Jekleni »Bala« še vedno ogroža majico

Simon Yates je v 17. minuti izgubil peščico sekund, Nairo Quintana pa je dokončno izpadel iz boja.
Fotografija: Michael Woods je prvi pripeljal iz baskovske megle. Foto AFP
Odpri galerijo
Michael Woods je prvi pripeljal iz baskovske megle. Foto AFP

Vožnja na čas na etapnih dirkah vedno terja svoj davek, včasih že isti dan, včasih kakšno etapo pozneje. Tokrat je na realna tla padel Steven Kruijswijk, saj na strmem zaključnem vzponu ni bil kos najboljšim, predvsem Alejandru Valverdeju in Enricu Masu, ki vsak dan znova navdušujeta. Tudi Simon Yates (za zdaj) ostaja trdno v vodstvu.

Vzpon na Balcon de Bizkaia je bil najbolj strm in najtežje pričakovan na letošnji Vuelti, akcije pa na dobrih sedmih kilometrih, na katerih se je naklon nekajkrat povzpel krepko čez 20 odstotkov, ni manjkalo. Iz velike ubežne skupine je največ moči za zaključek prihranil Michael Woods, ki se je v kot ponedeljek dolgih zadnjih 300 metrih boril na nož z Dylanom Teunsom in zdržal. Zmaga je bila majhen obliž na Kanadčanove rane, njegova žena je namreč tik pred dirko splavila. »Cel vzpon sem mislil na Hunterja, tako bi mu moralo biti ime. Tokrat enostavno ni bilo možnosti, da mi ne bi uspelo. Ta čustva je nemogoče izraziti z besedami ...,« je v cilju izmučen povedal Woods.
 

Potrebuje še 25 sekund


Pravi boj se je odvijal tudi v skupini okrog rdeče majice Simona Yatesa. Danes mu je izvrstno pomagal tudi njegov brat dvojček Adam, ki je z močnim tempom uničeval tekmece enega za drugim. Šele na najbolj strmem delu vzpona se je opogumil Miguel Angel Lopez, a se je na koncu izkazalo, da je napadel prehitro. Uspešnejši je bil 38-letni Alejandro »Bala« Valverde, ki je skupaj z rojakom Enricom Masom napadel v zadnjih metrih in od Yatesovega vodstva odščipnil osem sekund. Valverde jih mora še vedno nadoknaditi vsaj 25, če želi sleči Yatesa in dobiti svojo drugo dirko po Španiji, priložnost za to bo imel še v petek in v soboto.

Tudi Alejandro Valverde je bil na robu z močmi. FOTO: AP
Tudi Alejandro Valverde je bil na robu z močmi. FOTO: AP


Po včerajšnji etapi ni več dvoma, kdo je kapetan pri Movistaru, saj je Nairo Quintana vnovič popustil: »Nič ni narobe z mano, a imam enostavno prazne noge. Dal sem vse od sebe, a ni bilo dovolj. Na srečo je bil vsaj Alejandro v ospredju, cilj ekipe je bil, da zmagamo na Vuelti, ne bomo se vdali.« Strmina je bila preveč tudi za Kruijswijka, ki je z odličnim kronometrom skočil na tretje mesto v skupnem seštevku, tokrat pa je tako kot Quintana izgubil dobro minuto proti Valverdeju in tretje mesto prepustil Enricu Masu. Španec postaja najprijetnejše presenečenje Vuelte in če bo zdržal še dve težki gorski etapi, bo že svojo prvo etapno dirko v vlogi ekipnega kapetana končal na odru za zmagovalce.

Komentarji: