Kolesarka dirka poleg zvenečih športnih imen prinaša tudi številne zapore cest

Na policiji voznikom svetujejo, naj bodo v prometu strpni in naj za vožnjo raje uporabljajo vzporedne ceste.
Fotografija: Od danes pa do nedelje bodo namreč na določenih cestnih odsekih začasne zapore. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Od danes pa do nedelje bodo namreč na določenih cestnih odsekih začasne zapore. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji 2019 bo poleg trume kolesarskih navdušencev ob progi in zvenečih imen, ki bodo poganjala pedala in se borila za najvišja mesta, prinesla tudi nekaj nevšečnosti na slovenskih cestah. Od danes do nedelje bodo namreč na določenih cestnih odsekih začasne zapore.

Na policiji voznikom svetujejo predvsem, naj bodo v prometu strpni in naj za vožnjo raje uporabljajo vzporedne ceste ter se tako izognejo zaporam. Kako boste vedeli, kdaj in kje je posamezna zapora? 

»Pri predstavitvi vsake izmed etap je objavljen natančen zemljevid trase, iz katerega enostavno razberete potek dirke. Poleg tega je objavljen tudi časovni načrt, v katerem je zelo natančna ocena hitrosti premikanja kolesarske karavane (s srednjo, zgornjo in spodnjo vrednostjo) in predviden prihod v določen kraj. Dejanski časovni načrt se bo lahko razlikoval, nanj pa vplivajo potek dirke, vreme, taktika ekip in podobno,« so sporočili organizatorji dirke. 

Potek letošnje Dirke po Sloveniji. FOTO: Infografika Delo
Potek letošnje Dirke po Sloveniji. FOTO: Infografika Delo


Daljše zapore se pričakujejo v zaključkih druge (Celje), tretje (Idrija) in četrte (Ajdovščina) etape, saj bodo kolesarji v teh etapah prevozili ciljno črto, nato pa opravili še zaključni krog pred končnim zaključkom etape. 

Dirka se bo začela danes ob 12.15, in sicer na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zato bo do enourna zapora cest na relaciji Ljubljana–Sostro–Trebeljevo–Litija–Trbovlje–Laško–Celje–Šentjur–Kozje–Podčetrtek–Rogaška Slatina. Promet bo oviran na celotni relaciji predvidoma do 17. ure. 

Jutri bo začetek dirke oziroma druge etape ob 11.20 v Mariboru. Organizatorji tako opozarjajo, da bo promet od 11. ure dalje oviran na relaciji Maribor–Hoče–Slovenska Bistrica–Veliko Tinje–Zreče–Slovenske Konjice–Poljčane–Pečica–Šmarje pri Jelšah–Šentjur–Celje. Predviden zaključek druge etape, ki bo dolga 146,3 kilometra, bo ob 14.45 na Prešernovi cesti v Celju.

Na policiji voznikom svetujejo predvsem, naj bodo v prometu strpni. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Na policiji voznikom svetujejo predvsem, naj bodo v prometu strpni. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


V petek, ko so slovenske ceste že tako polne pločevine, bo promet oviran med Žalcem in Idrijo, kjer bo potekala tretja etapa v dolžini slabih 170 kilometrov. Precej potrpljenja bo tako potrebnega na relaciji Žalec–Vransko–Kamnik–Medvode–Škofja Loka–Trebija–Žiri–Medvedje Brdo–Idrija–Gore–Idrija. Predviden zaključek tretje etape bo ob 15. uri v Idriji na Mestnem trgu.

Kolesarji se bodo v soboto preselili v okolico Nove Gorice. Začetek četrte etape bo ob 11. uri pred novogoriško občino. Promet bo prvi dan konca tedna tako oviran na naslednji relaciji: Nova Gorica–Solkan–Kanal–Dobrovo–Solkan–Nova Gorica–Komen–Štanjel–Manče–Vipava–Ajdovščina–Predmeja–Ajdovščina. Predviden zaključek etape bo ob 14.45 pred avtobusno postajo v Ajdovščini.



Na zadnji dan dirke, v nedeljo, bo začetek pete etape, ki bo dolga bo 167,5 kilometra, ob 10.50 v Trebnjem na Gubčevi cesti. Promet bo tako oviran na relaciji Trebnje–Ivančna Gorica–Trebnje–Žužemberk–Soteska–Črnomelj–Metlika–Vahta–Novo mesto. Organizatorji predvidevajo, da se bo peta in hkrati zadnja etapa zaključila okrog 14.45 na Glavnem trgu v Novem mestu. 

Na vseh omenjenih relacijah bodo varnostniki izvajali krajše popolne zapore posameznih odsekov cest. Policisti in organizatorji dirke voznike tako prosijo, naj zaradi varnosti udeležencev prireditve in tudi zaradi lastne varnosti dosledno upoštevajo odredbe policistov in navodila redarjev. 

Jan Tratnik med lansko dirko po Sloveniji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Jan Tratnik med lansko dirko po Sloveniji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


V krajih kjer bodo začetki in cilji etap, bodo tudi avtobusi in druga vozila ekip, vozila organizatorjev ter drugega osebja, zato bodo nekatera parkirna mesta rezervirana za ta vozila. Organizatorji dirke po Sloveniji tako prosijo vse, naj sledijo navodilom redarjev. Predvidena parkirna mesta za potrebe dirke so označena na zemljevidu vsake etape (zadnji kilometer)


Policija opozarja na pravila ob srečanju vozil s prednostjo


Pri tem so slovenski policisti še osvežili spomin, kako ravnati ob srečanju vozil s prednostjo.

Če opazite policijsko vozilo, ki uporablja rdečo in modro luč ter zvočne signale, morate ustaviti svoje vozilo in se umakniti z vozišča, razen če vam policist ne odredi drugače. Vozniki smejo vožnjo nadaljevati šele, ko odpeljejo mimo vsa vozila v koloni, vključno z vozilom, ki uporablja rdečo in modro luč, in vozilo organizatorja z napisom Konec kolesarske dirke.



Enako načelo velja tudi za pešce. Ob srečanju s policijskim vozilom, ki uporablja rdečo in modro luč ter zvočne signale, se morajo namreč umakniti z vozišča. Hojo lahko nadaljujejo šele, ko mimo odpeljejo vsa vozila v koloni, vključno z vozilom, ki uporablja rdečo in modro luč, in vozilo organizatorja z napisom Konec kolesarske dirke. 

Preberite še:

Komentarji: