Janu Tratniku zmanjkalo malo sreče

Slovenec tretji v 9. etapi Toura, Julian Alaphilippe na dan Bastilje v rumeni majici vodilnega.
Fotografija: Jan Tratnik je bil danes odličen tretji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jan Tratnik je bil danes odličen tretji. FOTO: Reuters

Sobotna etapa s sedmimi kategoriziranimi vzponi v Centralnem masivu je bila kot klasika Liege-Bastogne-Liege v malem, na koncu pa je nov pobeg za zgodovinske knjige uspel Thomasu de Gendtu. Za veliko francosko slavje je poskrbel Julian Alaphilippe, ki si je spet priboril rumeno majico in kot vodilni dočakal dan Bastilje, majico je zadržal tudi v deveti etapi, ki jo je močno zaznamoval Jan Tratnik, dobil pa Daryl Impey.

Letos smo spremljali enega najbolj zanimivih prvih tednov Toura v tem tisočletju, dirkanje na nož se je nadaljevalo tudi v sobotni etapi, ko je svojo priložnost v pobegu začutil Thomas de Gendt. Belgijski specialist za tovrstne akcije je bil v ospredju 200 kilometrov, a je v zaključku ohranil dovolj moči, da je odbil vse poskuse motivirane glavnine in se veselil še ene v nizu nepozabnih zmag v zelo bogati karieri.

Kljub junaštvu de Gendta njegova zmaga ni bila glavna zgodba sobotnega popoldneva, na zadnjem vzponu manj kot 20 kilometrov pred ciljem je napadel ljubljenec domačih navijačev Julian Alaphilippe, pridružil se mu je še Thibaut Pinot in francoski dvojec se je kot blisk odpeljal ciljni črti naproti. »Nič nisem imel za izgubiti, lahko sem le veliko pridobil. V etapo smo šli brez posebnih načrtov, potem pa sem se na zadnjem vzponu počutil dobro in odločil sem se, da poskusim, ker sem vedel, da ima Ciccone le šest sekund prednosti pred mano. Nato sva s Pinotom odlično sodelovala, to ni bil dvoboj med nama, šlo je bolj za prijeten skupni sprehod proti cilju,« je dogajanje na cesti opisoval zelo sproščeni Alaphilippe, ki je vsaj tako kot med navijači priljubljen tudi med novinarji, ki spremljajo francosko pentljo.


 

Včasih »potnik«, zdaj glavni akter


Alaphilippe se je proti cilju spuščal kot nor, v vsakem ovinku je tvegal toliko, kot mu je cesta dopuščala in Pinot za njim je imel velike težave, da mu je sploh lahko sledil. Kljub temu Francozoma ni uspelo nadoknaditi razlike do de Gendta, ki je ciljno črto prečkal z dobrimi 50 metri naskoka, Pinot je bil na koncu drugi, Alaphilippe pa tretji. »Loulou« je vseeno dosegel svoje, spet je prevzel vodstvo v skupnem seštevku in dan Bastilje, francoski državni praznik številka ena, začel v rumeni majici vodilnega. Vse pogostejša so tudi vprašanja o tem, če lahko rumeno majico pripelje do Pariza, a Alaphilippe ostaja previden: »Najprej želim uživati v tem uspehu, potem pa bomo videli, kam me bo to pripeljalo. Včasih sem bil vesel, da sem bil sploh zraven v zaključku, zdaj lahko jaz diktiram tempo in to je velik napredek.«

Julian Alaphilippe rojake navdušuje v rumeni majici. FOTO: AFP
Julian Alaphilippe rojake navdušuje v rumeni majici. FOTO: AFP

 

Tratnik za nekaj sekund prekratek


V nedeljo se je umaknil v bolj obrobno vlogo, za etapno zmago se je pomerila velika skupina ubežnikov, v kateri je bil tudi Jan Tratnik. Slovenski kolesar Bahrain Meride je bil zelo razpoložen, ob večini napadov je bil zraven, žal pa sta se mu pred zaključkom odpeljala Daryl Impey in Tiesj Benoot in kljub Tratnikovemu trudu so bili zasledovalci za nekaj sekund prekratki. Zmaga je pripadla južnoafriškemu prvaku Impeyju, Tratnik pa se je moral tokrat zadovoljiti s tretjim mestom, a je dokazal, da se tudi v tako eminentni konkurenci brez težav lahko kosa z najboljšimi.

Daryl Impey je bil najhitrejši v 9. etapi. FOTO: Reuters
Daryl Impey je bil najhitrejši v 9. etapi. FOTO: Reuters


Dirka po Franciji je tokrat skrenila iz ustaljenih tirnic in tako danes na sporedu ne bo prvega prostega dne, ki sicer tradicionalno pride na vrsto na drugi ponedeljek dirke. Namesto tega karavano čaka še skoraj 220 kilometrov dolga ravninska etapa do Albija, ki bo namenjena šprinterjem, v torek pa bodo kolesarji po težkih desetih dneh vendarle dočakali prvi dan počitka.

Preberite še:

Komentarji: