Hrvaški tour domačinu Kvasini

Na kolesarski dirki po Hrvaški je zmaga ostala doma, osvojil jo je Matija Kvasina. Zadnja etapa Sondreju Holstu Engerju.

Objavljeno
24. april 2016 18.44
Š. Ro.
Š. Ro.

Zagreb - Z zadnjo etapo od Svetega Martina do Zagreba se je končala druga kolesarska dirka Po Hrvaški in minila v domačem zmagoslavju. Osvojil jo je Hrvat Matija Kvasina, sicer kolesar azerbajdžanske ekipe Synergy Baku, ki jo kot športni direktor vodi nekdanji slovenski as Andrej Hauptman.

Kvasina, nekdanji kolesar Perutnine Ptuj in Radenske, je na zaključni, 158,8 km dolgi preizkušnji le še potrdil skupno vodstvo, kjer je imel predvsem po zaslugi kraljevske četrte etape z vzponom na Učko 24 sekund prednosti pred Dancem Jesperjem Hansnom.

Od tekmovalcev slovenskih klubov je bil prav tako najboljši Hrvat, in sicer Rado Rogina, kolesar Adrie Mobil, ki je bil z zaostankom minute in 16 sekund peti. Mesto za njim se je uvrstil njegov klubski kolega Domen Novak, zaostal je minuto 47 sekund, domov pa odnesel majico in denarno nagrado za najboljšega mladega kolesarja na dirki. Drugi najboljši Slovenec je bil Marko Pavlič (Cycling Academy Team), zasedel je 19. mesto, Jure Golčer (Adria Mobil) je preizkušnjo končal na 23. mestu, najboljši kolesar Radenske pa je bil Izidor Penko na 33. mestu.

Zadnjo etapo, ki se je končala z zaključnim vzponom na Trg Svetega Marka, je dobil norveški kolesar ekipe IAM Cycling Sondre Holst Enger pred Belgijcema Edwardom Theunsom in Timothyjem Dupontom. Kvasina je zaostal 17 sekund, Rogina, Novak, ki je bil z 19. mestom najboljši Slovenec, in Hansen so bili osem sekund hitrejši, a vrstnega reda niso spremenili.