Kljub »slabim nogam« je skočil na peto mesto

Geraint Thomas je dobil zahtevno 11. etapo in oblekel rumeno majico, Primož Roglič pa je skočil na izjemno peto mesto v skupnem seštevku.
Fotografija: Roglič v družbi najboljših hribolazcev - Vincenza Nibalija in Romaina Bardeta. 
Odpri galerijo
Roglič v družbi najboljših hribolazcev - Vincenza Nibalija in Romaina Bardeta. 

»Šprinterska« alpska etapa je postregla s prvim pravim spopadom favoritov mož na moža, kjer je Sky spet dokazal, da je kot ekipa za razred boljši od konkurence. Geraint Thomas je z etapno zmago prevzel vodstvo, Primož Roglič pa se je vnovič odrezal izvrstno.

Pri Mednarodni kolesarski zvezi so se pred letošnjo sezono odločili, da število kolesarjev v ekipi na tritedenskih dirkah zmanjšajo z devet na osem. S tem naj bi omejili možnosti Skya, da z odličnimi pomočniki nadzoruje dirko, a jim je glede na prikazano v 11. etapi spodletelo.

Na začetku le 108 kilometrov dolgega spopada v Alpah se je v beg podala velika skupina kolesarjev, v kateri so imele vse največje ekipe vsaj po enega aduta. V glavnini se je začelo zares, ko je na polovici napadel Alejandro Valverde, pred zadnjim vzponom ga je na spustu ujel Tom Dumoulin in Sky je bil na resni preizkušnji.
 

Cavendish in Kittel odhajata domov


Dirka v dirki je potekala tudi v ozadju, Mark Cavendish je hitro ostal sam na začelju dirke in na koncu precej presegel največji še dovoljeni zaostanek, zato so ga prireditelji poslali domov, z njim se od Toura poslavljata še Marcel Kittel in Mark Renshaw. Slovita šprinterska imena so dokaz, da so kratke gorske etape odlične za gledalce in najboljše hribolazce, vse ostale postavljajo v zahteven položaj, s čimer se strinja tudi Kittel: »Tudi če bi imel svoj najboljši dan v gorah, te etape ne bi prekolesaril znotraj časovne zapore, res ne vem, kako naj se šprinter, kot sem jaz, prevali čez etapo, kjer ni niti metra ravnine. Organizatorji bi morali računati tudi na to, naredil sem vse, kar sem lahko, a odhajam domov.« Več sreče je imel njegov ekipni kolega Erik Zabel, ki je ciljno črto prečkal sekundo za največjim dovoljenim zaostankom, a so se ga prireditelji usmilili in Nemec bo tudi danes na štartni črti.

Precej preden je Mark Cavendish prečkal ciljno črto, dobro uro za zmagovalcem, je bilo jasno, da časovnega limita ne bo ujel. Vseeno Cavendish ni obupal, privlekel se je do ciljne črte in požel velik aplavz, ko je zaključil svoj nastop na Touru, morda na svojem zadnjem. 
Precej preden je Mark Cavendish prečkal ciljno črto, dobro uro za zmagovalcem, je bilo jasno, da časovnega limita ne bo ujel. Vseeno Cavendish ni obupal, privlekel se je do ciljne črte in požel velik aplavz, ko je zaključil svoj nastop na Touru, morda na svojem zadnjem. 


V ospredju so Skyevi kolesarji delovali kot dobro naoljen stroj, s silovitim ritmom so razredčili glavnino in držali Dumoulina na varni razdalji, dirka pa se je začela zares, ko je pet kilometrov pred ciljem omagal Michal Kwiatkowski. Geraint Thomas je napadel in brez težav ujel Dumoulina, nato pa visokoraslemu Nizozemcu prepustil narekovanje ritma, saj je imel v ozadju še Chrisa Frooma. Tudi štirikratni zmagovalec Toura je bil razpoložen, sledil je napadu Dana Martina in Sky je imel oba svoja kapetana v izvrstnem položaju.
 

Se obeta interni dvoboj v Skyu?


Breme lova je padlo na pleča skupine, v kateri so bili Romain Bardet, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali in Primož Roglič, ki je brez težav nadzoroval slovite tekmece, z napadom pa (še) ni poizkusil, saj je bil tik za njimi njegov klubski kolega Steven Kruijswijk. V zadnjem kilometru je Thomas napadel še enkrat in 300 metrov pred ciljem ujel zadnjega ubežnika Mikela Nieveja, ob zasluženi zmagi se je razveselil tudi rumene majice, s katero je pokazal, da na Touru ne bo le pomočnik Frooma. »Prvega napada nisem načrtoval, a smo ga potrebovali, saj nam je zmanjkalo pomočnikov. Na koncu se je izšlo bolje od pričakovanj, seveda sem si želel majice, a si nisem mislil, da mi bo uspelo že danes ...,« je bil zadovoljen Geraint Thomas, prvi mu je za zmago čestital slovenski maser in pomočnik David Rožman.



Tudi Froome je zavrnil namigovanja, da med njim in Thomasom vlada rivalstvo glede kapetanske vloge v Skyu: »Nismo se dogovorili za napad, a je 'G' dobro prebral situacijo na dirki, postavil nas je v izvrsten položaj. Mislil sem, da bo vzpon na Alpe d'Huez bolj odločilen ...« Nato je Froome razkril, koga vidi kot glavno grožnjo za rumeno majico: »Zagotovo Dumoulina, odpeljal je fantastično etapo, zelo je močan, a je vprašanje, koliko moči je pokuril, saj nas čaka nova zahtevna etapa.«



Roglič je na koncu za Thomasom zaostal za minuto, za Froomom pa 40 sekund. »Danes bi se zame lahko končalo precej slabše, nisem imel najboljših nog, a sva s Stevenom Kruijswijkom nekako le sledila tempu najboljših, na koncu se je kar dobro izšlo. Borila sva se do ciljne črte in to bova ponovila tudi danes, morava ostati osredotočena na vsak dan posebej,« je po etapi povedal Roglič. Slovenske navijače lahko zelo veseli dejstvo, da se "Rogla" tudi na slabši dan lahko obdrži s šampioni, zdaj je že na izvrstnem petem mestu v skupnem seštevku, tako visoko Slovenci na rumeni pentlji še nikoli niso bili.

Že danes ga čaka nov vrhunec, slovenski navijači mu na slovitem vzponu na Alpe d'Huez pripravljajo slovenski ovinek in upajo, da bodo Rogliča danes zagledali kot prvega.

Komentarji: