Konec za Dumoulina, Rogličeva rožnata majica na varnem (VIDEO)

Nizozemec je odstopil kmalu po startu 5. etape, na kateri so zaradi močnega dežja za skupno razvrstitev šteli časi 9 km pred ciljem. Etapna zmaga Pascalu Ackermannu.
Fotografija: Primožu Rogliču (v sredini) je srečno pot zaželel tudi predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte (levo, desno direktor Gira Mauro Vegni). FOTO: Luk Benies/AFP
Odpri galerijo
Primožu Rogliču (v sredini) je srečno pot zaželel tudi predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte (levo, desno direktor Gira Mauro Vegni). FOTO: Luk Benies/AFP

Za slovensko kolesarstvo se je današnji dan začel turobno, z dopinško afero, v katero sta vpletena Kristijan Koren in Borut Božič. Tudi ozračje nad karavano Gira ni bilo posebej prijazno, saj je kolesarje na peti etapi od Frascatija do Terracine vseskozi spremljal mraz, pral jih je tudi močan dež. Ta in posledično mokre ter spolzke ceste so bile danes glavna past za vodilnega kolesarja na dirki Primoža Rogliča, ki pa jih je prestal brez težav in bo jutri že peti dan nosil rožnato majico. Etapno zmago je slavil Nemec Pascal Ackermann.

Tom Dumoulin je prišel na start pete etape, sedel na kolo, a hitro tudi sestopil in končal Giro. FOTO: Luk Benies/AFP
Tom Dumoulin je prišel na start pete etape, sedel na kolo, a hitro tudi sestopil in končal Giro. FOTO: Luk Benies/AFP


Novica s startne črte, kjer je Rogliču roko stisnil tudi predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte, je najprej bila, da Tom Dumoulin kljub včerajšnjemu padcu, po katerem je izgubil več kot štiri minute, ostaja na dirki. Nizozemec je res sedel na kolo, a kmalu zatem tudi sestopil in končal svoj nastop na Giru, včerajšnji udarec v koleno je vendarle pustil prevelike posledice. Tako je Roglič izgubil na papirju enega najnevarnejših tekmecev, saj je Dumoulin do nesrečnega padca napovedoval naskok na svojo drugo zmago na dirki po Italiji, ki jo je prvič dobil leta 2017.



»Zjutraj sem poskusil poganjati pedala na trenažerju in zdelo se je v redu. Ko pa sem se na kolesu zapel v pedala, so bile bolečine prehude. Morda bi lahko šel na trening, ne morem pa dirkati. Upam, da poškodba kolena ni hujša, nič ni zlomljenega, a več bo jasno, ko bo splahnela oteklina. Moj odhod bo spremenil boj za končno zmago, saj sem imel dobre noge,« se je od Gira poslovil Dumoulin.


Ciccone razkazuje modro majico


Kmalu po startu se je za pobeg odločilo šest kolesarjev. V ospredju so bili Miguel Florez, Enrico Barbin, Umberto Orsini, Ivan Santaromita, Chris Hamilton in Giulio Ciccone. Ubežniki niso ogrožali Rogličevega vodstva, Slovencu je bil med njimi v skupnem seštevku najbližje Ciccone (86. mesto, zaostanek 7:50), ki je med najbolj dejavnimi kolesarji v prvih dneh Gira.

Italijan rad razkazuje modro majico kralja gora, ki jo je oblekel po uvodni vožnji na čas, v kateri je postavil najboljši čas vzpona na San Luco. Za sekundo je bil hitrejši od Rogliča, a njuna dosežka nista primerljiva. Italijan je v ravninskem delu vožnje na čas hranil moči, dosegel najslabši čas med vsemi, nato pa kronometrsko kolo zamenjal za lažje cestno kolo, pritisnil na vso moč in v klanec "premagal" Rogliča.

Kolesarji Jumba-Visme dobro ščitijo svojega kapetana Primoža Rogliča (v rožnatem). FOTO: Luk Benies/AFP
Kolesarji Jumba-Visme dobro ščitijo svojega kapetana Primoža Rogliča (v rožnatem). FOTO: Luk Benies/AFP


Za favorite konec 9 km pred ciljem


Slovenski zvezdnik je brez težav kolesaril v glavnini, tekmovalna žirija pa je sporočila, da bodo zaradi zahtevnih vremenskih razmer za skupno razvrstitev šteli časi ob prvem prihodu v cilj v Terracini, 9 km pred ciljem. Glavnina je prvič prečkala ciljno črto, etapa je bila, kar se skupnega seštevka tiče, zaprta. Rogliču so pripisali 61. mesto v etapi, njegova prednost 35 sekund pred Simonom Yatesom je ostala nedotaknjena.

Nato so v ospredju ostale le še ekipe najboljših šprinterjev in že drugič na tem Giru je bil najmočnejši nosilec vijolične majice vodilnega v točkovanju etapnih uvrstitev Ackermann, ki je bil v finišu premočen za Fernanda Gavirio.

Pascal Ackermann je slavil svojo drugo zmago na letošnjem Giru. FOTO: Luk Benies/AFP
Pascal Ackermann je slavil svojo drugo zmago na letošnjem Giru. FOTO: Luk Benies/AFP


»Zame je bil to dvakratni šprint, saj sem že pospešil, a moral 250 metrov pred ciljem zavreti. Nato sem spet močno pospešil, na srečo sem se znašel tik za Gavirio, ki mi je na koncu odlično pripravil šprint, za katerega sem imel še veliko moči. Ni bil strašljiv le šprint v dežju, cela etapa je bila strašljiva, vsi spusti so bili nevarni, ker se zaradi velike količine vode ni videlo podlage. Sreča je, da se nihče ni poškodoval,« je za Eurosport v cilju povedal Ackermann.

»Odločitev žirije je bila dobra za vse. Tudi za šprintejre, tako so imeli več prostora, za vse je bilo bolj varno. Na cesti je bilo izjemno veliko vode. Rogliču danes ni bilo udobno na kolesu, vendar se v teh razmerah nihče ni počutil dobro, bilo je zelo mrzlo in mokro. Jutri je nov dan,« je razplet etape komentiral športni direktor Jumba-Visme Jos Boven.


Jutri kar 238 km


Rogliča, ki bo peti dan nosil rožnato majico, in njegove tekmece jutri čaka bolj zahteven dan. Na srečo naj bi bilo vreme precej boljše kot danes, se bo pa močno vlekla 6. etapa (238 km), ki se bo začela v Cassinu, končala pa v San Giovanniju Rotondu. Predvsem bo zanimivih zadnjih 40 km, po skoraj 190 km ravninskih širokih cest bo sledila ozka in dotrajana cesta na vzponu na San Marco in Lanis (2. kategorija), v preostalih 15 km po spustu pa bo na razgibanem terenu ravnine le še za vzorec. Šprinterji so malodane odpisani, etapa se zdi na kožo pisana ubežnikom, morda pa bo kateri od kandidatov za visoko skupno uvrstitev preizkusil Rogličeve noge. 

Preberite še:

Komentarji: