Kump je bil prekratek za Fortina

Prvo dirko sezone na slovenskih tleh je dobil Italijan Filippo Fortin, predstavil se je tudi novi selektor Andrej Hauptman.

Objavljeno
26. februar 2017 23.54
Slovenija Ljubljana 26.08.2012 - Cilj kolesarske dirke Zagreb-Ljubljana. Zmagovalec Marko KUMP. Foto: Leon Vidic/Delo
Vito Divac
Vito Divac
Izola – Marko Kump, zadnje čase najboljši slovenski šprinter, je v minulih letih vknjižil že 40 zmag, večino na dirkah 1. kategorije pokala UCI, kakršna je tudi VN Izole. V primorski kolesarski metropoli pa ni nadaljeval svoje izjemne serije. Močnejši v finišu je bil Italijan Filippo Fortin.

Na koncu mu je, kot je povedal v cilju na osrednjem izolskem trgu, zmanjkalo malo moči. Razlog je bilo intenzivno dirkanje vseh 157 kilometrov, kolikor je bila prav dirka v letošnji sezoni v Sloveniji dolga. Presenetil ga je šprint velike skupine. »V kolesarstvu štejejo le zmage, zato drugo mesto seveda ne more biti enako prvemu, čeprav sem opravil tisto, zaradi česar sem prišel v Izolo – narediti kakovosten trening,« je bil zadovoljen novomeški kolesar moštva Združenih arabskih emiratov, ki je v Izoli nastopil v reprezentančnem dresu. Kump je letos odlično dirkal v Avstraliji, kjer je bil na Touru Down Under tretji in četrti, na nedavni dirki Po Omanu pa je bil v etapi peti. V pomladni sezoni ga čakajo belgijske klasike.

Dirka na primorskem krogu Izola-Gažon-Šmarje-Dragonja-Sečovlje-Izola je bila vseskozi zelo živahna. Dva resna pobega je glavnina izničila. Tudi zadnji pobeg Jana Polanca (osvojil je majico zmagovalca letečih ciljev) z Juretom Golčerjem in še peterico kolesarjev. Konkurenca je bila na zelo visoki kakovostni ravni za preizkušnjo 1. kategorije pokala UCI.

Krstni nastop je imel selektor Andrej Hauptman. Z dirkanjem slovenskih reprezentantov je lahko zelo zadovoljen. Ob Kumpu se je s tretjim mestom izkazal Matej Mugerli (letos Amplatz), v deseterici pa je bil tudi Gašper Katrašnik (Adria Mobil). »Vesel sem, da sta Kump in Polanc pokazala veliko željo po nastopu v reprezentanci. Za slovensko kolesarstvo je namreč zelo pomembno, da se reprezentanti iz WorldToura pokažejo navijačem,« je povedal selektor po prvi izkušnji na domači dirki.

Osemindvajsetletni Fortin sicer ne sodi med vrhunske italijanske šprinterje WorldToura, je pa zelo dober. Lani je denimo zmagal na VN Adrie Mobila, v Izoli pa je bil sedmi. Nastopil je tudi dvakrat na Milano-Sanremo. »Za šprinterje je bil primorski krog s štirimi vzponi na Šared izrazito naporen. V zadnjem sem komaj prilezel čez klanec. Zadovoljen sem, da je ekipa delovala zelo dobro,« je povedal zmagovalec četrte izolske klasike.

Trener novomeške Adrie Mobil Boštjan Mervar pa je dodal, da je bilo letošnjo dirko zelo težko nadzorovati, ker je imela vsaka ekipa le po šest kolesarjev. »Vsaka napaka terja visok davek. Proti koncu dirke smo z Golčerjem napadli. Računal sem na bolj aktivno vožnjo avstrijske ekipe Felbermayr, saj nima izrazitega šprinterja in bi ji, tako kot nam , ustrezal šprint manjše skupine. To se ni zgodilo, tako da se je Katrašnik moral udariti s klasičnimi šprinterji,« je komentiral razplet Mervar.

Naslednja dirka v Sloveniji bo VN Adrie Mobila (2. aprila).