Lance vnovič na zatožno klop

Pravosodno ministrstvo od Armstronga terja 100 milijonov $ odškodnine zaradi goljufanja v času, ko ga je sponzoriral US Postal.

Objavljeno
14. februar 2017 09.56
CYCLING-ARMSTRONG/
J. P.
J. P.

Washington - Sodnik Christopher Cooper je ameriškim oblastem prižgal zelo luč, da lahko zaradi dopinga padlega kolesarskega superzvezdnika Lancea Armstronga ponovno posadijo na zatožno klop, poroča STA. Ameriško pravosodno ministrstvo od 45-letnika terja 100 milijonov dolarjev odškodnine zaradi goljufanja vlade v obdobju, ko ga je sponzoriralo državno podjetje US Postal.

Cooperjeva odločitev je hud udarec za Armstronga, ki je zahteval, da se primer zavrže, sam namreč zatrjuje, da tožbe nimajo osnove, saj naj bi podjetje US Postal prav zaradi sponzorske pogodbe s športnikom, težke več kot 32 milijonov dolarjev, veliko pridobilo. Sodnik je pojasnil, da mora odločitev, ali je bila podjetju škoda storjena ali ne, sprejeti porota. Nekdanji Lanceov moštveni kolega Floyd Landis je že leta 2010 vložil tožbo proti Armstrongu zavoljo prevare, nato se mu je pridružila še vlada.

Američanu so sicer oktobra leta 2012 odvzeli vseh sedem zmag na Touru (1999-2005), potem ko ga je Ameriška protidopinška agencija (USADA) obtožila sodelovanja v eni največjih dopinških prevar v športni zgodovini. Po letih zanikanj je Armstronga pred štirimi leti v televizijskem šovu Oprah vendarle priznal, da si je domala vso kariero pomagal z nedovoljenimi sredstvi.