Kolesarska tržnica: Barguil odhaja v Francijo, Kristoff pa v Emirate

Warren Barguil, nosilec pikčaste majice na Touru, je podpisal pogodbo s francosko ekipo Fortuneo - Oscaro. 

Objavljeno
02. avgust 2017 18.07
CYCLING-FRANCE/
N. Gr.
N. Gr.

Ljubljana - Kolesarska tržnica je v polnem zamahu, saj ekipe od prvega avgusta dalje lahko podpisujejo pogodbe s kolesarji. Ponavadi se večina prestopov dogovori na Touru in podpiše v prvih dneh avgusta, tudi letos se je tržnica odprla s kar nekaj velikimi imeni, ki menjajo sredine.

A najprej k tistim, ki ostajajo zvesti svojim dosedanjim ekipa. QuickStep je uspel podpisati novi pogodbi z mladima zvednikoma Bobom Jungelsom in Julianom Alaphilippom. Jungels, ki je letošnji Giro končal kot najboljši mladi kolesar, se je spogledoval s Skyem, a je bil Patrick Lefevre na koncu dovolj prepričljiv, da je Luksemburžan podpisal novo triletno pogodbo. Alaphilippe je imel v prvi polovici sezone veliko težav, a še vedno velja za enega najbolj perspektivnih kolesarjev na svetu, podpisal je novo dveletno pogodbo.

Že dolgo je jasno, da bo Katjušo zapustil Alexander Kristoff. Rusko-švicarska ekipa letos ne dosega rezultatov, ki bi jih glede na zasedbo in proračun od njih pričakovali, zato je vodstvo postalo nemirno in jezo streslo na prvega zvezdnika, ki letos ne blesti. Očitalo mu je, da je pretežak, a je Kristoff odvrnil, da ima še vedno največ zmag od vseh kolesarjev Katjuše v letošnji sezoni in da naj krivca najdejo drugje. Ponudili so mu podaljšanje pogodbe, a z nižjo plačo, in Kristoff se je začel pogovarjati z Astano.

V pogajanja se je vključila ekipa UAE Emirates, ki v naslednji sezoni načrtuje precejšnje povečanje proračuna in očitno je bila ponudba dovolj bogata, da se je Kristoff odločil za podpis z arabsko ekipo. Junak dirke po Franciji Warren Barguil se iz Sunweba seli v francosko prokontinentalno ekipo Fortuneo - Oscaro, ki tako kot nosilec pikčaste majice prihaja iz Bretanije, kar je bilo za Barguila ključno pri podpisu pogodbe. Postal bo prvi zvezdnik ekipe in glede na status Barguila tudi Fortuneo - Oscaro ne bo imel težav pri zagotavljanju povabil za največje dirke.

Še en mladi francoski zvezdnik Bryan Coquard se prav tako seli v novo francosko sredino. Potem ko je že sredi pomladi objavil, da ne bo podaljšal pogodbe z Direct Energiem, je za kazen ostal brez nastopa na Touru, zanj pa se je začel zanimati nekdanji francoski kolesar Jerome Pineau, ki je ustanovil svojo ekipo. Predstavil jo bo 17. avgusta, glavni sponzor bo Vital Concept, Pineau pa načrtuje, da bo ekipa v treh letih prišla do licence svetovne serije, če bo ta takrat sploh še obstajala.

Na kolesarski tržnici je zelo živahno, še nekaj velikih imen pa čaka na naslednjega delodajalca, med drugim tudi Fabio Aru in Mikel Landa, ki bosta skoraj zagotovo zapustila Astano oziroma Sky.