Mlada Danka ukanila favoritinje in postala svetovna prvakinja

Na kolesarskem SP v Dohi je žensko člansko dirko dobila Danka Amalie Dideriksen. Polona Batagelj s 33. mestom dosegla nov mejnik.

Objavljeno
15. oktober 2016 17.25
CYCLING-QAT-WORLD-CHAMPIONSHIPS
Š. Ro.
Š. Ro.

Doha - Nova svetovna prvakinja v cestnem kolesarstvu je komaj 20-letna Danka Amalie Dideriksen. V ciljnem šprintu je bila močnejša od nizozemske adutinje Kirsten Wild. Bron je presenetljivo osvojila Finka Lotta Lepisto.

Nizozemke so sicer narekovale ritem in v zaključnem kilometru dobro pripravile šprint za Wildovo, ki je bila nad razpletom kar malo razočarana. Dideriksnova je namreč tik pred ciljem švignila mimo nje in ji ukradla zmago. »Razpletati se je začelo v zadnjem krogu, ko so se na čelo postavile Nizozemke. Mislila sem, da bo uspelo Wildovi. Ni presenetljivo, da je zmagala Danka, bila je dvakrat svetovna prvakinja med mladinkami. Je zelo hitra tekmovalka. Očitno ji ležijo SP,« je o razpletu povedala najboljša slovenska kolesarka Polona Batagelj.

Slovenki sta po 134,5 km še držali stik z vodilno skupino, a v ciljni šprint se nista vmešali. Batageljeva je tako končala na 33. mestu in postavila novo najboljšo slovensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Zaostala je za štiri sekunde. »Z vožnjo sem zadovoljna. Na začetku nisem imela najboljših nog, po 50 kilometrih so se izboljšale. Počutila sem se dobro, vročina me ni motila. Iz kroga v krog mi je šlo bolje. Zadnji krog sem imela malo krčev, rekla sem si, da če sem se tako dobro peljala, se moram potruditi še zadnji krog. Skušala sem držati čim boljšo pozicijo. V sprintu so bile punce močne, hitrost je bila zame previsoka,« je dirko pokomentirala Batageljeva, ki je je pred tem najboljši slovenski rezultat na SP vpisala v Københavnu leta 2011, ko je bila 41.

Druga Slovenka Urša Pintar je bila 45., zaostala je 12 sekund. Najboljša iz ekipe BTC City je bila Hrvatica Mia Radotić na 18. mestu, Srbkinja Jelena Erić je bila 24, Poljakinja Eugenia Bujak pa 31. S temu uvrstitvami je bil zadovoljen tudi šef ljubljanske ekipe in selektor ženske reprezentance Gorazd Penko. »Zanimivo, da je Polona izboljšala uvrstitev na progi, ki ji ne ustreza. Z obema sem zadovoljen, saj sta izboljšali uvrstitev. V takšnih pogojih je bilo res težko. Vesel sem, da smo dosegli zastavljen cilj in postavili letvico višje,« je ocenil Penko.

Jutri je na sporedu še zadnje dejanje: cestna dirka članov, tudi s slovensko trojico. Prireditelji so zaradi visoke vročine tehtali o možnosti, da dirko skrajšajo, a so se naposled odločili, da bodo kolesarji prevozili polnih 257 km.