Kocke, Alpe d'Huez in gorski kronometer v Baskiji poudarki Toura 2018

Prireditelji dirke po Franciji so uradno predstavili progo dirke za prihodnje leto, kjer bodo kolesarji prevozili tudi 20 kilometrov kock.

Objavljeno
17. oktober 2017 14.31
CYCLING-FRANCE/
N. Gr.
N. Gr.

Pariz - S traso Toura 2018 so prireditelji vendarle naredili korak k drugačni, bolj moderni podobi dirke po Franciji, ki pa vsem zagotovo ne bo všeč. Z le nekaj več kot 3300 kilometri bo Tour eden najkrajših v zgodovini, veliko zaslug ima nekaj zanimivih novih etap, tudi le 65 kilometrov dolg spopad v Pirenejih, kjer bo šlo na polno od štarta do cilja.

Od začetka v pokrajini Vendee se bodo kolesarji podali na devet etap po severni Franciji, krona uvodnega dela bo etapa po kockah s ciljem v Roubaixu. Kolesarje čakajo štirje odseki kock v skupni dolžini 21,7 kilometra, tudi najtežji Carefour de'l Arbre, ocenjen s petimi zvezdicami. 

Preizkušnje v gorah se začnejo v 10. etapi s tremi zaporednimi preizkušnjami v Alpah, karavana bo prečkala tudi sloviti Alpe d'Huez. Jug Francije bo tokrat ostal brez dirke, bodo pa kolesarji kar štiri dni preživeli v Pirenejih, tabor ekip bo v mestu Pau. Tour bo dokončno odločen z 32 kilometrov dolgim posamičnim kronometrom v gorah Baskije na zadnjo soboto dirke, nato pa karavano čaka še dolg let do Pariza in parada šampionov na Elizejskih poljanah.

Prireditelji so z bolj razgibanimi in krajšimi etapami želeli dirko narediti bolj nepredvidljivo, spet ni niti klasičnega dolgega posamičnega kronometra, ob prej omenjeni vožnji na čas bo na vrsti le še ekipni kronometer. S tem ASO že drugo leto zapored poizkuša končati vladavino Chrisa Frooma, a jim vsaj zaenkrat taktika še ne uspeva.