Kittel igraje do nemškega rekorda

Dirka po Franciji:  Nemec v šprintu 10. etape brez težav do zmage številka štiri, aktivna tudi Božič in Bole.

Objavljeno
11. julij 2017 23.47
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Bergerac – Po prostem dnevu so na Touru v ospredje spet prišli šprinterji. Marcel Kittel je ponovil že videno in se iz ozadja izstrelil do še četrte etapne zmage, tokratna je bila najbolj prepričljiva doslej. Grega Bole in Borut Božič sta pripravila dobro izhodišče za Colbrellija, ki je drugič letos končal v deseterici.

Nedeljski padci še vedno burijo duhove. Iz bolniške postelje se je oglasil Richie Porte, ki se zaveda, da jo je kljub zlomom zelo dobro odnesel: »Vsega se spomnim, ves čas sem ostal pri zavesti. V zavoj nismo pripeljali prehitro, na spolzki cesti mi je zdrsnilo zadnje kolo in zaneslo me je na travo. Nato sem z glavo poletel proti zidu, zatem pa je bilo ob meni že zdravniško osebje. Moram se jim zahvaliti, saj so opravili odlično delo. Seveda je odstop zame veliko razočaranje, bil sem v dobri formi, a ko sem si ogledal posnetek padca, mi je postalo jasno, da bi bilo lahko veliko huje.« Po najboljših napovedih bi lahko na kolo sedel že čez dober mesec dni, a Porte umirja žogico: »Mislim, da še nekaj časa ne bom sedel na kolo. Tudi ekipa se strinja, da se nikamor ne mudi, upam le, da bom do konca leta še kdaj oblekel dres ekipe BMC. Misija Tour 2018 se začenja danes.« Poškodbe so bile preveč tudi za Rafala Majko, ki je ob nesebični pomoči Michala Kwiatkowskega sicer končal nedeljsko etapo, včeraj pa je zmagovalec dirke po Sloveniji po posvetu z zdravniško službo sporočil, da Toura vendarle ne bo nadaljeval.

Šprinterjem je prost dan po res težkem koncu tedna prišel še kako prav pred deseto etapo, kjer se je na poti med Perigueuxom in Bergeracom boj za zeleno majico in naziv šprinterskega kralja nadaljeval. Etapa gledalcem do zadnjih kilometrov ni ponudila prav veliko, nato se je boj za dober položaj v zaključku spet vnel. Tokrat je najbolje deloval vlak ekipe Lotto Soudal, še ob vstopu v zadnji kilometer je imel Andre Greipel na voljo štiri pomočnike, a je v odločilnem levem ovinku dobrih 500 metrov pred ciljem Jurgen Roelandts naredil napako in izgubil precej hitrosti. »Bil sem v odličnem položaju, nato pa je vlak Lotta slabo ocenil ovinek in z Marcom Hallerjem sva morala zavirati. V šprintu so kolesarji mimo mene prileteli z dvojno hitrostjo in do ciljne črte sem jih ujel, a mi je zmanjkalo nekaj metrov. Ne vem, kako so ostali lahko ovinek prevozili toliko hitreje,« se je spraševal Alexander Kristoff, ki je zamudil odlično priložnost za prvo letošnjo etapno zmago. V zadnjih metrih je kot strela z jasnega spet udaril Marcel Kittel. »Bil sem malo preveč zadaj, a je Dan McLay zelo zgodaj začel šprint, izkoristil sem njegovo zavetrje in se prebil naprej. V zadnjih metrih je šlo zlahka, kar zame ni bilo presenečenje, saj se počutim res dobro,« je pot do še četrte letošnje in skupno 13. zmage opisal Kittel. Prehitel je tudi Erika Zabla in postal nemški rekorder po zmagah na Touru: »Seveda mi to pomeni ogromno, kot otrok sem sanjal o nastopu na Touru, zdi se mi, kot da živim v mehurčku, kjer mi gre vse kot po maslu,« se je smejalo visokoraslemu Nemcu. Jubilej je dočakal tudi Chris Froome, ki je petdesetič v karieri na odru za zmagovalce dirke po Franciji oblekel rumeno majico. Glede na to, kako dobro se vrtijo noge 32-letnega Britanca, se že letos ne bo ustavil pri številki 50.

Tokrat sta bila v zaključku zelo dejavna tudi Borut Božič in Grega Bole. »Žal se je Sonny v šprintu izgubil, šlo je tako hitro, da nisem upal gledati nazaj. Ko sem slišal, da je Borut za mano, sva začela šprintati, bilo je zelo nevarno in veliko prerivanja, hitrosti so bile zaradi vetra v hrbet res visoke,« se je iz Francije oglasil Bole. Colbrelli se je v samem zaključku z devetim mestom prebil do druge letošnje deseterice na Touru, apetiti Bahrain Meride pa so vendarle precej višji. V boju za zeleno majico je Marcel Kittel še povišal prednost, pred včeraj skromnim Michaelom Matthewsom (13.) ima že več kot 100 točk naskoka. Tudi današnja 11. etapa bo v znamenju šprinterjev, nato pa bo karavana zavila v Pireneje, kjer bo v petek dočakala v Franciji zelo pomembni dan Bastilje.