Matxin: Iz Pogačarja bomo naredili šampiona

Šef ekipe UAE Emirates želi, da bi bila pot slovenskega kolesarskega dragulja proti vrhu naravna in postopna.
Fotografija: Matxin Joxean Fernandez je prepričan, da bo Tadej Pogačar kmalu krojil svetovni vrh. FOTO: Miha Hočevar
Odpri galerijo
Matxin Joxean Fernandez je prepričan, da bo Tadej Pogačar kmalu krojil svetovni vrh. FOTO: Miha Hočevar

Že od štarta Vuelte kolesarski svet navdušuje Tadej Pogačar, ki ima dober teden pred 21. rojstnim dnevom za pasom dve etapni zmagi na tritedenski dirki, še vedno pa je v igri za uvrstitev na oder za zmagovalce v Madridu ter za belo majico najboljšega mladega kolesarja. Te uspehe dosega v ekipi UAE Emirates, ki jo vodi Matxin Joxean Fernandez. Prekaljeni španski športni direktor je v pogovoru za Delo dejal, da bodo iz mladega Slovenca naredili šampiona svetovnih razsežnosti.
 

Kolesarski svet se navdušuje nad Pogačarjem, njegovo izjemno zrelostjo pri 20 letih, še bolj njegovim potencialom. Je tudi vas presenetil z meteorskim vzponom na Vuelti?


Vedno je pri razvoju prehiteval svoja leta, poznam ga od mladinskih dni in nikoli ni poznal strahu in predsodkov. Zdaj počne enake stvari, ki jih je vajen že nekaj let, le proti bolj znanim tekmecem in s precej večjo medijsko pozornostjo. Od začetka pa je izjemen kolesar.


 

Vendarle je drugače premagovati vrstnike ali pa prekaljene ase, kot so Quintana, Valverde in Lopez …


Gotovo je zdaj konkurenca močnejša, vendar na Tadeja nikoli nismo gledali kot na le še enega dobrega kolesarja, vzgajamo ga kot šampiona. Zaradi njegovega izjemnega napredka se sicer vse dogaja eno leto prej, kot smo načrtovali. Na prvi Vuelti bi moral nastopiti prihodnje leto, leto za tem bi moral ognjeni krst doživeti še na Touru. Po odličnih predstavah in spomladanskih zmagah v Algarveju ter Kaliforniji smo se odločili, da bo imel letos manj dirkalnih dni, vendar bo že nastopil na tritedenski dirki.

Na Tadeja Pogačarja v ekipi UAE ne gledajo kot na le še enega dobrega kolesarja, temveč šampiona v nastajanju. FOTO: AFP
Na Tadeja Pogačarja v ekipi UAE ne gledajo kot na le še enega dobrega kolesarja, temveč šampiona v nastajanju. FOTO: AFP

 

V Sloveniji so se širile informacije, da ga boste po dveh tednih potegnili z dirke, da ga ne bi izpostavljali prevelikim naporom za njegova leta.


Nikoli nismo imeli v mislih tega. Šampioni ne dirkajo, da bi odstopili, temveč za to, da dosežejo svoj cilj. Poiskali smo mu zahteven, vendar dosegljiv cilj, boj za belo majico najboljšega mladega kolesarja. Moramo biti ambiciozni, vendar vedno z nogami trdno na tleh.
 

V zadnjih desetletjih je bilo nekaj mladih kolesarjev v vrhu tritedenskih dirk, ki so zgodaj zablesteli, vendar je nato njihova zvezda hitro ugasnila, ker je gonja za rezultati prehitela in posledično zaustavila njihov razvoj. Bi se to lahko zgodilo pri Pogačarju?


Ne, Tadej je vajen dirkanja za najvišja mesta od malih nog. Predvsem smo pozorni na to, da ni prevečkrat na štartu. Zato bo letos po Vuelti nastopil le še na svetovnem prvenstvu, ki je pomembno zanj in slovensko reprezentanco. Če bo nato želel nastopiti na še kakšni enodnevni dirki, mu bomo ustregli, ekipa pa od njega letos ne bo zahtevala nič več, ne glede na to, v kako dobri formi je. Tudi mi si želimo, da bi bil njegov razvoj naraven in postopen.

Pogačar (levo, ob njem Primož Roglič) je pri 20 letih slavil že dve etapni zmagi na Vuelti. FOTO: AFP
Pogačar (levo, ob njem Primož Roglič) je pri 20 letih slavil že dve etapni zmagi na Vuelti. FOTO: AFP

 

Kakšno vlogo ima v sodelovanju med vami in Pogačarjem slovenski selektor Andrej Hauptman, ki je zdaj del vaše ekipe?


Potem ko smo s Tadejem podaljšali pogodbo do leta 2023, si je Andreja zaželel ob sebi, saj mu zaupa. Zaupam mu tudi jaz, saj sem bil njegov športni direktor pri ekipi Vini Caldirola, pri kateri sva sodelovala leta 2003. Odtlej sva ostala v osebnih stikih in se veliko pogovarjala. Njegova navzočnost je dobra rešitev, z njim se Tadej bolje počuti v ekipi, kjer se govori le italijansko in angleško. Sodelovanje s Hauptmanom bomo nadaljevali tudi v prihodnje.
 

Kakšna je kadrovska prihodnost ekipe UAE, bo imel Pogačar ob sebi dovolj močnih kolesarjev, da se bo boril za vrh na tritedenskih dirkah? Na Vuelti je v gorskih etapah pogosto ostal sam.


V ekipi imamo močne kolesarje, kot sta Sergio Henao in Valerio Conti, ki je nosil rožnato majico na Giru. Ta čas morda nista v najboljši formi, vendar Tadej ni bil prepuščen sam sebi. Sam je s tekmeci ostajal le, ko se je naredila velika selekcija in je bilo v ospredju le še deset kolesarjev.

Andrej Hauptman in Tadej Pogačar sodelujeta pri ekipi UAE, katere barve brani tudi Jan Polanc. FOTO:o Miha Hočevar
Andrej Hauptman in Tadej Pogačar sodelujeta pri ekipi UAE, katere barve brani tudi Jan Polanc. FOTO:o Miha Hočevar

 

Kdaj bo Pogačar po vaši oceni zrel za zmago na tritedenski dirki?


Nikamor se nam ne mudi z njim. Zdaj mora uživati in dirkati iz dneva v dan. Za prihodnjo sezono še nimamo načrta, gotovo si bomo postavili nekoliko višji cilj kot letos, vendar brez prevelikih pričakovanj in pritiskov. Ta čas mu gre odlično od nog, za nameček tudi uživa v tem.

Tadej Pogačar je največje presenečenje letošnje Vuelte. FOTO: Miha Hočevar
Tadej Pogačar je največje presenečenje letošnje Vuelte. FOTO: Miha Hočevar

Preberite še:

Komentarji: