Lavrič prek kolesarske videoigre do profesionalne pogodbe

Slovenski kolesar Martin Lavrič je zmagal na Zwiftovem tekmovanju in si priboril profesionalno pogodbo z ekipo Dimension Data za kolesarje do 23 leta. 

Objavljeno
20. november 2018 11.51
Posodobljeno
20. november 2018 12.12
Martin Lavrič je letos še dirkal v Kranju, drugo leto bo v Južni Afriki. FOTO: Zwift
Ljubljana - Naj najprej pojasnimo ozadje - Zwift je v kolesarskem svetu zelo priljubljena videoigra, v kateri kolesar svoje kolo na trenažerju poveže z računalnikom in nato s poganjanjem pedal v domači dnevni sobi v virtualni resničnosti dirka z drugimi kolesarji s celega sveta. Zwift je v nekaj letih postal nepogrešljiv pripomoček za zimski trening kolesarjev, za Martina Lavriča pa je postal precej več kot popestritev treninga. 

Zwift je drugo leto zapored v sodelovanju s profesionalno ekipo iz svetovne serije Dimension Data organiziral tekmovanje na izpadanje, v katerem so se kolesarji pomerili v seriji izzivov v virtualni resničnosti, najboljše tri pa so povabili na pravi trening kamp v Južno Afriko, kjer so se še "v živo" predstavili šefom Dimension Date. 

Tudi tam so opravili vrsto preizkusov, a po povratku 19-letni Lavrič ni bil najbolj zadovoljen s prikazanim, saj po njegovih besedah ni imel najboljšega dne. Na testiranjih se jim je pridružil tudi Mark Cavendish, z njim so trenirali šprinte in ko mu je položaj pripravljal Lavrič, je bil Cavendish z njegovim delom zadovoljen. Očitno so bile njegove vožnje dovolj dobre, da so se pri Dimension Dati odločili, da mu ponudijo pogodbo z njihovo ekipo kolesarjev do 23 leta za naslednjo sezono. 
 

Upal na polfinale in trenažer


»Izpolnile so se mi sanje, na tekmovanje sem se prijavil, ker sem potihem upal na polfinale, s čimer bi dobil nov pametni trenažer. Imam že izkušnje z dirkanjem na kontinentalni ravni, a to bo nekaj povsem drugega, zelo se veselim te priložnosti,« je povedal Lavrič, ki bo tako prišel pred vrata svetovne serije. »Prepričani smo, da Martin lahko postane dober kolesar, ima prave kolesarske instinkte in če se bo izkazal, potem ga čaka tudi mesto v WorldTouru. Ima zelo dober položaj na kolesu, vidi se, da je to zanj nekaj povsem naravnega,« ga je pohvalil vodja fizične priprave kolesarjev pri D.Dati Eliot Lipski. Za Lavriča, ki je v letošnji sezoni branil barve kranjskega kluba, se tako začenja novo poglavje, vrste slovenskih legionarjev pa bodo v prihodnji sezoni dobile novega člana.