Kljub nizkim udarcem Roglič razmišlja le o zadnjih vzponih (VIDEO)

V 19. etapi dirke po Španiji je bilo razvidno, da so pri Movistarju pripravljeni storiti vse za zmago, jutri odločilni dan.

Objavljeno
13. september 2019 21.00
Posodobljeno
14. september 2019 08.17
Toledo – Na dirki po Španiji drami ni videti konca. Za Primoža Rogliča, ki si bo, če bo šlo vse po sreči, jutri zagotovil zmago na 74. Vuelti, nobena etapa ni več mirna. V 19. ga je v težave spravil padec, še bolj pa nešportni odziv njegovih tekmecev po njem. Ekipa Movistar se je požvižgala na nepisana kolesarska pravila in ga napadla, ko je bil na tleh.Na mokrih in spolzkih cestah na poti v Toledo (tam je etapno zmago slavil ubežnik Remi Cavagna) je Roglič že tretjič v zadnjih treh tednih padel na trda španska tla. Na tleh se je znašla še cela kopica drugih kolesarjev, tudi njegov najbolj zavzeti pomočnik na ravninski predelih Tony Martin, ki je zaradi poškodb končal dirko. Slovenski nosilec rdeče majice je s strani priletel v betonski zid, ko so drugi padali za njim, je prejel še udarec v ramo. Na srečo je vstal, zamenjal nevozno kolo in nadaljeval dirko.Če bi se vsi v karavani držali kolesarskega bontona, bi bilo tu konec drame. Vendar je bil padec vodilnega na dirki znak za ekipo Movistar, da je v ospredje postavila svoj vlak. Kolesarji španske ekipe, ki ima v svojih vrstah drugouvrščenega Alejandra Valverdeja in tretjeuvrščenega Naira Quintano, so na vso moč narekovali tempo in poskrbeli, da je Roglič hitro zaostal za minuto. Za nameček je Slovenec ostal brez pomočnikov iz ekipe Jumbo Visma, tako da je bila Rogličeva prednost 2:50 pred Valverdejem v resni nevarnosti, saj je bilo do cilja še več kot 60 km.

Kolesarji Movistarja niso kršili pravil, požvižgali pa so se na načela gentlemenskega dirkanja, ki so jih do včeraj pripisovali tudi Valverdeju. To pot se je nanj zlil val ogorčenja, nad pritlehno potezo njegove ekipe se je zgražal domala ves kolesarski svet. Tudi njegovi sloviti rojaki, po španski televiziji je početje največje domače ekipe pod vprašaj postavljal Pedro Delgado, po družbenih omrežjih ga je Joaquim Rodriguez označil za sramoto.
 

Arrieta: Pravila je kršil Roglič


Nato se je modri vlak Movistarja nenadoma zaustavil in Roglič se je spet priključil skupini z vsemi kandidati za najvišja mesta v skupnem seštevku. Do cilja je moral odgovoriti še na nekaj napadov, naposled pa v šprintu navkreber proti Valverdeju po neuradnih rezultatih izgubil tri sekunde, nato pa so mu pripisali enak čas kot Špancu, tako da kljub drami ni izgubil niti sekunde. Polemike pa še ni bilo konec in je še lep čas ne bo. Vodstvo »nečastnih« napadalcev je šlo v protinapad, češ da njihovi kolesarji niso storili nič narobe in da je bil Roglič tisti, ki je kršil pravila, ko si je pri lovljenju pomagal z zavetrjem spremljevalnih vozil.»Tudi mi smo se že znašli v podobnih položajih, ko je Valverde padel na Touru ali Vuelti in se nihče ni spraševal o tem, zakaj nas tekmeci niso počakali. Že pred padcem smo bili na čelu glavnine in na tem mestu smo že prej načrtovali napad. Nato je komisar UCI dejal, da nas smejo kolesarji, ki so zaostali, loviti v zavetrju spremljevalnih avtomobilov. Če je to kolesarstvo in UCI odloča o tem, kdo bo zmagal, tudi prav. S tem se ne strinjam, zato sem zaustavil naše kolesarje,« je dejal športni direktor Jose Luis Arrieta, vendar marsikoga v karavani ni prepričal. Movistar je kasneje objavil opravičilo za napad, vendar poudaril, da je bila to že vnaprej predvidena poteza in ne »zaseda« za rdečo majico.Hauptman in Čerin: Tega ne bi storil nihče drug

»Ko je prišlo do padca, sem bil pred karavano. Kolesarji so zapeljali na pobarvani del 'ležečega policaja', enemu od kolesarjev Quick Stepa je 'vzelo' sprednje kolo, za njim je pokalo. Poteza Movistarja je bila zgrešena, če vodilni pade, se ga ne napada. Četudi so imeli v načrtu napad v tem odseku, bi morali najprej počakati, da se Roglič vrne v skupino, in bi se ga potem lahko poskušali otresti v poštenem boju,« je padec pokomentiral Andrej Hauptman, slovenski selektor in eden od športnih direktorjev pri Pogačarjevi ekipi UAE.
»Ko televizijske kamere še niso bile tako močno prisotne na dirkah in je marsikateri prizor ušel gledalcem, so se tovrstni napadi dogajali bolj pogosto, saj se je tisti, ki je pospešil tempo, izgovarjal, da ni vedel, kaj se je zgodilo. Zdaj takšno izigravanje tekmecev ne uide več nikomur. Movistar bi vsi v karavani 'požrli', če bi nadaljeval akcijo. Nihče drug ne bi potegnil takšne poteze. Po drugi strani pa jih razumem, so največja domača ekipa in so v boju za zmago v domala izgubljenem položaju. Z napadom je Movistar pridobil le veliko negativnih mnenj,« pa je povedal Primož Čerin, ki skozi dirko spremlja in tudi svetuje Rogliču.
 


Miguel Angel Lopez, ki je delil Rogličevo usodo po padcu, je bil najbolj neposreden: »Do rdeče majice bi morali pokazati več spoštovanja. Vedno poskušajo izkoristiti takšne trenutke in se nato delajo neumne. Naj na dirki zmagajo z neposrednim napadom,« je bentil Kolumbijec. Roglič je bil precej bolj diplomatski in preudaren. »Težko komentiram Movistarjevo početje, ker nisem videl, kaj se je dogajalo spredaj. Več bom lahko povedal, ko si bom ogledal posnetek,« se v polemike ni spuščal 29-letni Zasavec, ki ve, da bi s tem le izgubljal čas in energijo.

  • Nad napadom Movistarja so se zgražali tudi Španci.
  • Roglič bo na zadnjih vzponih Vuelte branil prednost 2:50.
  • Pogačarja 1:18 loči od odra za zmagovalce v Madridu.


Slednjo bo še kako potreboval jutri. Napočil bo dan D, po katerem na letošnji Vuelti ne bo več popravnih izpitov. V 20. etapi je na sporedu zadnjih šest kategoriziranih vzponov. Ključna naj bi bila zadnja dva, Peña Negra, zadnji klanec prve kategorije, na koncu sledi še veliki finale na planoti Gredos, 1750 metrov visoko. Ciljni vzpon je 3. kategorije, dolg je 9,4 km, s povprečnim naklonom 3,8 odstotka. »Bilo je že boljše, vendar tudi veliko slabše, boj za rdečo majico se nadaljuje,« Roglič ni bil zgovoren ob vprašanjih, v kakšnem stanju je pred odločilnim dnevom, v katerem bo branil 2:50 prednosti pred Valverdejem.

image
IGD Profil 20. etape Vuelte.


Kaj pa Tadej Pogačar, ki ga na 5. mestu od Quintane in odra za zmagovalce loči 1:18, od Lopeza, ki nosi belo majico najboljšega mladega kolesarja, pa 32 sekund? »Čaka nas nova zgodba, vse se lahko še spremeni, bojevito bo do konca,« je Pogačar napovedal zadnji »ognjemet« Vuelte, ki ga bo, kot kaže, spremljal močen dež.

Tudi BTC City Ljubljana na Vuelti

Ta konec tedna v Madridu ne bodo kolesarili le Primož Roglič in druščina. Vzporedno z zadnjima dnevoma dirke po Španiji bo potekal madridski izziv za kolesarke, del katerega bo tudi ekipa BTC City Ljubljana. V jutrišnji vožnji na kronometer in nedeljski dirki po trasi zadnje etape Vuelte bodo pod vodstvom Gorazda Penka nastopile Maaike Boogaard, Eugenia Bujak, Urša Pintar, Anastasia Čursina, Rosella Ratto in Hayley Simmonds.