Groenewegen spet drvi po francoskih cestah

Nizozemski šprinter Dylan Groenwegen je prebolel posledice padca in dobil 7. etapo, z 230 kilometri najdaljšo na tem Touru.

Chalon-sur-Saone – Po peklenskem dnevu v Vogezih in vzponu na Planche des Belles Filles je bilo v karavani precej utrujenih nog, pred kolesarji pa z 230 kilometri najdaljša etapa letošnje dirke. Tempo je bil temu primerno nizek, dogajanje se je razživelo šele v kaotičnem šprintu, ki je tokrat pripadel Dylanu Groenewegnu
 
Nizozemski šprinter je vse stavil na prvo etapo dirke in rumeno majico, a je njegov načrt po padcu splaval po vodi. V naslednjih etapah se je zdelo, da bodo poškodbe zdelale letos zelo hitrega Groenewegna, ki je do včerajšnje etape v tej sezoni nanizal že deset zmag. Groenewegen je ostal optimističen in se nekaj dni vozil na začelju skupine, v sedmi etapi pa je udaril. 
 
A tudi tokrat v šprintu ni šlo povsem gladko, kolesarji Jumba Visme so prezgodaj odpadli iz šprinterskega vlaka za Groenewegna in ko se je umaknil še junak prvega vikenda Mike Teunissen, je ostal sam in v ne najboljšem položaju. Dodatno je zadeve otežil še veter, ki je kolesarjem pihal v hrbet, hitrosti v šprintu pa so bile zelo visoke. 
 
Pred zadnjimi 150 metri sta bila v ospredju Elia Viviani in Peter Sagan, Groenewegen pa je moral šprint začeti s petega položaja. A je imel tokrat za kolesarja zelo mišičasti Nizozemec v nogah prestavo več, s katero je odbil tudi vrhunski šprint Caleba Ewana, ki se mu je na koncu približal le na nekaj centimetrov. »Vedno ko se pomeriva s Calebom, je zelo tesno, tokrat sem imel na srečo ravno toliko moči več, da mi ga je uspelo prehiteti. Po padcu v prvi etapi mi je bilo zelo težko, šele včeraj sem se začel počutiti dobro. Tokrat smo šprint začeli zgodaj, potem so me drugi 500 metrov pred ciljem stisnili ob ograjo. Dobrih 200 metrov do cilja sem videl, da je Ewan začel šprint in vedel sem, da ne smem več čakati,« je bil vesel in vidno olajšan Groenewegen. 


 

Danes na sporedu sedem vzponov

 
Po dolgi tranzicijski etapi kolesarje čaka zahteven konec tedna v Centralnem masivu. V sobotni etapi je na sporedu kar sedem kategoriziranih vzponov večinoma druge kategorije, nadmorska višina nikoli ne bo presegla 1000 metrov, a bo na razgibanem terenu dirko praktično nemogoče nadzorovati, zato bi lahko do cilja v Saint-Etiennu prišlo do večjih razlik v skupnem seštevku. V nedeljo v Franciji praznujejo dan Bastilje, glavni državni praznik, zato bodo francoski kolesarji še toliko bolj motivirani, da dokažejo svojo moč. Etapa je posvečena Romainu Bardetu, konča se v njegovem rojstnem mestu Brioude, vrh zadnjega vzpona pa prihaja 13 kilometrov pred ciljem. Kot naročeno za napad vrhunskega »spustaša«, kakršen Bardet zagotovo je, morda pa bi svojo priložnost na takšnem terenu lahko dobil tudi Matej Mohorič ... 

 

Preberite še:

Komentarji: