Francozi na koncu ostali tudi brez stopničk v Parizu

Egan Bernal je brez težav zadržal rumeno majico. Alaphilippe se je boril, a popustil, Thomas drugi, Kruijswijk tretji. 

Objavljeno
28. julij 2019 21.30
Posodobljeno
28. julij 2019 23.22
Egan Bernal je takole proslavil zanj zgodovinsko prvo skupno zmago na kolesarski dirki po Franciji. FOTO: AFP
Prirediteljem dirke po Franciji vreme v zadnjih dneh res ni bilo naklonjeno, zaradi plazov je bil neprehoden tudi vzpon na Cormet de Roselend, zato je bila zadnja alpska etapa dolga le 60 kilometrov. Kar se tiče vprašanja o končnem zmagovalcu Toura, bi bila lahko tudi 200-kilometrska, pa rumeni majici Egana Bernala nihče ne bi prišel blizu, tako zanesljivo je deloval Kolumbijec. Z etapno zmago je Tour za pozabo rešil Vincenzo Nibali, po težavah Juliana Alaphilippa pa se je na zmagovalni oder prebil Steven Kruijswijk. V nedeljski paradi šampionov po Elizejskih poljanah je bil najhitrejši Avstralec Caleb Ewan.

image
Egan Bernal na podelitvi rumene majice. FOTO: AFP


Ker je bila etapa dolga le slabi dve uri, več kot polovico dolžine so prevozili na 33 kilometrov dolgem vzponu do cilja v Val Thorensu, je bilo malo možnosti za uspeh ubežnikov, a je veliko kolesarjev vseeno želelo izkoristiti zadnjo priložnost v gorah. Med njimi se je znašel tudi Vincenzo Nibali, ki je v zadnjem tednu velikokrat napadal, a ni našel pravih nog, tokrat pa je morski pes spet dobil tisti zmagovalne občutke. Ostalih ubežnikov se je otresel več kot deset kilometrov do cilja in začel napet boj z zasledovalci, ki je Sicilijancu na koncu prinesel novo lepo zmago v zelo bogati karieri: »Tour je bil zame zelo zahteven, želel sem se boriti za etapne zmage, a enostavno nisem imel dovolj moči v nogah. V zadnjem tednu se je moja forma nekoliko vzdignila, zato sem poizkušal in s to zmago mi je uspelo nekaj odnesti od letošnje dirke. Zadnji vzpon je bil neverjetno zahteven, ni in ni bilo konca.«

image
Vincenzo Nibali je z etapno zmago rešil Tour. FOTO: AFP


V glavnini so se favoriti očitno sprijaznili z dejstvom, da sta prvi dve mesti oddani Bernalu in Geraintu Thomasu, zanimiv je bil tako le boj za tretje mesto na odru za zmagovalce. Kolesarji Jumbo Visme so narekovali močan ritem na cesti do Val Thorensa in še enkrat zlomili Alaphilippa, ki se je boril kot lev, a se je na koncu moral sprijazniti s petim mestom. Francozi so tako po skoraj treh tednih za njih popolne dirke ostali brez odra za zmagovalce, Alaphilippe pa ni bil preveč razočaran. »Zame sta drugo ali pa 50. mesto enaka, enostavno vedno razmišljam le o zmagi. A se nisem želel predati, rekel sem si, da bom dal od sebe čisto vse, da si na koncu ničesar ne bom mogel očitati. Presrečen sem s tem, kar sem dosegel na Touru, predvsem je bila to velika zabava in biti del te evforije je čudovito,« je misli po zadnji težki preizkušnji strnil Loulou.
 

Začetek dobe Egana Bernala?


image
Egan Bernal na podelitvi rumene majice. FOTO: AFP


V Rogličevi Jumbo Vismi so tako iztržili tretje mesto s Stevenom Kruijswijkom, kar je bilo več, kot bi pred dirko realno lahko pričakovali. Ko se je na Dauphineju poškodoval Chris Froome, so v napovedih kolesarji in športni direktorji poudarjali, da nas čaka ena najbolj odprtih različic Toura v zadnjih letih in niso se zmotili. Prevlada Ineosa letos ni bila tako izrazita, tudi v gorah Thomas in Bernal nista imela najmočnejših pomočnikov, za dodaten draž dirke pa so poskrbeli francoski uspehi, ki rumeni pentlji dajo novo dimenzijo. Kljub nekoliko bolj kaotični poti do cilja je na koncu rezultat povsem pričakovan. Interni dvoboj v Ineosu je pripadel Bernalu, Thomas pa je z drugim mestom dokazal, da lansko slavje še zdaleč ni bilo slučaj. Britansko supermoštvo ima tako še četrtega zmagovalca dirke v manj kot desetih letih in zdi se, da smo v minulih treh tednih spremljali začetek ere Egana Bernala. Bodo tudi v naslednjih sezonah konkurentom ostale le drobtinice?