Giro: Rogličevo moštvo v rožnatem po koncu razburljive kraljevske etape

V ciljnem šprintu 14. etape je ubežnika Darwina Atapumo ujel Esteban Chaves, Steven Kruijswijk novi vodilni.

Objavljeno
21. maj 2016 19.20
CYCLING-ITA-GIRO
Š. Ro.
Š. Ro.

Alta Badia - Kolumbijec Esteban Chaves je zmagovalec kraljevske, 14. etape kolesarske dirke po Italiji, ki se je po 210 kilometrih končala v Corvari. Član ekipe Orica GreenEdge je imel največ moči v zadnjih metrih, potem ko so zasledovalci ujeli ubežnika Kolumbijca Darwina Atapumo, ki je končal na četrtem mestu.

Drugo mesto je osvojil Nizozemec Steven Kruijswijk, moštveni kolega Primoža Rogliča v moštvu LottoNL-Jumbo. Naposled je tudi oblekel majico vodilnega, sam je Italijan Vincenzo Nibali v cilj prišel s 30 sekundami zaostanka in je tako v skupni razvrstitvi na drugem emstu (0:41). Je pa bil eden od favoritov za končno zmago zadovoljen, da se je ob tem otresel tesnega zasledovalca Španca Alejandra Valverdeja, ki je z već kot tremi minutami zdrsnil na četrto emsto.

Po petkovi »slovenski« etapi je karavana Gira odšla v Dolomite. V begu je bila večja skupina kakšnih 35 kolesarjev, med njimi tudi Roglič, ki pa dolgo ni bil spredaj. Pred drugim vzponom dneva se je začela selekcija med ubežniki, skupina se razredčila na štiri, od teh pa je najdlje vztrajal Atapuma. Nekaj za njim so drug za drugim odpadali kolesarji, ki so na začetku stavili na skupno razvrstitev. Sedemindvajset kilometrov pred koncem etape je prvi napad sprožil Nibali, ki je zlomil Valverdeja in Kostaričana Andreya Amadorja, po 13. etapi nosilca rožnate majice. Nekaj trenutkov kasneje se je povsem spredaj sam naprej odpeljal Atapuma, vztrajal spredaj vse do zadnjih dveh kilometrov, ko so ga ujeli Kruijswijk, Chaves in Georg Preidler. Prav slednji, ki je v zadnjih kilometrih hranil moči, je prvi skočil, a je Chaves našel še nekaj energije ter ga prehitel. Atapuma je v cilju v solzah obžaloval zapravljeno priložnost za etapno zmago.

»Res sem vesel. Zmagati na kraljevski etapi Gira je vsekakor nekaj posebnega. Ne le zame, temveč za celo moštvo, ki je zame garalo. Vsi fantje smo vozili na skrajnem robu sposobnosti. Ko je Kruisjwijk napadel, sem mu skušal slediti. Vzpon je bil strm, a ko sva videla, da je izpadel Nibali, sva začela sodelovati,« je po zmagi povedal moštveni kolega Luke Mezgeca v ekipi Orica GreenEdge.

Zadovoljen pa je lahko bil tudi Rogličev moštveni kolega: »Vedel sem, da bo med nama z Estebanom odločil šprint in vedel sem tudi, da ga bo težko premagati. Bolj sem imel v glavi to, da pridobim čim več časa za skupno vodstvo. Vse se je dobro izšlo. Dobro sem se počutil, vedel sem, da mi bo takšna etapa ustrezala. Lahko sem napadal in počutil sem se močnega.«

Giro d'Italia, 14. etapa, Alpago-Corvara, 210 km:

1. Esteban Chaves (Kol/Orica-GreenEdge) 6:06:16

2. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo)

3. Georg Preidler (Avt/Giant-Alpecin) isti čas

4. Darwin Atapuma (Kol/BMC) + 0:06

5. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 0:37

6. Kanstancin Siucu (Blr/Dimension Data)

7. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša) 2:29

8. Rafal Majka (Pol/Tinkoff)

9. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale) 2:50

10. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R) 3:00

43. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo) 17:12

140. Grega Bole (Slo/Nippo-Vini Fantini) 43:47

142. Luka Mezgec (Slo/Orica GreenEdge)

143. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida) vsi isti čas

Skupno:

1. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo) 60:12:43

2. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) + 0:41

3. Esteban Chaves (Kol/Orica-GreenEdge) 1:32

4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 3:06

5. Andrey Amador (Kos/Movistar) 3:15

6. Rafal Majka (Pol/Tinkoff) 3:29

7. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša) 3:53

8. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale) 5:01

9. Kanstancin Siucu (Blr/Dimension Data) 5:38

10. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)

64. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo) 1:44:08

107. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida) 2:19:15

135. Grega Bole (Slo/Nippo-Vini Fantini) 2:44:33

140. Luka Mezgec (Slo/Orica GreenEdge) 2:48:56