Mateja Mohoriča razplet SP boli bolj kot počena rebra

Gorenjski kolesar, ki je zaradi padca v Zadru predčasno končal sezono, je v Yorkshiru ostal praznih rok, čeprav je bil v življenjski formi.
Fotografija: Matej Mohorič letos na dirkah ni unovčil dobre pripravljenosti.
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Matej Mohorič letos na dirkah ni unovčil dobre pripravljenosti. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Za Primoža Rogliča se bo v soboto z dirko po Lombardiji končala sanjska sezona 2019. To bi morala biti zadnja preizkušnja tudi za Mateja Mohoriča, ki pa mu je načrte sfižil hud padec v 2. etapi dirke po Hrvaški, ob katerem si je zlomil dve rebri. Bolj kot predčasni konec tekmovalnega leta pa ga še vedno pekli razplet svetovnega prvenstva v Yorkshiru, na katerem je v ekstremnih vremenskih razmerah odstopil.

»Počili sta dve rebri, malo mi je prebilo tudi pljuča, kar je bilo nevarno le prvo noč. Poškodbe se bodo celile dobrih šest tednov, boli me pri premikanju, ponoči, ko ležim, boleče je kihanje, kašljanje, smeh,« je svoj zdravstveni karton predstavil Mohorič, čigar padec je povzročil nepazljiv spremljevalec dirke, ki je v cilju stekel na sredino ceste. Padec je bil množičen, Mohorič, jo je odnesel najslabše.



»Bolj kot človeška napaka me je zmotilo, da ni bilo varovalnih ograj 200 metrov po cilju, kot to velevajo pravila. Zadel sem ob polkrožno cementno oviro proti parkiranju, če bi jo zadel malo bolj proti sredini, bi se zame lahko končalo precej slabše,« je o incidentu v Zadru povedal kolesar iz Podblice na Gorenjskem, za katerega to ni bila prva letošnja nesreča. Konec februarja je padel na treningu in zaradi tega izpustil prve klasične dirke v Belgiji.
 

Bil je lažji in hitrejši


»Športne sreče letos ni bilo, v življenju pa je vse relativno, nikoli ne veš, kaj je dobro in kaj slabo. Zadnja poškodba mi ne ruši načrtov za naslednjo sezono, vplivala bo na čas počitka, med katerim ne morem početi, kar si želim. Sicer pa nisem iz sladkorja, to bom prestal brez pretiranega sekiranja,« je povedal kolesar Bahraina Meride, ki bo konec prihodnjega tedna dopolnil 25 let.

Mateju Mohoriču je na SP mraz prišel do kosti. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Mateju Mohoriču je na SP mraz prišel do kosti. FOTO: Miha Hočevar/Delo


Kot mladinec in mlajši član je postal svetovni prvak, upal je, da bo letos temu dodal še članski naslov, vendar je šlo v Angliji v dežju in mrazu vse narobe. »Sezono ocenjujem kot podpovprečno, nekajkrat sem bil vrhunsko pripravljen, na dirkah pa tega zaradi različnih razlogov nisem unovčil. Vse drugo prebolim, grize me SP. 'Zmrznil' sem in moral odstopiti, čeprav sem bil prvič v karieri na 110 odstotkih pripravljenosti, kot radi rečemo. Pred SP sem opravil test, ki je pokazal, da sem bil telesno najbolje pripravljen doslej. Za takšne vremenske razmere sem bil celo preveč na meji svojih sposobnosti, imel sem tri kilograme manj kot na začetku sezone (cca 70 kg pri višini 185 cm, op. p.), razvil pa sem lahko večjo moč, bil sem lažji in hitrejši. Moral bi se topleje obleči, odločil pa sem se za podobna oblačila kot spomladi na dirki Liege–Bastogne–Liege, na kateri v takšnih razmerah nisem imel težav. Zaradi manjših maščobnih zalog mi je mraz v Angliji prišel do kosti,« se je Mohorič ozrl k minuli sezoni, v kateri je slavil le eno zmago na dirki po Poljski.


Z Ellingworthom korenite spremembe


Kaj pa prihodnje leto, v katerem bo Bahrain Merido vodil Rod Ellingworth, nekdanji prvi mož stroke v ekipi Sky? »Z Ellingworthom še nisva govorila, ne vem, kaj pričakuje. Čakajo nas korenite spremembe, bolj znanstven pristop, ki ge je imel že pri Skyu. Spomladi bi sicer rad izpustil Pariz–Roubaix za boljšo pripravo na dirko po Flandriji in druge belgijske klasike. Za Giro, Tour in Vuelto še ne vem, kakšna bo ekipa. Z enim očesom gledam proti olimpijskim igram, na katerih lahko Primož Roglič in Tadej Pogačar posežeta po kolajnah, pri tem bi jima rad pomagal. SP 2020 bo tudi bistveno zahtevnejše kot letos, bo za specialiste za vzpone, priprava bo zato podobna kot za OI, morali bomo biti lahki in močni,« je »Moho« predstavil mantro za največje reprezentančne dirke prihodnje leto.

Preberite še:

Komentarji: