Jakobsena operirali, vendar še ni zunaj nevarnosti (VIDEO)

Luka Mezgec se je v Katovicah izognil padcu. Groenewegen diskvalificiran, naknadni zmagovalec Jakobsen se bori za življenje. Svet šokiran nad posnetki nesreče.
Fotografija: V cilju je prišlo do hudega padca. FOTO: UCI
Odpri galerijo
V cilju je prišlo do hudega padca. FOTO: UCI

Kolesarska dirka po Poljski je natanko eno leto po smrtni nesreči Bjorga Lambrechta doživela nov hud udarec.

V šprintu prve etape v Katovicah je Nizozemec Dylan Groenewegen pri hitrosti 80 km/h tik pred ciljem s komolcem izrinil rojaka Fabia Jakobsena, tako da je ta padel najprej na ogrado, nato pa z glavo trčil v uradnega fotografa. Oba sta težje poškodovana.

S helikopterjem so ju odpeljali v bolnišnico, kolesar naj bi bil po poročilih poljske televizije v umetni komi, fotograf pa v kritičnem stanju. Da je stanje izjemno resno je potrdila tudi zdravnica dirke Barbara Jerschina: »Jakobsen je hudo poškodovan, ogroženo je njegovo življenje. Izgubil je veliko krvi, vendar je še vedno z nami, upam, da bomo dobili to bitko.«

Fabio Jakobsen se je lani veselil številnih zmag, po padcu na dirki po Poljski pa se bori za življenje. FOTO: Jose Jordan/AFP
Fabio Jakobsen se je lani veselil številnih zmag, po padcu na dirki po Poljski pa se bori za življenje. FOTO: Jose Jordan/AFP


Na srečo pa so zadnje novice iz Katovic dobre. Jakobsena so že operirali, njegovo stanje je stabilno, kot kaže, ni utrpel možganskih poškodb, čeprav so poškodbe obraza, lobanje in trupa hude in bodo potrebni nadaljnji operativni posegi. Njegovo stanje pa na oddelku za intenzivno nego kajpak skrbno spremljajo, naslednje ure naj bi bile odločilne.
 

Brez razglasitve zmagovalcev


Slovenskemu kolesarju ekipe Mitchelton-Scott Luki Mezgecu sicer dirka po Poljski še naprej leži. V prvi etapi je zasedel tretje mesto, potem ko so diskvalificirali nesojenega zmagovalca Groenewegna. V cilj je sicer prišel četrti in imel srečo, ker ni bil za vodilnima. 



Groenewegen je namreč tik pred ciljem hitro spremenil smer in šel v desno, potisnil Jakobsena ob ogrado, tako da je ta grdo padel, a čez ciljno črto, tako da je vseeno zasedel drugo mesto, po Groenewegnovi diskvalifikaciji pa celo prvo. A to mu bo v slabo tolažbo, če bodo poškodbe trajne.



Groenewegen je v ekipi Jumbo Visma moštveni kolega Primoža Rogliča, ki ga na tej dirki ni.

Luka Mezgec je na začetku sezone v dobri formi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Luka Mezgec je na začetku sezone v dobri formi. FOTO: Jure Eržen/Delo


Podelitve nagrad najboljšim ni bilo. Neprevidnega in preveč agresivnega Groenewegna bi utegnila doleteti tudi civilna tožba, ki jo je napovedal Patrick Lefevere, direktor Jakobsenove ekipe Deceuninck–Quick-Step.



Mezgec je na dirki edini slovenski predstavnik. Lani je v Katovicah dosegel eno od dveh etapnih zmag. V karieri je imel že veliko smole, tokrat pa jo je srečno odnesel brez prask. Lani se je hudo poškodoval na dirki po Španiji. Bo edini izmed prve trojice, ki bo štartal na jutrišnji etapi. Ekipa Groupama FDJ je sporočila, da si je drugouvrščeni Marc Sarreau pri padcu huje poškodoval ramenske vezi. Dirka je zanj končana, vprašljivo pa je tudi nadaljevanje sezone.


Obsodba UCI, opravičilo Jumba Visme


Grozoviti padec je kajpak odmeval v kolesarskem svetu. Očitke je bilo slišati tudi na račun prirediteljev, češ da je vsakoletni šprinterski zaključek v Katovicah vedno problematičen. Speljan je v rahlem spustu, zato hitrosti presegajo 80 km/h, šprinti pa so že brez tako ekstremnih hitrosti dovolj nevarni.

Vseeno pa je v središču pozornosti Groenewegen, ki je tekmecu več kot očitno namenoma in na nedovoljen način zaprl pot. Gotovo se ne bo končalo le pri diskvalifikaciji z dirke. Vodstvo Svetovne kolesarske zveze (UCI) se je namreč že odzvalo na incident.

Dylan Groenewegen, ki se je predlani takole veselil 1. mesta na etapi dirke po Sloveniji v Rogaški Slatini, je šel v boju za zmago to pot predaleč. FOTO: Tadej Regent/Delo
Dylan Groenewegen, ki se je predlani takole veselil 1. mesta na etapi dirke po Sloveniji v Rogaški Slatini, je šel v boju za zmago to pot predaleč. FOTO: Tadej Regent/Delo


»UCI odločno obsoja nevarno vedenje kolesarja Dylana Groenewegna, ki je Fabia Jakobsena stisnil ob zaščitne ograde nekaj metrov pred ciljem in s tem povzročil množični padec. Za UCI je takšno vedenje nesprejemljivo, zato smo zadevo takoj posredovali naši disciplinski komisiji, od katere pričakujemo, da bo izrekla sankcije, primerne za tako resen prekršek,« so med drugim zapisali pri UCI.



Groenewegen se še ni odzval, se pa je javno opravičila njegova ekipa Jumbo Visma. »Z mislimi smo pri Fabiu Jakobsenu in vseh drugih, ki so bili vpleteni v današnji grozoviti padec na dirki po Poljski. Do takšnih padcev ne bi smelo prihajati. Iskreno se opravičujemo, znotraj ekipe bomo proučili dogodke, preden bomo dajali nadaljnje izjave,« je vodstvo nizozemske zasedbe sporočilo prek družbenih omrežij.

Odzivi na to pa so tudi burni, češ da bi morala ekipa nemudoma kaznovati Groenewegna, z njim prekiniti pogodbo, UCI bi mu morala izreči dosmrtno prepoved dirkanja ... Številni pa nizozemskega šprinterja, ki gotovo ni želel namenoma poškodovati svojih tekmecev, tudi branijo, češ da smo v zadnjih letih videli že veliko podobnih šprinterskih incidentov. Ta se je pač dogajal pri 10 do 15 km/h višjih hitrostih, kot če bi bil zaključek ravninski, ter so zato posledice toliko hujše.

Preberite še:

Komentarji: