Mladost je na Vuelti premagala izkušnje

Simon Yates je rdečo majico vodilnega pripeljal do Madrida in zmagal na dirki po Španiji, zadnja etapa je pripadla Vivianiju.
Fotografija: Zmagovalni šampanjec Simona Yatesa v Madridu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Zmagovalni šampanjec Simona Yatesa v Madridu. FOTO: AFP

Madrid – Britanska prevlada na tritedenskih kolesarskih dirkah se je nadaljevala tudi v Španiji. Simon Yates je na Giru nabral dovolj (bolečih) izkušenj, da je tokrat znal zadržati vodstvo tudi v zadnji gorski etapi, z lovoriko z Vuelte se je pridružil Chrisu Froomu in Geraintu Thomasu kot tretji otoški junak te sezone.

Sobotni spopad v Andori, ko je kolesarje v manj kot 100 kilometrih čakalo kar šest vzponov, bi moral biti zadnja priložnost za Movistar, da napade rdečo majico Yatesa. A ni šlo, v odporu Alejandra Valverdeja so se že v petek začele kazati razpoke, v soboto pa je povsem popustil, sključen in s praznim pogledom je v spremstvu Naira Quintane prečkal ciljno črto in zdrsnil na peto mesto v skupnem seštevku. »Seveda boli, da sem izgubil oder za zmagovalce na zadnji oviri, a če daš vse od sebe, si enostavno ne moreš ničesar očitati. Ko zmaguješ, je vse lepo, v takšnih trenutkih pa se zmage naučiš še toliko bolj ceniti. Kapo dol Simonu in ostalim, tokrat so bili močnejši,« je »zelena puščica« Valverde pri 38 letih znal sneti klobuk pred novo generacijo hribolazcev.

Letošnja Vuelta bo šla v zgodovino ne le kot ena bolj zanimivih, temveč tudi kot znanilka nove generacije pretendentov za skupni seštevek, ki je končno dozorela. Simon Yates je bil s 26 leti najstarejši na odru za zmagovalce, tretji Miguel Angel Lopez ima 24 let, drugi Enric Mas pa še leto manj. Lopez je prvič vse tri tedne vozil stanovitno in tudi napadal, v preteklosti so mu večkrat očitali preveč previdne vožnje, Mas je največji up nove španske generacije in (morebitni) naslednik Miguela Induraina, glavno ime pa je zagotovo Yates.


 

Zaradi Gira je zmaga še bolj sladka


»Končno se začenjam zavedati, kaj mi je uspelo. Res sem ponosen, hkrati je to prva zmaga na tritedenskih dirkah za našo ekipo, kar je res neverjetno. V soboto sem raje napadel, ker bi v ozadju zelo težko nadzoroval dogajanje, na zadnjem vzponu sem bil že povsem na robu, a je bilo to na srečo dovolj. Izjemno, po razočaranju na Giru sem na to zmago še toliko bolj ponosen,« je na cilju na Gallini nasmejan razlagal Yates. Zadnji obračun v gorah sta ob težavah Valverdeja zaznamovala prav Lopez in Mas, ki sta napadla že pred zadnjim vzponom in z odra za zmagovalce ob Valverdeju izrinila še Stevena Kruijswijka, Mas je popolno popoldne kronal tudi z etapno zmago.

Najboljši trije z letošnje Vuelte. FOTO: AFP
Najboljši trije z letošnje Vuelte. FOTO: AFP


»Upam, da bom kdaj kot Alberto Contador, če bom imel pol toliko zmag, bom zelo vesel. Predvsem pa bom vedno Enric Mas, želim zmagovati na svoj način, čeprav mi primerjave godijo,« pravi Španec, ki se je pred prestopom h QuickStepu kalil prav v Contadorjevi ekipi. Španci so tako dobili svojega junaka Vuelte in dovolj razlogov za optimizem, tega v letošnji sezoni zagotovo ne manjka niti na sedežu britanske kolesarske zveze v Manchestru. Britanski kolesarji so osvojili zadnjih pet tritedenskih dirk in postavili še en rekord, letos so trije različni kolesarji iz iste države dobili Giro, Tour in Vuelto, kar pred tem ni uspelo še nikomur.
Nedeljska parada šampionov v Madridu – dobil jo je Elia Viviani, do cilja sta pripeljala tudi Luka Pibernik in Luka Mezgec – je bila namenjena Simonu Yatesu in slavljenju mladosti, ki je na letošnji Vuelti premagala modrost in izkušnje.
 

Komentarji: