Po drami v finišu zmaga Cimi, ciklamna majica pa Ackermannu

Damiano Cima je zmagovalec 18. etape, zadnje ravninske na 102. Giru. Pred Primožem Rogličem trije težki preizkusi, upanje na zmago ostaja.
Fotografija: Damiano Cima je zmagal za nekaj decimetrov. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Damiano Cima je zmagal za nekaj decimetrov. FOTO: AFP

Po seriji zahtevnih gorskih etap so kolesarji v Italiji vendarle dočakali nekoliko bolj ravninski dan, ki pa je bil vseeno dolg kar 222 kilometrov. V cilj v kraju Santa Maria di Sala v bližini Benetk je prvi prišel Italijan Damiano Cima, ki je za pol kolesa premagal Nemca Pascala Ackermanna in rojaka Simoneja Consonnija.

Ubežna trojica je imela že več kot štiri minute prednosti, na koncu pa je so uspeli zadržati glavnino, ki jih je ujela tik pred ciljno črto, a je imel Damiano Cima še dovolj moči, da je iztržil etapno zmago. Ciklamno majico je od Arnauda Demara (8. mesto) prevzel Ackermann, ki bo letos dirkal tudi na slovenskih cestah. Ackerman ima 226 točk, Demare 213 in Cima 104. Pred etapo je imel Demare 13 točk več od Ackermanna, zdaj je stvar obratna. A boj za šprinterskega kralja še ni odločen, nekaj točk je na voljo še na letečih ciljih, je pa Ackermann zdaj v odličnem položaju. 

To je bila za Cimo, ki je bil letos med najbolj dejavnimi kolesarji v pobegih, prva etapna zmaga na Giru in prva letošnja za ekipo Vini Fantini na dirki po Italiji. 
 

Na vrhu status quo


Med favoriti za končno zmago ni bilo sprememb. Vodilni Richard Carapaz ima minuto in 54 sekund prednosti pred Vincenzom Nibalijem ter dve minuti in 16 sekund pred Primožem Rogličem. Zasavec je bil danes 35. s časom zmagovalca.

Primož Roglič si je lahko nabral nekaj moči pred tremi odločilnimi etapami. FOTO: AFP
Primož Roglič si je lahko nabral nekaj moči pred tremi odločilnimi etapami. FOTO: AFP


Karavana je po sredini etapi do Anterselve prenočila na Tirolskem in se iz bližnjega Olanga odpravila na dolgo pot proti jugu, ki se je končala v bližini Benetk v Santa Marii di Sala. V tokratni etapi so se kolesarji večinoma spuščali, le na začetku je šla cesta nekoliko navzgor, sicer pa je bil nekoliko lažji dan na kolesu kot v zadnjem tednu dni.

Kljub vsemu so morali premagati kar 222 kilometrov, kar po 17 etapah ni mačji kašelj, na svoj račun pa so prišli šprinterji, ki so v gorskih etapah vztrajali le še za priložnost v 18. etapi.

Richard Carapaz ostaja v rožnati majici. FOTO: AFP
Richard Carapaz ostaja v rožnati majici. FOTO: AFP


Jutri spet na nož v gorah


Za Rogliča je bil nekoliko lažji dan kot naročen, lahko je do konca odpravil težave z želodcem in nekoliko spočil načete noge. Nato ga čaka še trojček izjemno zahtevnih etap, že v petek bo šlo na nož v gorah in lahko nastanejo razlike, sobotna etapa bo ena najtežjih na tem Giru, v nedeljo pa se bo rožnata pentlja zaključila s kronometrom v Veroni. 

Trenutno obeti za slovensko zmago žal niso najboljši, a Roglič obljublja, da se bo boril vse do zadnjega kilometra.



Profil 18. etape Gira. FOTO: Infografika Delo
Profil 18. etape Gira. FOTO: Infografika Delo


Komentarji: