Golčer v Izoli v barvi malvazije

Najstarejši slovenski poklicni kolesar kronal taktiko Adria Mobila.

Objavljeno
28. februar 2016 21.54
Vito Divac
Vito Divac

Izola – V slovenski Istri in še zlasti Izoli se radi pohvalijo, da je zlatorumenkasta barva malvazije barva zmagovalcev. Zato z njo tudi tako ponosno nazdravljajo slovenskim športnim zmagam. Zadnje čase največkrat kupico dvigujejo v čast Petra Prevca, v nedeljo pa so nazdravili Juretu Golčerju, prvemu slovenskemu zmagovalcu VN Izole.

Osemintridesetletni Mariborčan si je zaslužil veliko zdravico. Pa ne samo zato, ker je dober kot »staro vino« ampak tudi za taktično izvrstno izpeljano dirko. Kot izraziti hribolazec brez šprinterskih vrlin namreč ni bil med favoriti. Novomeščani pa so pod taktirko trenerja in stratega Boštjana Mervarja tako izigrali tekmece iz 25 klubov, na čelu z zelo močnimi Avstrijci ter poljskim CCC in Bakujem, da Golčerju ni bilo težko doseči druge zmage v zadnjih petih letih. Že v drugem krogu po primorskem delu Istre je na vzponu na Barede ušla skupina osmih, med katerimi so bili trije Novomeščani – ob Golčerju še Domen Novak in Hrvat Radoslav Rogina. Kasneje se je skupinica skrčila na četverico, ki je do konca 156,5 km dolge preizkušnje držala visok, zmagovit ritem. Na koncu je novomeški dvojec Golčer-Rogina prelisičil tudi avstrijskega lisjaka Markusa Eineggerja, ki se lahko pohvali z zmago na bavarskem touru. Drugi Avstrijec, 20-letni Markus Freiberger, še ne tako dolgo smučarski tekač, pa je bil za novomeška mojstra preveč »zelen«. »Vsaka zmaga je težka, izolska pa je bila zame še posebej, ker pač nisem šprinter. Tokrat je ekipa stavila name, z Rogino pa sva udejanjila dobro delo, predvsem pa izkušnje,« je povedal o zmagoviti akciji dvakratni šampion slovenskega toura, ki mu je bila to sicer enajsta zmaga v karieri in četrta na enodnevnih dirkah. Odlično delo je opravil tudi preostanek novomeškega moštva, ki je pokrival vse napade in modro držal nižji ritem glavnine, tako da niso prišla do veljave pospeševanja Mugerlijevega Bakuja in poljskega CCC.

Golčer pri svojih letih seveda ne bo šel po stopinjah nekaterih najboljših kolesarjev z zadnjih dveh izolskih dirk, ki jim je bila VN najbolj pristnega primorskega mesta odskočna deska za višje kategorije. Zmagovalca prve in druge izolske dirke, Italijan Christian Delle Stelle in Avstrijec Gregor Mühlberger, sta denimo napredovala v prokontinetalni ekipi CCC-Pol in Bora-Argon. V elitnem WorldTouru pa so trije Slovenci z izolskega dirke – lani drugi Primož Roglič je v nizozemskem LottoNL, Marko Kump in Luka Pibernik pa v Lampreju Meridi.

Kolesarska zveza se je s pomočjo izolskih gostiteljev izkazala z zelo dobro organizacijo dirke, ki ima vse možnosti, da kmalu preraste v prvokategorno. Naslednja dirka v Sloveniji bo 3. aprila, VN Adria Mobila.