Kralj Šampanje je Julian Alaphilippe

Ob povratku Toura na francoska tla je Loulou z etapno zmago oblekel tudi rumeno majico vodilnega.

Objavljeno
08. julij 2019 17.00
Posodobljeno
08. julij 2019 17.37
Francozi so tokrat prvo domačo zmago dočakali že v tretji etapi. FOTO: Reuters
Epernay - Epernay – V tretji etapi je dirka po Franciji zapustila Belgijo in se čez mejo preselila v Šampanjo, kjer je kolesarje čakala prava ardenska klasika v malem. Pred etapo je bil Julian Alaphilippe glavni favorit za zmago in prvo ime francoskega kolesarstva ni razočaralo. Z napadom slabih 15 kilometrov pred ciljem si je privozil dovolj prednosti, da je oblekel tudi rumeno majico vodilnega.
 
Športni direktorji so pred dirko opozarjali na tretjo etapo kot eno tistih, kjer bi lahko prišlo tudi do sprememb v skupnem seštevku, saj je bil zaključek s serijo kratkih, a strmih vzponov zelo nepredvidljiv. Na koncu je odločal zadnji kategorizirani vzpon na Mutigny, Alaphilippe je na dobri polovici močno pospešil in se sam odpeljal najprej v dolino, nato pa ciljni črti v Epernayju naproti. 
 

Tratnik in Mohorič tokrat v ozadju

 
Lov za Louloujem, lani nosilcem pikčaste majice najboljšega hribolazca na Touru, je začela ekipa Jumbo Visma, čeprav je nosilec rumene majice Mike Teunissen zašel v težave. Vodstvo so želeli zadržati v svoji ekipi, a je bil Alaphilippe enostavno premočan in ob prihodu v mesto dobre tri kilometre pred ciljem je bilo že jasno, da Francoza v najbolj znani vinorodni pokrajini na svetu ne bo nihče ustavil. V domovini šampanjca je največja steklenica tako pripadla domačinu, kar je navdušilo falango francoskih navijačev.

image
Alaphilippe si je pred dirko za cilj postavil etapno zmago in rumeno majico. Oboje je izpolnil že na tretji dan Toura! FOTO: Reuters


»Brez besed sem, vedel sem, da mi ta etapa ustreza, izognil sem vsem vsem pastem in padcem, potem pa sem pospešil na Mutignyju, ker sem se počutil dobro. Nisem pričakoval, da bom ostal sam, potem pa nisem več taktiziral, le še na polno sem odpeljal do cilja. Težko je izpolniti pričakovanja, če si favorit, ampak tokrat mi je uspelo, presrečen sem,« je po etapi žarel Alaphilippe, ki ima zdaj v skupnem seštevku 20 sekund naskoka pred Woutom van Aertom
 
Šprint zasledovalne skupine je pripadel Michaelu Matthewsu, Peter Sagan je končal šele na petem mestu, čeprav bi mu šprint navkreber moral ustrezati. Jan Tratnik in Matej Mohorič tokrat dirke nista končala v ospredju.