Dvojna slovenska zmaga, prvi Pogačar, drugi Roglič

Zgodovinski dan na Vuelti! Tadej Pogačar in Primož Roglič sta sama prišla v cilj ene najtežjih etap na letošnji dirki.
Fotografija: Zgodovinska slika! Pogačar prvi, Roglič drugi v "nečloveški" etapi.
Odpri galerijo
Zgodovinska slika! Pogačar prvi, Roglič drugi v "nečloveški" etapi.

Los Machucos – Popolna slovenska prevlada na Vuelti. Dvojna zmaga, kakršne še nismo videli. Tadej Pogačar pred Primožem Rogličem.

V prvi ubežni skupini je bil še tretji Slovenec Domen Novak, vendar so bili vsi ujeti na zadnjem klancu, ko se je dirka pravzaprav začela. Prvi je napadel Nairo Quintana, polovil je vse preostale ubežnike, vendar ni mogel uiti Pogačarju in Rogliču. Ujeli so ga in pustili za sabo. Naslednji, ki ni mogel držati Pogačarjevega tempa, je bil Miguel Angel Lopez in potem še Alejandro Valverde.

Slovenski dvojec je ostal sam in proti vrhu sta ujela še zadnjega ubežnika Francoza Latourja, v cilj sta prišla 27 sekund pred tekmeci.
Slovenca imata tri majice od štirih! Roglič ima rdečo in zeleno, Pogačar, ki se je v skupnem seštevku povpzel na 3. mesto, je slekel Lopeza in bo jutri nosil belo majico.

 

Zgodilo se je kar smo si potihem želeli


Tekmeci so obljubljali popolen napad, vendar po tistem, kar smo videli v včerajšnji etapi, ko sta tako Roglič in Pogačar objeta in z nasmeškom prišla v cilj, smo začeli po razmišljati o njunem napadu v današnji etapi. In res se je zgodilo. Quintana je bil edini, ki je vsaj poskusil z enim napadaom na Rogliča, Lopez ni bil niti blizu, Valverde tudi ne. Napadel je najmlajši med vsemi na dirki, Tadej Pogčar je za sabo potegnil še vodilnega Rogliča in skupaj sta izpuhtela proti vrhu "nečloveškega klanca".

To je bila prava gorska, 166,4 kilometrov dolga etapa, s štirimi gorskimi cilji tretje kategorije, dvema druge kategorije in zaključnim Los Machucosom, ki je najtežje, HC-kategorije. Njena strmina je na nekaterih delih tudi 25-odstotna, Španci temu klancu pravijo »rampas inhumanas", dolg 6,8 kilometra, povprečni naklon 9,2-odstotni. Leta 2017 je Vuelta prvič zavila na to strmino, takrat je zmagal ubežnik pred glavnino Avstrijec Stefan Denifl, letos je priznal, da se je tistega leta dopingiral in zmago na Los Machucosu so mu vzeli ter jo dosodili Albertu Contadorju, ki je tistega dne za njim zaostal 28 sekund.

Za Contadorjem je pol minute zaostal Angel Lopez, ki je tudi letos največja grožnja rdeči majici, sledil je Nibali, skoraj minuto za njim pa kasnejši zmagovalec Vuelte Chris Froome, ki pa je bil tudi potem osumljen jemanja poživil, če se spomnimo afere Saltubamol.
 

Šest klancev za ogrevanje


Preden so se kolesarji zaleteli v »zid« Los Machucos, so imeli za sabo kar šest kategoriziranih klancev. Prvi je bil vzpon na Alto de la Escrita (5,4 kilometra, povprečen naklon 4,6-odstotni), drugi je Alto de Ubal (6,9 kilometra, 6,9-odstotni), tretji  Collado del Asón (12,8 kilometra, 3,9-odstotni), četrti je Puerto de Alisas (8,6 kilometra, 5,8-odstotni), sledil je Puerto de Fuente las Varas (5,8 kilometra, 5,1-odstotni), predzadnji je bil Puerto de la Cruz de Usaño (2,9 kilometra, 4,7-odstotni), pred zadnjim vzponom je bil še leteči cilj v Arredondu.
 

 

Veliki zmagovalec 13. etape Tadej Pogačar
Veliki zmagovalec 13. etape Tadej Pogačar


 

Potek 13. etape

17.42 
1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)
2. Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
3. Pierre Latour (AG2R La Mondiale) +27”
4. Alejandro Valverde (Movistar Team)
5. Nairo Quintana (Movistar Team)

17.35 Pogačar je prvi, Roglič drugi!!! To je neverjetno!!
17.33 Pogačar in Roglič sta sama v ospredju, dvojno slovensko vodstvo!!! Še 1 km do vrha, do cilja!
17.29 Pogačar in Roglič sta samo še 20 sekund za Latourom!!
17.28 Slovenski dvojec kroji dirko!! Valverde je tudi odpadel!!
17.26 Pogačar in Roglič napadata, Lopez je odpadel, Quintana tudi, zdaj je Valverde na vrsti!
17.23 Quintana je ujet. Pogačar je napadel, Roglič mu sledi.
17.21 Latour je zdaj vodilni, zadaj je rdeča majica z vsemi tekmeci, samo Quintana ima rahlo prednost, zdaj so kar trije Slovenci v ospredju, Pogačar, Roglič in Novak!
17.18 Prestavno razmerje 36-32 je pretežko za tole strmino! Vodilni "cikcaka" po cesti.
17.17 Quintana napada! Rogliča ne skrbi, Pogačar je tudi še zraven.
17.15 To je res nečloveški klanec! Glavnina je samo še minuto za ubežniki, do vrha je še 5,5 km.
17.12 Saez je že ujet! Novak popušča.
17.10  Los Machucos je dočakal kolesarje!!
17.08 Dario Cataldo je lokomotiva Astaninega vlaka, ki za ubežniki zaostaja samo še 3:21.
17.06 Astana še vedno navija tempo. Saez je 1.34 pred zasledovalci.
17.05 Zadnji klanec je vse bližje, do cilja je 11 km, glavnina zaostaja 4:52 min.
16.53 Astanin vlak hiti naprej, kar za 3 min so zmanjšali prednost ubežnikov. To gre na mlin Rogliču in njegovi rdeči majici. Do cilja je 18 km.
16.48 Puerto de Fuente Las Varas (kat-3, km 137.3)
1. Hector Saez (Euskadi-Murias), 
2. Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale),
3. Jesus Herrada (Cofidis)
16.40  Hector Saez prvi čez peti gorski cilj, za njim so: +2:15” Pierre Latour, Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Domen Novak (Bahrain-Merida), Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe), Sergio Higuita (EF Education First), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Damien Howson (Mitchelton-Scott), Wout Poels, David de la Cruz (Team Ineos), Steff Cras, Ruben Guerreiro (Katjuša Alpecin), Gianluca Brambilla, Niklas Eg (Trek Segafredo), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Jesús Herrada, Darwin Atapuma (Cofidis)
16.35 Astanin vlak je zdesetkal glavnino! Zdaj gre zares! Roglič brez težav drži, Pogačar je tudi blizu.
16.32 Do vrha klanca je še 3 km. Hector Saez (Euskadi-Murias) povečuje prednost, glavnina zaostaja 8:20, Huguita je virtualno na drugem mestu v skupnem seštevku. Novak se drži v ospredju. Astana je napadla!! Ne bodo čakali zadnjega klanca.
16.25 Novak je zdaj v prvi zasledovalni skupini, ki je 1:51 min za Saezom. Peti klanec se je začel, Puerto de Fuente las Varas (4,8 kilometra, 5,1-odstotni). 
16.21 Do cilja je 35 km, kolesarji so pred petim današnjim klancem.
16.16 Hector Saez (Euskadi-Murias) še vedno solira pred vsemi, za njim sta dve skupinici, ena zaostaja 40 sekund in druga v kateri je tudi Lojz pa 1.22 min. Glavnina zaostaja 8:19
16.14 Roglič ima danes najlažji prestavni prenos, odkar dirka: 36-32!! Pravo rekreativno prestavno razmerje. Ampak klanec, ki jih čaka danes, se postavi tudi s 25-odstotnim nakonom.
16.03 Jumbo Visma še vedno ne lovi na polno ubežnikov. Higuita bo kmalu prevzel virtualno rdečo majico. Glavnina zaostaja 8:30 min., do cilje je še 47 km.
15.53 Jesus Herrada (Cofidis) je prvi prečkal gorski cilj, Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) in Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe) sta tik za Špancem. Glavnina zaostaja 8:24, Sergio Higuita (EF Education First) je že drugi v virtualnem skupnem seštevku.
15.46 Napadi se vrstijo. Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe) je napadel ubežnike, zdaj gre solo proti vrhu do katerega je 1 km.
15.42 Sergio Higuita (EF Education First) je že na četrtem mestu v skupnem seštevku, seveda virtualno.
15.40 Novaku še ni uspel priključek , vendar ni daleč, samo 15 sekund ga loči od prvih. Glavnina je že 7 min zadaj.
15.30 Na vrsti je že četrti klanec: Puerto de Alisas (8,6 kilometra, 5,8-odstotni), Novak zaostaja 20 sekund za ubežniki, še vedno jih lahko dohiti. Do cilja je 68 km.
15.25 Tretji gorski cilj je osvojen: 
Collado del Asón (kat-2, km 86)
1. Wout Poels (Team Ineos), 
2. Thomas De Gendt (Lotto Soudal), 
3. Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo)
15.22 Novak je še vedno med ubežniki, ki so pred pelotonom, pol minute za trojko Thomas De Gendt (Lotto Soudal,  Wout Poels (Team Ineos) in Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo).
15.13 Do cilja je 81 km, peloton zaostaja 5:17 min. Thomas De Gendt (Lotto Soudal,  Wout Poels (Team Ineos) in Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) so ušli Novaku.
15.08 Štirje so napadli, med njimi tudi Domen Novak (Bahrain-Merida). Zraven so še Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe), Matteo Fabbro (Katjušaa Alpecin) in Rob Power (Team Sunweb). Sledijo jim še trije in peloton, ki je 4:44 min zadaj.
15.03 Popravek med ubežniki, v begu je Sergio Henao in ne Mitchell Docker. To pomeni, da bo Pogačar povsem brez pomoči danes razen, če je zmenjeno, da ga Henao nekje počaka, če bo potrebno.



14.57 Roglič je pred startom izjavil, da še nikoli ni dirkal s tako lahkim prestavnim prenosom, kot ga ima danes, ni pa povedal kakšen je ta prenos. Ugibamo lahko po drugih, da je najverjetneje 36-32 ali 39-32. Povedal je, da zadnjega klanca ne pozna, da pa upa, da mu ne bo treba porivati kolesa navkreber. Povedal je še, da se odlično počuti v Španiji.
14.51 Do cilja je še 96 km, peloton zaostaja 2.50 min.
14.37 Drugi gorski cilj je tudi že za kolesarji:
Alto de Ubal (kat-3, km 56.6)
1. Jesus Herrada (Cofidis), 
2. Geoffrey Bouchard (Ag2r La Mondiale), 
3. Mitchell Docker (EF Education First)
Peloton zaostaja za 3:18.
14.29 Jumbo Visma ima vse pod kontrolo, glavnina zaostaja 2:55, do cilja je 110 km.
14.25 Sergio Higuita (EF Education First) je najbolje uvrščeni ubežnik, njegov zaostanek za Rogličem je +10:21.
14.16 Madrazu so je pridružilo še 29 kolesarjev, med njimi tudi Domen Novak Lojz!!
V begu so: Antonio Pedrero (Movistar Team), Pierre Latour, Geoffrey Bouchard, Clément Venturini (AG2R LA Mondiale), Domen Novak (Bahrain-Merida), Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe), Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step), Mitchell Docker, Sergio Higuita (EF Education First), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Tsgabu Grmay, Damien Howson (Mitchelton-Scott), Louis Meintjes (Dimension Data), Wout Poels, David de la Cruz (Team Ineos), Steff Cras, Matteo Fabbro, Ruben Guerreiro (Katjuša Alpecin), Robert Power, Martijn Tusveld (Team Sunweb), Gianluca Brambilla, Niklas Eg (Trek Segafredo), Angel Madrazo (Burgos-BH), Sergei Chernetskii (Caja Rural-Seguros RGA), Jesus Herrada, Darwin Atapuma (Cofidis), Mikel Bizkarra in Hector Saez (Euskadi-Murias) imajo že 3:00 prednosti. 
14.12 Angel Madrazo "Neuničljivi" je spet v begu!!
14.10 Alto de la Escrita (kat-3, km 39.4)
1. Wout Poels (Team Ineos), 
2. Jesus Herrada (Cofidis), 
3. Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale)
14.01 Wout Poels (Team Ineos) je sam pred glavnino, do vrha ima še manj kot kilometer. 
13.53 Kolesarji so na prvem klancu, dva kolesarja poskušata pobegniti.
13.46 Prvi vzpon je Alto de la Escrita (5,4 km, povprečen naklon 4,6-odstotni)
13.39 Pred kolesarji prvi današnji klanec. Čaka jih še šest! 
13.37 Pobeg ni uspel, peloton je spet cel, kot kaže, bodo tudi danes ubežniki imeli precej dela, če bodo hoteli v beg.
13.27 Pawel Bernas (CCC Team), Ben O'Connor (Dimension Data) in Wout Poels (Team Ineos) so v begu, do cilja je 150 km.
13.23 Tadej Pogačar je ostal brez Fabia Aruja, ki na današnji etapi ni startal. Poškodba mišice mu ne omogoča dobre regenreracije, zato je klubski zdravnik prižgal rdečo luč. Pogačarju tako ostane le še Sergio Henao edini, ki lahko pomaga v hribih.
13.18 Prvi šok za Slovenca! 
13.15 Pred dvema letoma je pravi šov na Los Machucosu uprizoril Alberto Contador, ki pa potem ni bil na stopničkah v Madridu.
13.12 Končno smo dočakali tudi trinajsto etapo! Za mnoge, ki spremljajo letošnjo Vuelto, je prav današnja tista odločilna za skupni seštevek. 
12.59 Trinajsta etapa se je pravkar začela, upajmo, da bo srečna za slovenske kolesarje!

Komentarji: