Matej in Luka na start, Jan ostaja doma

Poleg Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča bosta od slovenskih kolesarjev na Touru nastopila še Luka Mezgec in Matej Mohorič.
Fotografija: Edina senca nad slovensko odpravo v Francijo je dejstvo in potrditev, da bo Jan Polanc ostal doma. FOTO: Thibault Camus/ Pool Via Reuters
Odpri galerijo
Edina senca nad slovensko odpravo v Francijo je dejstvo in potrditev, da bo Jan Polanc ostal doma. FOTO: Thibault Camus/ Pool Via Reuters

Matej Mohorič gre na Tour z najboljšo popotnico – v nedeljo je postal državni prvak v cestni vožnji v Kopru, že drugič. Prvič mu je to uspelo pred tremi leti. Naslov prvaka pomeni tudi, da bo na francoski pentlji nosil simbolno majico državnega prvaka, zmešano z barvami moštva Bahrain Victorious.

image_alt
Primož Roglič: V svojem svetu končuje mojstrovino

Majica, ki priča, kdo je najboljši kolesar v deželi, ki ima najboljša kolesarja na svetu, v državi, ki je na tretjem mestu svetovne jakostne lestvice. Gre za prestiž in ponos. Za Matejem je burna sezona, ki jo je zaznamoval hud padec na Giru, na dirki, za katero se je posebej pripravljal, saj naj bi bila zanj letošnji vrhunec, potem ko se je odrekel nastopu na olimpijskih igrah. Čeprav je bil padec grozovit, jo je Matej odnesel brez posledic. Spočil se je in že smo ga videli na dirki po Sloveniji, kjer je bil dvakrat drugi v etapah. Potem je nastopil na državnem prvenstvu v Kopru in zmagal v velikem slogu. Zmagal na način, ki jasno pove, da je pripravljen za Tour. V končnici dirke je premagal Jana Polanca, ki je prav tako v formi za Tour, a ga tam žal letos ne bomo videli.

»Merili smo na zmago. Malce smo se praskali po glavi, ker zaradi odprte trase nismo vedeli, kaj bi. Na koncu sva se s Polancem udarila na moč. Imel sem je pikico več, ravno dovolj za zmago. Ponosen sem, da bom to majico nosil na Touru in predstavljal našo državo,« je povedal Mohorič, za katerega je bila to 12. zmaga med profesionalci in prva po 9. avgustu 2019, ko je nazadnje dvignil roke v cilju 7. etape dirke po Poljski.

»Na Tour gremo z odlično ekipo. Naš primarni cilj bodo etapne zmage, mogoče pa tudi točkovanje za zeleno ali pikčasto majico, odvisno od poteka dirke. Počutim se v redu, zdi se mi, da sem dobro pripravljen. To sem pokazal tudi na državnem prvenstvu, kjer so bile razmere res hudičeve. Veselim se že nastopa na Touru. Dirkal bom iz dneva v dan in iskal svoje priložnosti. Na papirju je trasa videti zelo zanimiva, odprta in z veliko razgibanimi etapami. Tudi prvi teden bo zanimiv, rumena majica bo lahko večkrat zamenjala lastnika, saj dirke verjetno ne bodo takoj kontrolirale ekipe, ki merijo na zmago v skupnem seštevku. Po Franciji me čaka krajši premor, potem pa nastop na nekaj dirkah svetovne serije kot priprava na jesenski vrhunec, ki bo zame svetovno prvenstvo,« nam je povedal Matej po državnem prvenstvu.
image_alt
Legenda o Rogli in Pogiju

Mezgec lani prav dober, upa, da bo letos odličen


Spomnimo se: lani na Touru nista blestela samo Pogi in Rogla, temveč tudi Luka, ki je bil dvakrat »nesrečno« drugi v dveh etapah, vsakič po tem, ko mu je v solo vožnji ušel en kolesar. »V tretje gre rado, v četrto pa brat od Radota,« je bil njegov duhoviti odgovor na vprašanje novinarke, ki ga je po dveh drugih mestih vprašala, ali bo šlo v tretje rado. Da, Luka je popolnoma pripravljen za veliki start v Brestu. To se je lepo videlo na državnem prvenstvu, kamor je prišel tudi s kopico glasnih navijačev. Vse je kazalo, da bo letošnje državno prvenstvo spet njegovo.

Državno prvenstvo v kolesarstvu je dobil Matej Mohorič, drugi in tretji pa sta bila Jan Polanc in Luka Mezgec. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Državno prvenstvo v kolesarstvu je dobil Matej Mohorič, drugi in tretji pa sta bila Jan Polanc in Luka Mezgec. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Trasa mu je bila pisana na kožo, vendar se je na koncu razpletlo drugače in več kot do tretjega mesta ni šlo. Ampak kot je rekel Luka, prehitela sta ga kolesarja, ki gresta na Tour, kajti v nedeljo smo še imeli upanje, da bo Polanc skupaj s Pogijem odpotoval v Francijo. Lukova ekipa se je preimenovala v BikeExchange, zamenjala tudi kolesa, Luka je svojega scotta zamenjal za italijansko znamko Bianchi.

»Stanje v ekipi je optimistično in motivacijsko. Tokrat ne bo imela tako jasnega cilja za skupni seštevek kot zadnja leta. Esteban Chaves in Lucas Hamilton sta pripravljena za najboljša mesta, pomembno vlogo bosta igrala tudi Michael Matthews in Simon Yates. Oba ciljata na etapne zmage in moja naloga bo predvsem pomoč Matthewsu. Sezona v prvem delu je bila dobra. Spomladanskim dirkam je sledil odmor in potem sem še 'fasal' korono, vendar je od aprila bolj ali manj vse teklo po načrtih. Spustil sem dirko po Sloveniji in Dofineji.

Večino časa v zadnjem obdobju sem preživel v hribih, tako da mislim, da sem pripravljen. Po tekmovalni ritem sem prišel v Komendo na Pogačarjevo dirko in seveda na državno prvenstvo v Kopru, kjer je malo manjkalo, da bi bil res v igri za naslov. Končal sem na tretjem mestu, kar tudi ni slabo v taki konkurenci. Navijači so dobili potrdilo, da sem v dobri formi, tudi sam sem zadovoljen z njo. Nekaj ritma bo še vsekakor manjkalo, ampak dirka po Franciji traja tri tedne. V nadaljevanju pa upam na olimpijske igre, vse je odvisno od tega, kako bo v Franciji. Zelo sem motiviran za pomoč našim hribolazcem. Potem pa Plouay, BinckBank in svetovno prvenstvo,« nam je pred odhodom na Tour povedal Mezgec.
image_alt
Pogačarjev trop volkov, Rogličev nizozemski vlak in britanski 4x4

Slovenec, ki bo manjkal v Franciji


Edina senca nad slovensko odpravo v Francijo je dejstvo in potrditev, da bo Jan Polanc ostal doma.
Točnega razloga ekipa UAE ne da v javnost, neuradno smo izvedeli, da pač ni »vrhunsko« pripravljen. Tu smo vsi zastrigli z ušesi, kajti Jana smo spremljali na dirki po Sloveniji, kjer je kot Pogačarjev pomočnik končal med deseterico, in ko pomočnik na taki dirki konča med deseterico, težko govorimo, da je samo pomočnik.

Luka Mezgec na lanski zabavi po vrnitvi s Toura. FOTO: Faceebook profil Luka Mezgec
Luka Mezgec na lanski zabavi po vrnitvi s Toura. FOTO: Faceebook profil Luka Mezgec

Kolesar, ki svojo pomočniško nalogo opravi stoodstotno in še konča med deseterico, je po vseh merilih vrhunsko pripravljen, pa če tudi gre »samo« za dirko po Sloveniji. Kako močna odločitev je to, pove tudi dejstvo, da nič ne pomaga, da je Polančeva najpomembnejša delovna naloga v moštvu ravno biti desna roka Pogačarja, niti to, da je eden izmed športnih direktorjev v moštvu Slovenec, naš selektor Andrej Hauptman. In potem pride državno slovensko prvenstvo, na katerem Jan zasede drugo mesto v kronometru in še v cestni vožnji. In ne samo to, na vseh letošnjih dirkah, na katerih je imel vlogo Pogačarjevega pomočnika, je to opravil vrhunsko. Tako je vedno po nastopih izjavil Tadej in tudi športni direktorji na vseh družbenih omrežjih ter v izjavah za druge medije.
image_alt
10 razlogov, zakaj je Slovenija odlična izbira za ljubitelje kolesarjenja

Podaljšana pogodba za podaljšano roko


Na začetku letošnje sezone so iz ekipe UAE sicer sporočili veselo novico, da so pogodbo z Janom Polancem podaljšali za eno leto, predvsem zaradi letošnjega Tou­ra. Jan jo je z veseljem podpisal, četudi je imel na mizi ponudbe iz nekaterih drugih moštev. Odločil se je za UAE, saj je bilo dogovorjeno, da bo s to pogodbo pravzaprav Pogačarjev najtesnejši pomočnik.

»Sem razočaran in nisem razočaran. Razočaran sem zato, ker sem se res trudil biti v maksimalni formi za letošnji Tour. Biti še boljši, kot sem bil lani. Nisem pa razočaran, ker so mi obljubili, da bom šel na Vuelto, ki sledi ob koncu avgusta. Tako so se odločili odgovorni, meni drugega, kot da spoštujem in sprejmem njihovo odločitev, pač ne preostane, vsi smo profesionalci in vsi poskušamo najbolje opraviti svoje delo.

Nisem jezen, niti prav nobene zamere ne čutim, le razočaranje, ki ga je odplaknila dobra forma na obeh dirkah na državnem prvenstvu. Bom pa zato nekaj več časa doma, kar tudi ni slabo,« je dobre volje po dveh drugih mestih na DP povedal Jan Polanc. Laiki bi rekli; na dveh dirkah je bil boljši kot varovanec in ni dovolj dober, da bi bil njegov pomočnik na tretji dirki. Vsekakor ga bodo močno pogrešali navijači, kajti njegova pomoč na lanski francoski pentlji bo šla v kolesarsko zgodovino. Pravzaprav je Tadeju dvakrat »rešil« Tour. Če ga dvakrat ne bi bilo tam, kjer je bil, tesno ob njem pri obeh okvarah kolesa, bi Pogi izgubil precej več časa, kot ga je.

Komentarji: