Golčer pogrešal ekipne kolege in srečo, Slovenci pa deseterico

Tretja VN Adrie Mobil v kolumbijsko-italijanskih barvah, slovenske ekipe na težki trasi niso bile v ospredju.

Objavljeno
03. april 2017 11.29
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Novo mesto – Na veliki nagradi Adrie Mobil je zmaga še drugič zapored odšla v roke Italijanom. Filippa Fortina je na vrhu nasledil Antonio Parrinello. Jure Golčer je kot edini Slovenec na vzponih lahko sledil tempu, a je zgrešil zadnji pobeg sedmerice. Od napovedane prve novomeške zmage v sezoni ni bilo nič.

Adrii Mobil je v le treh letih uspelo dvigniti raven svoje velike nagrade na – za slovenske razmere – zelo zavidljivo raven. Z nekaj dodanimi vzponi je letos spominjala na pravo spomladansko klasiko. Novomeška ekipa v svojih vrstah ni imela pravega šprinterja, zato so si gostitelji želeli težko dirko in uspešen pobeg. Na drugem gorskem cilju na Vahto se je skupina prepolovila. Do pravega pobega je prišlo šele na novemu vzponu čez Gabrje in Dovž, ki je s kombinacijo hitrega spusta, strmine in ozkih cest spominjal na belgijske ceste. Kolumbijski kolesarji so se postavili na čelo skupine in čez klanec je skupaj prišlo le dobrih trideset kolesarjev, med njimi so bili tudi Radoslav Rogina, Jure Golčer in Žiga Grošelj.

Ubežniki so na ravnini začeli čutiti posledice za začetek aprila nenavadno toplega vremena in niza krajših vzponov, glavnina je bila pred drugim prečkanjem Dolža oddaljena manj kot pol minute. Jonathan Caicedo, Carlos Andres Becerra in Eduardo Sanchez Guarin so vnovič demonstrirali kolumbijsko moč, ko se je cesta postavila navkreber, in skupino razbili na prafaktorje. Juretu Golčerju je zmanjkalo le nekaj metrov. »Škoda, trasa je bila zelo težka, zato mi je na vrhu vzpona malo zmanjkalo, da bi prišel s prvimi. Taktično nismo dirkali slabo, že na Vahto smo se držali v ospredju, tudi na Dovžu smo trije ujeli pobeg. Žal sem ob drugi selekciji v skupini ostal sam, s pomočjo Rogine ali Grošlja bi morda še ujeli prvo sedmerico. Ne morem biti zadovoljen z rezultatom, a danes Kolumbijcem žal nisem bil kos na vzponu,« je bil v cilju slabe volje Golčer, ki je bil s 13. mestom najboljši Slovenec v Novem mestu. V zadnjih tridesetih kilometrih 183 kilometrov dolge dirke je sedmerica v ospredju dobro sodelovala, šprint je očitno ustrezal vsem.

Dvoboj na glavnem trgu je dobil kolesar italijanskega Europa Ovinija, Antonio Parrinello, ki je za pol kolesa prehitel Nicolo Gaffurinija. Ob ekipnem avtomobilu je Parrinello še vedno zasopel opisal dirko. »Trasa je na papirju izgledala precej lažje. Vedel sem, da sem dobro pripravljen in da bom na vzponih najbrž lahko sledil ritmu, v šprintu pa mi je pomagalo, da se je cesta v zadnjih metrih v Novem mestu rahlo vzpenjala, je bil prve zmage letos vesel 28-letni Italijan. Manj navdušen je bil trener Adrie Boštjan Mervar, ki še vedno lovi prvo zmago v sezoni. »Kolumbijci so bili zelo močni, pred dirko smo napovedovali, da bo najbolj usklajena ekipa zmagala, a so jih tokrat prelisičili Italijani. Nam manjkajo težke dirke v nogah. Ekipo smo sestavili na novo, to je žal naš letošnji doseg.«

Nič kaj boljši niso niti obeti v ostalih slovenskih ekipah, uvrstitve Pogačarja (Rog), Drinovca (Kranj) in Pavliča (Solkan) med 30. in 40. mestom so glede na konkurenco precej premalo.