Froomovi dosežki v senci škandala

Analiza kolesarske sezone: Van Avermaet po izvrstni pomladi na vrhu.
Objavljeno
29. oktober 2017 19.39
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Nekoliko stran od oči in srca se je v Guangxiju končala kolesarska sezona na najvišji ravni, Matej Mohorič je s šestim mestom v skupni razvrstitvi postavil piko na i odlični sezoni. Po zadnjem dejanju pa je napočil čas za analize, premora bo vnovič le za vzorec.

Še pred dirko po Lombardiji je bilo jasno, da bo Greg van Avermaet končal na prvem mestu tako v točkovanju svetovne serije kot v točkovanju Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Olimpijski prvak si je pot do prvega mesta tlakoval z odličnimi spomladanskimi rezultati in zmago na velodromu v Roubaixu, sploh prvo za ekipo BMC na spomladanskih klasikah. Chris Froome je dirkal premalo, da bi lahko ogrozil van Avermaeta, tudi Primož Roglič je z 21. mestom na svetovni lestvici in 27. v svetovni seriji lahko zelo zadovoljen. Letos je v svetovni seriji točke osvojilo kar enajst slovenskih kolesarjev, leto poprej šest, v sezoni 2015 denimo le trije, najvišjo uvrstitev ob koncu leta v svetovni seriji pa še vedno drži Simon Špilak s 16. mestom. Roglič je letos izstopal še v eni statistični kategoriji. Skupaj z Mikelom Lando sta bila edina, ki sta zmagala na dirki (enodnevni ali v posamezni etapi) najvišje ravni z več kot minuto prednosti pred najbližjim zasledovalcem.

Sky je še drugič končal sezono kot najboljša ekipa, Tour in Vuelta pa sta pokazala, da v zavetju tako dobro naoljenega stroja, kot je ekipa sira Davida Brailsforda, Chrisa Frooma nihče ne bo premagal. Besedo ali dve pri tem bosta imela prihodnje leto zelo motivirani Nairo Quintana, ki bo na sezono 2017 želel čim prej pozabiti, in odkritje z rožnate pentlje Tom Dumoulin. Nizozemec v marsičem spominja na Miguela Induraina, svetovni prvak iz Bergna pa je tudi edini, ki bi se v vožnji na čas lahko enakovredno kosal z Britancem in pripravil teren za enakovredno merjenje moči v francoskih Alpah, Pirenejih in ne nazadnje tudi na kockah, ki bodo del rumene pentlje prihodnje leto.

Letošnji Giro je med zvezde izstrelil še enega, precej mlajšega kolesarja. Fernando Gaviria je že v San Juanu s prvo zmago v sezoni potrkal na vrata velikih, nato pa v Italiji eksplodiral in se takoj prebil ob bok najboljšim šprinterjem sveta. Uspel mu je redko viden podvig, na vseh dirkah, kjer je bila »kolumbijska raketa« na štartu, je dobil vsaj eno etapo, po prej omenjenem San Juanu še v Algarvu, na Tirrenu Adriaticu, Giru, dirki po Britaniji in za konec še v Guangxiju. Njegovih 14 zmag v sezoni je največ med vsemi kolesarji, z devetkrat dvignjenimi rokami v svetovni seriji pa je za prvim Petrom Saganom zaostal le za zmago. Tudi Slovak ima za seboj odlično sezono in še tretjo zaporedno mavrično majico na ramenih, zaradi kontroverzne izključitve s Toura pa je ostal brez zelene majice in možnosti, da bi se boril za vrh svetovne lestvice, sezono je končal kot tretji.

Sky pa časopisnih stolpcev v letu 2017 ni polnil le po zaslugi dosežkov, ekipa se je znašla v vrtincu dopinških obtožb s strani britanske protidopinške organizacije, zgodba je šla celo tako daleč, da se je vmešal britanski parlament. Spomnimo, v središču viharja je bila sumljiva pošiljka, ki jo je Bradley Wiggins prejel pred zmago na kriteriju Dauphine leta 2011. Zanj naj bi jo pripravil zdravnik britanske kolesarske zveze dr. Richard Freeman, a so se ob začetku preiskave čudežno izgubila Wigginsova zdravniška potrdila in dokumenti, ki naj bi pričali o vsebini pošiljke. Za nameček se je vodja ekipe Brailsford kasneje na vsakem zaslišanju bolj zapletal v laži in škandal je šel celo tako daleč, da Chris Froome ni želel ponuditi podpore Brailsfordu za nadaljnje vodenje ekipe. Britanski parlament je sestavil poseben preiskovalni odbor, ki bo v prihodnjih dneh podal izsledke, v njih pa naj bi po napovedih resno podvomili o »čistosti« delovanja Skya in njihovi povezavi z britanskim kolesarstvom.

O koncu kolesarske sezone bi morali tradicionalno poročati že pred mesecem dni, a je UCI letos v luči globalizacije na najvišjo raven povzdignil tudi dirki po Turčiji in Guangxiju, odzivi pa so bili mešani. Turčija za najboljše kolesarje ni bila atraktivna že v prejšnjem spomladanskem terminu, letošnje mesto tik za dirko po Lombardiji pa jo je odrinilo povsem na obrobje. Po drugi strani pa je bila dirka po Guangxiju prijetno presenečenje in je naletela na pohvale z vseh strani. V nasprotju s polomijo, kakršna je bila dirka po Pekingu, so kolesarje v Guangxiju pričakale lepe ceste, urejena pokrajina in dobre denarne nagrade, zato pot na vzhod ob koncu sezone ni več kazen, temveč za marsikoga lepa priložnost. UCI je s podjetjem Wanda, manjšim solastnikom madridskega Atletica in organizatorjem dirke, podpisal pogodbo vsaj še za naslednje tri sezone.

Prihodnje leto bodo ekipe na tritedenskih dirkah nastopale le še z osmimi tekmovalci, zato bodo še nekoliko skrčile število kolesarjev na plačilnem seznamu, a po drugi strani veseli vsaj dejstvo, da v sezoni 2017 ni ugasnila nobena ekipa z najvišje ravni, čeprav je bil Cannondale zelo blizu. Po zaslugi novega vala dobrih francoskih kolesarjev in visokih vložkov v poljskem CCC bo prihodnje leto nekoliko močnejši prokontinentalni razred in čeprav bistvenega izboljšanja razmer v pelotonu še ni na vidiku, kolesarstvo v letu 2018 vsaj ne bo nič slabše, le bogati bodo še nekoliko bogatejši.