Marca: Pogačar blesti, Roglič pa zmaguje, kot da bi pil kavo ob Blejskem jezeru (VIDEO)

Zgodovinska dvojna zmaga v 13. etapi dirke po Španiji, po kateri se obetata dva Slovenca na odru za zmagovalce v Madridu
Fotografija: Tadej Pogačar je slavil svojo drugo zmago in tretjo slovensko v zadnjih petih etapah. Pogačarju sta pripadli 9. in 13., Rogliču 10. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je slavil svojo drugo zmago in tretjo slovensko v zadnjih petih etapah. Pogačarju sta pripadli 9. in 13., Rogliču 10. FOTO: AFP

Kdor še misli, da je številka 13 nesrečna za Slovence, naj si ogleda posnetek zadnjih kilometrov 13. etape dirke po Španiji. Videl bo zaključek tekmovalnega dne, kakršnega kolesarska Slovenija še ni doživela. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta združila moči in pokazala, od kod sta najboljša kolesarja na Vuelti. Pogačar je slavil zmago in se v skupnem seštevku povzpel na 3. mesto, Roglič je bil 2. v etapi, rdeča majica vodilnega na dirki pa se ga je še bolj tesno oprijela. Španski in kolumbijski tekmeci so se lahko le priklonili slovenskemu zavezništvu.

»Težko verjamem, da sem že na svoji prvi tritedenski dirki slavil zmagi v dveh etapah, to je res nekaj posebnega. Na štartu nisem imel takšnih ambicij, nisem pričakoval, da se bom tako dobro počutil. Potem ko sem v 7. etapi na podobno strmem vzponu zašel v težave, sem si želel, da bi to pot preživel, da bi izgubil čim manj časa. Na koncu je bil to neverjeten dan, o zmagi sem začel razmišljati, ko sem po radijski zvezi slišal, da nama s Primožem nihče ne sledi. Ker je zelo močen, nisem vedel, ali mi bo uspelo, vendar sem na koncu premagal še njega. Mislim pa, da ne bom ogrozil njegove končne zmage, zelo trdno drži rdečo majico,« je v cilju razlagal Pogačar, medtem ko so Alejandro Valverde, Nairo Quintana in Miguel Angel Lopez z nejevero sprejemali, kaj se jim je zgodilo.


 

V petih etapah tri zmage


Na peklenskem vzponu na Los Machucos so napovedovali odprto vojno Slovencema, predvsem Rogliču, agresivna taktika pa se jim je pošteno maščevala, ker so napak ocenili svojo moč in predvsem moč naših dveh adutov. Lopezovo moštvo Astana je pred odločilnim vzponom narekovalo vratolomen ritem, da bi pripravilo napad svojemu kapetanu, ki se naposled nikoli ni pojavil v ospredju. Ekipa Movistar je poskusila z napadom Quintane v klanec, ki se je prav tako končal klavrno.

Ko sta Roglič in Pogačar pospešila dobre tri kilometre pred ciljem, je nemudoma zaostal, le dva ovinka dlje je zdržal Valverde. Sledila je slovenska simultanka brez primere. Na poti do dvojne etapne zmage je bil le še ubežnik Pierre Latour, ki je »padel« kilometer pred ciljem. Roglič je še pospešil, nato pa predse spustil Pogačarja, ki je slavil že svojo drugo zmago in tretjo slovensko v zadnjih petih etapah – Pogačarju sta pripadli 9. in 13., Rogliču 10.

V zadnjih treh kilometrih je bilo edino vprašanje, kateri Slovenec bo zmagal, Pogačar (v ospredju) ali Roglič. FOTO: AFP
V zadnjih treh kilometrih je bilo edino vprašanje, kateri Slovenec bo zmagal, Pogačar (v ospredju) ali Roglič. FOTO: AFP


O popolni slovenski prevladi pričajo tudi nosilci trofejnih majic. Rogličeva je rdeča vodilnega na dirki in zelena najboljšega po etapnih uvrstitvah, Pogačarjeva pa bela najboljšega kolesarja do 25 let. V zbirki nimata le pikčaste majice kralja gora, ki je v lasti »večnega ubežnika« Angela Madraza.

Naslednje logično vprašanje je, ali bosta na odru za zmagovalce 15. t. m. v Madridu dva Slovenca. Roglič vodi s prednostjo 2:25 pred Valverdejem, pred etapo petouvrščeni Pogačar je zdaj tretji z zaostankom 3:01.
 

Kot da bi pil kavo ob Blejskem jezeru


»Ne vem, kako bo moje telo delovalo od tu do konca dirke, vendar sta bila prva dva tedna zame popolna. Dirkam brez pritiska in obveznosti, da bi moral komu kaj dokazati, imam pa cilj, da bi v Madridu končal na zmagovalnem odru ob Rogliču. Vsak imava svojo dirko, on želi zmagati, moj cilj je končati, kar se da visoko. To pot sva bila zaveznika, a gotovo se bo Madrida razplamtela še kakšna bitka. Poznava se dve leti, dobro se razumeva, zelo je spoštljiv do drugih,« je sedmi sili razlagal 20-letni Komendčan.

...
...


Kaj pa 29-letni Kisovčan? »Nisem pričakoval takšnih razlik, mislil sem, da bo na tako zahtevnem vzponu bolj napeta bitka, vendar se je razpletlo, kot se je. Zelo dobro zame. Tudi udarec za moralo tekmecev je pomemben, če pa moram izbirati, je pomembnejši čas, ki sem ga pridobil. S Pogačarjem sva dobro sodelovala, to je bil izjemen dan za slovensko kolesarstvo.
Tadej je izjemno nadarjen in vedno bližje je uvrstitvi na oder za zmagovalce. Je dober prijatelj in izjemen tekmec,« pa je povedal Roglič, za katerega so v španskem časniku Marca zapisali, da je po eni najtežjih etap na Vuelti deloval, kot da je ravno spil kavico ob Blejskem jezeru ...

»Vidi se, da sta Roglič in Pogačar v najboljši formi. Nairo in jaz sva storila vse, kar je bilo v najinih močeh, v klanec sva šla v ritmu, ki sva ga zmogla. Dirka še ni končana, danes sva izgubila midva, v naslednjih dneh bo morda nekdo drug. Ali pa tudi ne …« je Valverde kolebal pri odgovoru o možnostih za zasuk v naslednjih etapah. Jutrišnja 14. ni zahtevna, zato pa v nedeljo in ponedeljek sledita dve gorski preizkušnji s ciljnima vzponoma.

Profil 14. etape Vuelte
Profil 14. etape Vuelte


Profil 15. etape Vuelte.
Profil 15. etape Vuelte.


Pri Marci ne pričakujejo več preobrata, slovensko veleposlanico v Španiji Renato Cvelbar Bek so pozvali, naj v nedeljo, 15. t. m., v Madridu priredi zabavo, ker bosta na odru za zmagovlce kar dva njena rojaka.

Preberite še:

Komentarji: