Uspavanka z dramatičnim zaključkom, Roglič je vladar dirke

Še ena izjemno težka gorska etapa s kar štirimi vzponi 1. težavnostne kategorije je minila v znamenju Primoža Rogliča. Zmagal je njegov klubski kolega Sepp Kuss.
Fotografija: Sepp Kuss je zmagovalec 15. etape dirke po Španiji.
Odpri galerijo
Sepp Kuss je zmagovalec 15. etape dirke po Španiji.

Santurio del Acebo – Ubežniom je uspelo pobegniti že na prvem kategoriziranem klancu 15. etape dirke po Španiji. Med osemnajstimi, ki jim je pobeg uspel, danes ni bilo Slovenca. Jumbo Visma s Tonyjem Martinom je vseskozi nadzorovala dirko, vendar je pobeg tokrat uspel. 

Ubežniki so bežali čez vse tri klance, v glavnini se ni kaj dosti dogajalo, gledali smo popolno prevlado Jumba Visme, ki je imela ves čas vse "niti v nogah". Glavnina je ubežnike spustila za največ pet minut, vendar je to zadostovalo, da so o zmagi odločali tisti, ki so še ostali od ubežnikov na zadnjem zelo zahtevnem klancu. 

V ospredju se je bila dirka v dirki, ubežniki so med seboj obračunali za zmago. Največ moči je ostalo mlademu članu Jumba Visme Seppu Kussu, ki je tudi zmagal v etapi.

Na zadnjem klancu Santurio del Acebo, ki je dolg 7,9 km s povprečnim naklonom 9,7 %, najstrmejši del seže do 17 %, je od Rogličevih tekmecev prvi napadel Alejandro Valverde, Roglič mu je zlahka sledil. Najprej sta sama nadaljevala proti vrhu, kmalu pa ju je počakal še ubežnik Marc Soler (Movistar). Soler ni mogel kaj prida pomagati Valverdeju, Roglič je diktiral prehud tempo. Roglič je popoln vladar dirke po Španiji!

Pol minute za Rogličem in Valverdejem se je bila še tretja dirka, Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana in Tadej Pogačar niso mogli slediti Valverdeju in Rogliču, zato so se spogledovali in ugibali, kdo še lahko kaj naredi in kdo bo omagal. Prvi je popustil Quintana, potem je proti vrhu pospešil Pogačar, vendar se ni mogel oddaljiti od Lopeza. V cilj sta prišla 41 sekund za Rogličem in Valverdejem, ter 2:55 min za zmagovalcem Seppom.
 

Ugibanj je konec


Pred etapo se je ugibalo, postavljalo se je vprašanje, ali in kje bodo tekmeci napadli Rogliča. Če bi mislili resno, potem bi morali napasti že prej, ne pa čakati zadnjih nekaj kilometrov klanca. Vendar cesta vedno poda odgovor. Roglič ni imel slabega dne, varno se je vozil v zavetrju svojega moštva in z odliko rešil edino nalogo dneva; pokriti resne napade. Edini resen napad je sprožil Valverde, vendar je Primož rutinirano poslal »žogo v gol« oz. se »zalepil« za Valverdejevo kolo in ga ni spustil do cilja. Ugibanj je konec; Rogliča lahko samo še padec, bolezen ali kaka druga nesreča zaustavi pred najvišjo stopničko zmagovalnega odra v Madridu.



Štirje vzponi 1. kategorije, nevarnost za rdečo majico. Foto Infografika Delo
Štirje vzponi 1. kategorije, nevarnost za rdečo majico. Foto Infografika Delo



 

Potek 15. etape


17.47 Prvih pet v današnji etapi:
1. Sepp Kuss (Jumbo-Visma)
2. Ruben Guerreiro (Katusha Alpecin) +39"
3. Tao Geoghegan Hart (Team Ineos) +40"
4. Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias) +53"
5. Mark Padun (Bahrain-Merida) +1'49"
17.43 Pogčar je skočil Lopezu!! Zdaj v cilj prihajata Valverde in Roglič!
17.42 Sepp Kuss je zmagovalec današnej etape!!
17.41 Sepp Kuss je 50" pred zasledovalci, 2:44 pred Rogličem in 3:24 pred Pogačarjem!
17.38 Marc Soler je počakal Valverdeje, zdaj sta dva iz Movistarja proti Rogliču! 
17.36 Lopez in Pogačar sta pol minute za Valverdejem in Rogličem. Roglič ima vse pod kontrolo.
17.34 Pogačar za Rogličem zaostaja za pol minute. Kuss je še vedno vodilni v etapi! 
17.31 Roglič je nepremagljiv!! Valverde trpi, Roglič je dirigent ritma, do vrha je še 3.2 km.
17.30 Quintana je spustil Pogačarja in Lopeza!
17.27 Valverde in Roglič še vedno pred tekmeci, zdaj že 20 sekund. Pogačar je z Lopezom, Quintano...
17.25  Marc Soler (Movistar Team), Ruben Guerreiro (Katjuša Alpecin), Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias), Tao Geoghegan Hart (Team Ineos) in Mark Padun (Bahrain-Merida) so pol minute za Kussom. 
17.23 Valverde je napadel! Roglič ga je ujel še preden se je Valverde usedel na sedež!!
17.22 Kuss je ujel vodečega Samitierja in zdaj gre sam naprej!! Jumbo Visma vlada dirki po Španiji! Solerja ni videti, Američan Kuss (Jumbo Visma) sam napreduje proti vrhu.
17.20 Primož Roglič je prvi zapeljal na klanec. Videti je, kot bi ta trenutek začel z driko po Španiji! Pogačar je tik za njim.
17.18 Glavnina se približuje klancu, Tony Martin gre 60 km/h!!
17.17 Samitier je zapustil Kiryienko, solira proti vrhu, Vasil gre svoj tempo, Solerja še ni videti.
17.16 Prvi del klanca ima 15 % naklon! Zid!
17.14 Vasil Kiryienka (Team Ineos) in Sergio Samitier (Euskadi-Murias) sta vodilna na dirki. Do cilja je še 8,5 km, glavnina zaostaja za 5 min, zasledovalci za 45". Začel se je zadnji klanec!!
17.11 Leteči šprint:
1. Sergio Samitier (Euskadi-Murias),
2. Vasil Kiryienka (Team Ineos), 
3. Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale)
17.08 Za Rogliča bi bilo najbolje, da se etapa konča v takem ritmu, vendar dvomimo, da nihče od tekmecev ne bo poskušal z napadom. Kaže na to, da bo Marc Soler zmagovalec današnje etape, nemogoče, da bi še enkrat čakal na Quintano.
17.06 Boj za etapno zmago se začenja, zaseldovalci so ujeli ubežnike, vendar  Sergio Samitier (Euskadi-Murias) se ne preda, sam nadaljuje proti klancu, glavnina je 5 min zadaj. Do cilja je 14 km.
16.59 Sedemnajst kolesarjev je v begu, glavnina zaostaja 5 min., čez 10 km se začne zadnji klanec. Do cilja je 20 km.
16.53 Pred kolesarji je samo še zaključni klanec. Še prej je en eteči cilj. Santurio del Acebo, dolg je 7,9 km, s povprečnim naklonom 9,7 %, najstrmejši del seže do 17 %. Klanec, ki še ni bil na Vuelti, niti na kaki drugi kolesarski dirki. Navarro, ki na tem klancu trenira, da je bolj "pasj"i od pasjega!
16.46 Glavnina še vedno tone v zaostanek. Zdaj so na dolgem spustu, pred njimi je samo še zaključni klanec.
16.44 Roglič ima vse pod nadzorom!
16.42 Glavnina zaostaja 5:18, do cilja je 33 km.
16.41 Predzadnji gorski cilj:
Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas (kat-1, km 114.3)
1. Sergio Samitier (Euskadi-Murias), 
2. Dani Navarro (Katusha-Alpecin), 
3. Ben O’Connor (Team Dimension Data),
4. José Herrada (Cofidis), 
5. Vasil Kiryienka (Team Ineos)
The gap between the leaders and the chasers is up to 1'45".
16.32 Zanimive razlike med ubežniki,  Ruben Guerreiro (Katjuša-Alpecin) in Sergio Samitier (Euskadi-Murias) sta prvič na tritedenski dirki, Vasil Kiryienka (Team Ineos) je pa že na svoji 19 tritedenski dirki, Dani Navarro (Katjuša-Alpecin) pa na 18. !!
16.27 Glavnina počasi leze proti vrhu, Jumbo Visma narekuje tempo, Roglič je na varnem, prav tako Pogačar, do vrha klanca je še 2 km.
16.20 Ben O'Connor (Dimension Data), Dani Navarro (Katjuša Alpecin) in Sergio Samitier (Euskadi-Murias) imajo manjšo prednost pred ubežniki, do vrha Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas je še 4 km.
16.12 Še 7 km klanca! 
16.11 Kolesarji so na predzadnjem klancu. Angel Madrazo je v resnih težavah, Navarro napada, to je njegov "hišni" klanec, saj živi v bližini. Glavnina zaostaja 3:19 min.
16.02 Glavnina se trga, ubežniki vztrajajo v begu, klanca še vedno ni konec, Tony Martin je na čelu, Roglič na varnem, do cilja je 52 km.
15.52 Približuje se že tretji današnji klanec 1. kategorije! Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas, spet izredno dolg klanec, kar 11.3, s povprečnim naklonom 6.8%
15.48 Do cilja je 58 km, glavnina zaostaja 3:50 min.
15.45 Vse kaže, da se Rogličevi tekmeci bojijo kaj bo jutri. Tole je profil jutrišnje, 16. etape:

16. etapa dirke po Španiji. Foto La Vuelta
16. etapa dirke po Španiji. Foto La Vuelta


15.40 Glavnina gre še po klancu navzdol počasi! Še vedno jih vodi Tony Martin.
15.36 Brian Van Goethem (Lotto Soudal) in Jesper Hansen (Cofidis) sta odstopila z dirke. Do cilja je 69 km, glavnina zaostaja 3:43 min.
15.33  Tudi drugi gorski cilj je za kolesarji: Puerto del Connio (KAT-1, km 73.2)
1. Sergio Samitier (Euskadi-Murias), 
2. José Herrada (Cofidis),
3. Dani Navarro (Katjuša-Alpecin), 
4. Sander Armée (Lotto-Soudal), 
5. Marc Soler (Movistar Team)
15.29 Rogličevi tekmeci so verjetno delo preloži na jutrišnjo etapo? Jutri ne bo dan počitka, ampak v torek, jutri kolesarje čakajo trije "nečloveški" klanci, da to je Vuelta, najtežja kolesarska dirka na svetu!
15.21 Vse gre po Rogličevih željah. Tekmeci so se, kot kaže predali, še vedno je Tony Martin na čelu glavnine, že skoraj 20 km narekuje tempo glavnini.
15.10 V glavnini je vse mirno, Tony Martin je še vedno na čelu, v varnem zavetrju, na četrtem mestu se vozi Rogli, za njim je Movistar, tudi Pogačar je blizu, Lopez tudi. Kot kaže bomo morali počakati zadnji klanec, da bomo videli ali se bo kdo odločil za napad.
15.05 Tudi Roglič je izjavil, da je danes verjetno najtežja etapa na Vuelti, da se še posebej bojijo zadnjega klanca. Do vrha klanca je 5 km, rdeča majica zaostaja 3 min za ubežniki.
14.53 Kolesarji so že na drugem klancu:  Puerto del Connio, dolg je 11.7 km, povprečni naklon 6.2%.
14.42 Ubežniki so: Marc Soler (Movistar Team), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale), Ion Izagirre (Astana Pro Team), Mark Padun (Bahrain-Merida), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Lawson Craddock (EF Education First), Sander Armée (Lotto-Soudal), Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott), Ben O’Connor (Team Dimension Data), Tao Geoghegan Hart, Vasil Kiryienka (Team Ineos), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Dani Navarro, Ruben Guerreiro (Katjuša-Alpecin), José Herrada (Cofidis), Oscar Rodriguez, Sergio Samitier (Euskadi-Murias). Trenutno so 3:15" pred rdečo majico.
14.39 V dolini se je prednost ubežnikov povečala na 3 min!!
14.36 Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale), Lawson Craddock (EF Education First), Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott), Dani Navarro (Katjušaa-Alpecin), Jose Herrada (Cofidis) so zasledovalci, ki za ubežniki zaostajajo 18", +27" sta Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe) in Ben O’Connor (Team Dimension Data), glavnina se je kot kaže predala in že zaostaja minuto!
14.30 Še vedno majhna prednost ubežnikov, glavnina jih ne spusti z vajeti. Do cilja je 108 km.
14.25 Peloton dohaja ubežnike, le še 15 sekund zaostajajo.
14.15 Trenutno stanje na spustu s prvega klanca: Mark Padun (Bahrain-Merida), Marc Soler (Movistar Team), Sander Armée (Lotto-Soudal), Tao Gheoghegan Hart (Team Ineos), Ruben Guerreiro (Katusha-Alpecin)
… Vasil Kiryienka (Team Ineos)
+12” Ion Izagirre (Astana Pro Team), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Óscar Rodríguez, Sergio Samitier (Euskadi-Murias)
+23” glavnina.

Fernando Escartin, tretji na dirki po Franciji leta 1999, istega leta je bil tudi tretji na dirki po Asturii. 
Fernando Escartin, tretji na dirki po Franciji leta 1999, istega leta je bil tudi tretji na dirki po Asturii. 


14.12 Prvi gorski cilj je osvojen:
Puerto del Acebo (kat-1, km 29.2)
1. Marc Soler (Movistar Team), 
2. Tao Gheoghegan Hart (Team Ineos), 
3. Ruben Guerreiro (Katjušaa-Alpecin), 
4. Mark Padun (Bahrain-Merida), 
5. Sander Armée (Lotto-Soudal)
14.08 Mark Padun (Bahrain-Merida), Sander Armée (Lotto-Soudal), Vasil Kiryienka (Team Ineos), Marc Soler (Movistar Team), Tao Gheoghegan Hart (Team Ineos) in Ruben Guerreiro (Katjuša-Alpecin) so v zadnjem kilometru klanca.
14.03 Marc Soler (Movistar Team) je napadel. George Bennett (Jumbo-Visma) mu sledi, glavnina zaostaja 30 sekund.



14.01 Fernanda Escartina se ne spominjamo samo po njegovih dobrih rezultatih, ampak tudi po zelo nevšečni drži na kolesu.
13.59 "Odličen vzpon. Zadnji del je za kolesarje popolna neznanka, tudi na dirki po Asturii niso nikoli vozili na ta klanec, prvič je na Vuelti. Ozka cesta, strmina niha med 10-12 %.  Astana kot Movistar morata poskušati izolirati Rogliča. Če želi Superman osvojiti Vuelto ne sme čakati zadnji klanec," je rekel tehnični direktor dirke Fernando Escartin.
13.51 Kolesarji so "ugriznili" prvi današnji klanec. Puerto del Acebo (980 m), je dolg 8 km, premagali bodo 775 višinskih metrov, povprečni naklon je 9,7 %, najstrmejši del seže do 17 %.
13.49 Tony Martin si bo prav gotovo zaslužil največji kos Rogličevega denarnega kolača v Madridu. Kar je Kiyienka za Froomea, je Marin za Rogliča!
13.46  Tony Martin (Jumbo-Visma) narekuje tempo glavnine. Spet je Rogličeva lokomotiva.
13.44 Mark Padun (Bahrain-Merida), Sander Armée (Lotto Soudal), Vasil Kiryienka (Team Ineos), Casper Pedersen (Team Sunweb) in Jesus Ezquerra (Burgos-BH)imajo po 12 km, 20 sekund prednosti.
Imanol Erviti (Movistar Team) se je zapel z Robertom Gesinkom (Jumbo-Visma) in je moral zamenjati prvo kolo. Darwin Atapuma (Cofidis) ima tudi probleme s kolesom.
13.38 Kmalu se bo začel že prvi današnji klanec. Puerto del Acebo (980 m), je dolg 8 km, premagali bodo 775 višinskih metrov, povprečni naklon je 9,7 %, najstrmejši del seže do 17 %. Mogoče vidimo že prvi resni napad nekoga izmed Rogličevih tekmecev za skupni seštevek.
13.36 Primož Roglič je že peti dan v rdeči majici!
13.35 Nelson Oliveira (Movistar), Jakob Fuglsang (Astana), James Knox (Deceuninck-Quick Step) tudi poskušajo z napadi.



13.29 Prvi napadi se že vrstijo! Jesus Ezquerra, Ben King, Max Walscheid, James Knox, Dani Navarro, Imanol Erviti... 
13.24 Petnajsta etapa se je začela. Pred kolesarji je 154,4 km!
13.15 Luka Mezgec in Patrick Becin (CCC Team), zaradi včerajšnjega padca nista štartala današnje etape.
Današnja etapa poteka v kneževini Asturia, ki je avtonomna španska pokrajina.


Komentarji: