Kittel v šprintu pometel s konkurenco, Froome na tleh

Marcel Kittel je v šprinterski drugi etapi pokazal, da mu v povsem ravnih zaključkih dirk še vedno ni para.

Objavljeno
02. julij 2017 19.09
CYCLING-FRA-GER-BEL-TDF2017-LINE
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Liege - Druga etapa je kolesarjem takoj pokazala, da se je na Touru začelo zares. Več kot 200 deževnih kilometrov je bilo za sveže noge opozorilo, da od zdaj naprej nič več ne bo lahko. Pobeg dneva je uspel četverici takoj po štartu in Taylor Phinney je dobil oba gorska cilja, zato bo jutri nosil pikčasto majico najboljšega. 

Med dirko je za nekaj skrbi v avtu ekipe Sky poskrbel Chris Froome, ki se je v skupinskem padcu znašel na tleh. Razen nekaj odrgnin ni izgledalo, da bi se Froome huje poškodoval, je pa potrošil kar nekaj energije, da se je vrnil v skupino. Padcev na razmočeni cesti tudi danes ni manjkalo, a se vsaj na prvi pogled ni zdelo, da bi jo kdo huje skupil.

Prava dirka se je začela šele v zadnjih 900 metrih, ko so se šprinterski vlaki prebili v ospredje. Belgijski Lotto je Andreju Greiplu pripravil odlično izhodišče, tudi Bora in Cofidis sta bila na čelu glavnine, a je zmago iz druge vrste ukradel Marcel Kittel, ki je po desni strani v idealnem trenutku pospešil in strl odpor Greipla. Blizu je bil tudi Mark Cavendish, a danes Kittlu, ki so ga v cilju premagale solze, nihče ni bil kos. V zaključku je bil dejaven tudi Grega Bole, ki je Sonnyja Colbrellija pripeljal v odličen položaj, a Italijan v konkurenci elitnih šprinterjev vendarle nima dovolj dobrih nog za prestižno zmago. 

»Neverjetno je, ta zmaga mi pomeni ogromno. Na meni je bilo precej pritiska, ker se je Tour začel v Nemčiji in res sem si želel zmagati v tej drugi etapi. V zaključku nisem imel vlaka, zato sem skakal iz zavetrja v zavetrje in iskal najboljšo pot, ki se je na koncu pokazala na desni. Zdaj bo nadaljevanje dirke precej lažje,« je povedal Kittel po slavnostni podelitvi nagrad. 

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, saj bodo vsaj do srede na Touru v ospredju šprinterji. Geraint Thomas tako ohranja rumeno majico na svojih ramenih in bo tudi tretjo etapo od Verviersa do Longwyja začel v prvi štartni vrsti. 

Dirka po Franciji, 2. etapa, izidi:

1. Marcel Kittel (Nem/Quick-Step Floors) 4:37:06
2. Arnaud Demare (Fra/FDJ)
3. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)
4. Mark Cavendish (VBr/Dimension Data)
5. Dylan Groenewegen (Niz/LottoNl-Jumbo)
6. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain-Merida)
7. Ben Swift (VBr/UAE Team Emirates)
8. Nacer Bouhanni (Fra/Cofidis, Solutions Credits)
9. Michael Matthews (Avs/Sunweb)
10. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
121. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo)
122. Janez Brajkovič (Slo/Bahrain-Merida)
159. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)
163. Borut Božič (Slo/Bahrain-Merida) + 0:51