Froomu med bolniško zmaga na Vuelti 2011?

Svetovna kolesarska zveza Juana Joseja Coba spoznala za krivega kršitve dopinških pravil, največjo zmago v karieri mu bodo odvzeli.

Objavljeno
13. junij 2019 20.08
Posodobljeno
13. junij 2019 20.33
Juan Jose Cobo se bo, kot kaže, poslovil od rdeče majice, ki jo je na Vuelti osvojil leta 2011. FOTO: Reuters
STA, M. H.
STA, M. H.
Ljubljana - Španec Juan Jose Cobo je novo ime na seznamu dopinških grešnikov v svetu profesionalnega kolesarstva. Zdaj že upokojenega kolesarja so ujeli na podlagi vnovičnega preverjanja izsledkov krvnih vzorcev iz njegovega biološkega potnega lista v obdobju med letoma 2009 in 2011. Odlični hribolazec je leta 2011 postal skupni zmagovalec španske pentlje Vuelte, ki bi lahko zdaj pripadla Chrisu Froomu.

Svetovna kolesarska zveza (UCI) je v sporočila, da so 38-letnega Coba spoznali krivega kršitve protidopinških pravil. To pomeni, da bo Španec, ki se še lahko pritoži na odločitev na Športnem razsodišču v Lozani (CAS), najverjetneje brez svojega edinega naslova zmagovalca skupnega seštevka, poleg italijanskega Gira in francoskega Toura, ene od treh velikih tritedenskih kolesarskih dirk.

image
AFP Chris Froome bo najverjetneje še obogatil svojo zbirko zmag na velikih tritedenskih dirkah, v kateri so že štirje Touri ter po en Giro in Vuelta. FOTO: AFP


Leta 2011 je Cobo, ki je takrat vrtel pedala za špansko moštvo Geox-TMC, osvojil rdečo majico skupnega zmagovalca na Vuelti. Drugo in tretje mesto v seštevku španske pentlje je takrat pripadlo Britancema, članoma ekipe Sky, Chrisu Froomu in Bradleyju Wigginsu. Če bo Cobo izgubil rdečo majico, bo naslov skupnega zmagovalca pripadel Froomu, štirikratnemu zmagovalcu Toura, ki je sicer v hudem padcu med ogledom trase pred 4. etapo kriterija Dauphine utrpel več zlomov in se trenutno zdravi v bolnišnici v Franciji. Drugo mesto bi pripadlo Wigginsu, tretje pa Nizozemcu Baukeju Mollemi.


Zgodovinski popravki


Če bodo Cobu zmago odvzeli in bomo dobili novega zmagovalca, to še zdaleč ne bo prvi tovrstni primer v kolesarstvu. Zaradi naknadno odkritih dopinških prekrškov je leta 2005 Roberto Heras prepustil zmago na Vuelti Denisu Menčovu, Leta 2006 je Tour prešel iz rok Floyda Landisa Oscarju Pereiru, leta 2010 so Tour odvzeli Albertu Contadorju in ga pripisali Andyju Schlecku, Giro 2011 so Contadorju prav tako odvzeli in ga pripisali Micheleju Scarponiju.

image
REUTERS Lanceu Armstrongu so odvzeli vseh sedem zmag na Touru. FOTO: Reuters


Najbolj razvpit odvzem zmag seveda pripada Lanceu Armstrongu, ki so mu po priznanju uživanja prepovedanih substanc odvzeli vseh sedem zmag na Touru (1999–2005). V tem primeru novih zmagovalcev niso razglasili, v teh letih Tour de France nima uradnega osvajalca rumene majice.