Fuglsang z »modro limuzino« do rumene majice

Jakob Fuglsang je v zadnji etapi brez težav potrdil skupno zmago na kriteriju Dauphine, nevaren bo tudi na Touru.
Fotografija: Drugič v karieri je Fuglsang stopil na najvišjo stopničko Dauphineja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Drugič v karieri je Fuglsang stopil na najvišjo stopničko Dauphineja. FOTO: AFP

Champery – V letošnji sezoni Danec Jakob Fuglsang kolesari v izjemni formi, po uspešni pomladi in zmagi na klasiki Liege-Bastogne-Liege se je po višinskih pripravah vrnil še močnejši. Drugič v karieri je postal zmagovalec kriterija Dauphine, s podporo močne ekipe Astane pa bo v okrnjeni konkurenci potrebno nanj resno računati, ko bo beseda tekla o kandidatih za rumeno majico na Touru.

Kriterij Dauphine velja za mini dirko po Franciji in najboljši preizkus forme pred julijskim vrhuncem sezone. Ponavadi trasa karavano pelje čez slovite prelaze v Alpah in Pirenejih, tokrat pa so se prireditelji odločili za nekoliko drugačno traso, o skupni zmagi je zato odločala sobotna kraljevska etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi, zadnji do cilja v Pipayu je bil dolg kar 25 kilometrov.

Majico vodilnega je pred zadnjim koncem tedna nosil Adam Yates, razlike pa so bile tako majhne, da je bila dirka odprta vse do zadnjih kilometrov sobotne etape, v kateri je potek krojilo tudi močno deževje. Nalivi in mraz niso prišli do živega Fuglsangu in Woutu Poelsu, Nizozemec je dobil etapno zmago in jo posvetil poškodovanemu Chrisu Froomu, Fuglsang pa je z napadalno vožnjo oblekel rumeno majico, brez težav jo je ubranil tudi v nedeljo.


 

Upa, da bo julija še boljše


»Pričakoval sem, da me bodo konkurenti večkrat napadali, a je bila moja ekipa tako močna, da smo imeli vse pod nadzorom. Sobotna etapa je pri marsikomu pustila posledice, še posebej, če so imeli težave že prej, jaz pa sem se počutil zelo dobro. Zadnja etapa je bila zame enostavna, bilo je, kot da bi skočil v modro limuzino, ki me je pripeljala do ciljne črte,« je bil po svoji drugi zmagi na kriteriju Dauphine, prvo je dosegel leta 2017, zelo zadovoljen Fuglsang.

Precej favoritov je Dauphine zapustilo z mešanimi občutki, Tom Dumoulin je odstopil pred zadnjim vikendom, ker ni želel še dodatno obremenjevati kolena, Adam Yates je v zadnji etapi odstopil zaradi vročine, Steven Kruijswijk ima želodčne probleme, Froome je v bolnišnici, pri Fuglsangu in v Astani pa vse poteka kot po maslu.

Jakob Fuglsang je tudi s pomočjo odlične ekipe brez težav zadržal vodstvo. FOTO: AFP
Jakob Fuglsang je tudi s pomočjo odlične ekipe brez težav zadržal vodstvo. FOTO: AFP


»Mislim, da sem na zelo dobri poti pred Tourom. Za mano je izvrstna sezona, nekako so se vsi kamenčki zložili v mozaik in zdaj mislim, da sem v življenjski formi. Nekaj izvrstnih dirk je že za mano, upam pa, da bo sezona v naslednjem mesecu postala še boljša,« Fuglsang ni skrival ambicij pred rumeno pentljo.
 

Slovenci v Švici še v ozadju


V soboto se je začela tudi dirka po Švici, kjer imata velike načrte Simon Špilak in Matej Mohorič, prvi dve etapi pa se nista razpletli po njunih željah. Uvodni kronometer je dobil Rohan Dennis, za Avstralca je bila to prva zmaga v dresu Bahrain Meride in prva po slavju na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, Špilak je odpeljal po pričakovanjih, Mohorič pa je v hudem dežju zaostal več kot 50 sekund.

Glavni cilj za državnega prvaka v Švici je etapna zmaga, druga etapa mu je bila pisana na kožo, a tudi tokrat Mohorič ni krojil razpleta, hitro je izgubil stik z vodilnimi. V zaključku je iz od šestih vzponov utrujenega pelotona napadel Luis Leon Sanchez in zadržal minimalno prednost pred zasledovalci, Peter Sagan se je moral zadovoljiti z zmago v šprintu za drugo mesto, Špilak je varno končal v glavnini.

Komentarji: