Le 300 m krize dovolj, da je Froome slekel majico

Bardet privozil Franciji tretjo etapno zmago, Aru pa prevzel skupno vodstvo. Danes Tour še enkrat v Pirenejih.

Objavljeno
14. julij 2017 02.50
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Peyragudes – Prva pirenejska etapa Toura je bila do zaključka uspavanka po notah ekipe Sky, v strmih zadnjih metrih pred ciljem pa je Chris Froome zašel v krizo in Fabiu Aruju poklonil 22 sekund. Sardinec in zmagovalec Romain Bardet sta dobila bitko dneva, a Froome ostaja favorit dirke po Franciji.

Pirenejski spopadi so znani po etapah v hudi vročini, tokrat pa so bile vremenske razmere po zaslugi rahlega dežja mnogo bolj znosne. V prvi uri so kolesarji povprečno vozili s hitrostjo 47 km/h, saj so potencialno zmagovalno kombinacijo bega želeli ujeti vsi. Dejavna sta bila tudi Primož Roglič in Warren Barguil, ki sta lovila točke na gorskih ciljih, a sta ostala praznih rok, ko se je močna skupina odpeljala naprej. Ekipi Sky je njena sestava ustrezala, v ospredju pa se je obetal boj med Michaelom Matthewsom in Marcelom Kittlom na letečem cilju, saj sta se oba uspela prebiti med ubežnike. Na koncu je bil boljši Matthews, a je Kittel z drugim mestom v seštevku zelene majice Avstralcu prepustil le pet točk in ohranil zajetno prednost.

Šprinterska bitka je bila predigra pred uvodom v tekmo za rumeno majico in etapno zmago, katero si je najbolj želel Steve Cummings. Britanec je izpustil polovico sezone zaradi hude poškodbe in se šele pred državnim prvenstvom vrnil na kolo, nato pa takoj osvojil dvojno britansko krono in si izboril mesto na Touru. Na vzponih je bil razpoložen, mnogo slabše jo je odnesel osmoljenec dneva Jakob Fuglsang. Pred tem skupno peti je čutil posledice hudega padca dan prej, zato je omagal že na vzponu ekstra kategorije na Port de Bales več kot 30 km pred ciljem. Skupina okrog rumene majice se je redčila, tudi Roglič in Jani Brajkovič sta pobrala šila in kopita, Barguil pa je z nekaj točkami na vrhu dokazal, da v boju za pikčasto majico misli resno.

Sledila sta le še Col de Peyresourde in za njim še Peyragudes, dva vrhova istega vzpona. Sky je bil vnovič izjemen, tempo Michala Kwiatkowskega je bil najprej usoden za Naira Quintano, ki po napornem Giru očitno ni v vrhunski formi, tik pod vrhom pa še za Alberta Contadorja. Ko je Poljak opravil svoje, je njegovo delo najprej nadaljeval Mikel Nieve, za njim pa še rojak Mikel Landa. V zadnji kilometer je skupaj vstopilo najboljših deset hribolazcev letošnjega Toura, a je ob hudem tempu Lande upal napasti le George Bennett, pa tudi Novozelandec ni prav dolgo vztrajal v ospredju. Peyragudes je imel tik pred vrhom še enega asa v rokavu – peklenskih 300 metrov, kjer se je naklon dvignil tudi nad 20 odstotkov. Takrat je Aru končno pospešil in Froome je takoj zašel v težave. Bardet se je takoj prilepil na kolo Sardinca in ga pred črto tudi zanesljivo prehitel, Franciji pa dan pred največjim praznikom Bastilje privozil še tretjo letošnjo zmago. »Vesel sem, da sem zmagal v tako eminentni družbi, a tega nisem pričakoval. Sem v dobrem položaju, toda počakajmo, Tour je še dolg,« je ostal zadržan Bardet, ki je dobil tretjo etapo na Touru v karieri. Zgodba dneva je bila vseeno kriza Chrisa Frooma, ki si je v le 300 metrih nabral 22 sekund zaostanka. Britanec že dolgo ni izgledal tako ranljiv in Aru je zasluženo prišel do prve »maillot jaune«: »To je največja stvar, ki se mi je zgodila, ponosen sem, da sem lahko oblekel rumeno majico. Težko jo bo ubraniti, a se ne bomo vdali. Zaključek je bil res peklenski.«

Froome ni iskal izgovorov za slabo vožnjo v finišu: »Konec je bil res peklenski in ekipa je vozila izjemno, jaz pa enostavno nisem imel dovolj dobrih nog, da bi dokončal nalogo. Ne bom iskal izgovorov, enostavno mi ni šlo. Zdaj se bo dirka zagotovo razživela.«

Aru bo moral še naprej poskušati z napadi, saj bo na kronometru v 20. etapi Froome v veliki prednosti, zato Sardinec rabi varno zalogo vsaj minute, če želi majico pripeljati do Pariza. Brajkovič je ciljno črto prečkal z dobrimi desetimi, Roglič s 13 minutami zaostanka, Božič in Bole pa sta bila v ozadju.

Današnja le 100 kilometrov dolga etapa po Pirenejih bo zelo nepredvidljiva in težko jo bo nadzorovati, trije vzponi prve kategorije in spust do cilja pa so idealni za dolg napad, ki bi lahko močno premešal karte pri vrhu. Kot je dobro povedal Froome, šele zdaj se bo dirka začela zares.