spopad med favoriti počakati do zadnjih kilometrov Galibierja. Napadel je Bernal in na pospešek Kolumbijca nihče ni imel pravega odgovora, nekaj minut za tem je skočil še Geraint Thomas in Pinot je poizkus Valižana takoj pokril. Alaphilippe je že nekaj kilometrov pred tem deloval povsem na robu, izgubljal je mesta v skupini, ob skoku Thomasa pa ga je povsem odrezalo.



 

Thomas je želel hujši ritem


»Želel sem si, da bi na Galibierju dirkali na polno, da bi bil tempo visok, a se ni odvijalo po naših željah. Odločili smo se, da Egan napade, upal sem, da bo to povzročilo paniko med ostalimi in bo hitrost narasla, a se ni zgodilo nič pretiranega, zato sem napadel še jaz, da bi preveril, kje stojijo ostali favoriti in kako se počutim,« je taktiko Ineosa v cilju pojasnil Thomas.

Alaphilippe je zbral še zadnje moči in do vrha vzpona zaostal pol minute, potem pa je z vratolomnim spustom v slogu »sokola« Paola Savoldellija, ki si je na tak način priboril rožnati majici na Giru v letih 2002 in 2005, že do sredine spusta ujel skupino s Thomasom. Med favoriti je tako le Bernal pridobil dobre pol minute in se prebil na drugo mesto v skupnem seštevku, boj pa se bo nadaljeval danes s petimi vzponi in Iseranom (2770 m) kot osrednjo točko etape.

Preberite še:

Komentarji: