Na Rogličevem oklepu se pojavljajo prve razpoke

Primož Roglič za seboj nima najboljšega vikenda, Carapaz ima lepo prednost. Padec brez hujših posledic
Fotografija: Primož Roglič je bil po padcu opazno načet po nogah in obrazu, toda do konca nedeljske dirke je kolesaril na vso moč. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je bil po padcu opazno načet po nogah in obrazu, toda do konca nedeljske dirke je kolesaril na vso moč. FOTO: AFP

Če bi dogajanje na dirki po Italiji sledilo ustaljenim tirnicam, bi v soboto Primož Roglič oblekel rožnato majico, a je imel Richard Carapaz drugačne načrte. Odlični Ekvadorec si je nabral dve minuti prednosti in prevzel vodstvo, še bolj dramatična bila nedeljska mini dirka po Lombardiji, v kateri je Roglič po težavah s kolesom in padcu izgubil novih 40 sekund.

Sobotna etapa s petimi vzponi do Courmayerja je vlivala strah v kosti kolesarjem, Roglič pa se je odločil za preverjeno taktiko sledenja Vincenzu Nibaliju, ki mu je v prejšnjih etapah prinesla uspeh, Sicilijanca pa pošteno spravila ob živce. Njune miselne igrice je izkoristil Carapaz, ob njegovem pospeševanju na najtežjem vzponu dneva je bil nemočen tudi Roglič, do ciljne črte pod Mont Blancom si je privozil etapno zmago in kar dve minuti naskoka pred skupino s slovenskim asom in Nibalijem.



»Roglič je tokrat sodeloval pri narekovanju ritma, Carapaz pa je bil enostavno premočan, zagotovo bo do zaključka Gira še nevaren. Nisem se počutil najbolje, zato je takšen rezultat zame uspeh,« je sobotno dogajanje komentiral Nibali, z njim se je strinjal Roglič: »Za nami je še ena težka etapa, od začetka je bil ritem visok in potem ni bilo romantike, le še boj na polno do cilja. Lahko rečem, da je za nami še ena dobra etapa.«

Vincenzo Nibali je precej zmanjšal zaostanek za Rogličem. FOTO: AFP
Vincenzo Nibali je precej zmanjšal zaostanek za Rogličem. FOTO: AFP



Roglič resda ni oblekel rožnate majice in se tako izognil nalogam branjenja vodstva, kljub temu pa njegov športni direktor Addy Engels ni bil prepričan, da je bilo modro Carapazu dovoliti takšno prednost: »Bomo videli, kako drago nas bo to stalo v prihodnjih dneh, seveda si po eni strani želiš, da ne bi imel majice, po drugi strani pa jo je enkrat treba obleči, če želiš dobiti  dirko.«
 

Nadaljeval s Tolhoekovim kolesom


Sobotni pomisleki so se v nedeljo izkazali za upravičene. Etapa na papirju ni bila pretežka, trije vzponi z dirke po Lombardiji so bili pisani na kožo Nibaliju, ki je klasiko padajočega listja dvakrat že dobil. Roglič je imel prvič na letošnjem Giru težave, prvič na spustu s Sormana, ko je moral menjati kolo.

»Pokvaril se mi je prednji menjalnik, zato sem moral zamenjati celo kolo, ekipni avtomobili so bili daleč, na srečo pa je vodilno skupino lovil Antwan Tolhoek, ki mi je takoj odstopil svoje kolo, s katerim sem lahko nadaljeval,« je prvi trenutek, ko je vsem gledalcem zastal dih, po etapi opisal Roglič.



Tudi s pomočjo »lepljivega bidona« se je vrnil v prvo skupino, čakal pa ga je še slabe štiri kilometre dolg vzpon na Civiglio in nato spust do cilja. Nibali in Carapaz sta prežala na trenutek slabosti Rogliča in ko se je prvi favorit za maglio roso pomaknil le meter ali dva preveč nazaj v skupini, sta napadla na polno. Roglič ni imel odgovora, kar je Sicilijancu dalo krila in proti vrhu Civiglia je tako drvel, da bi ga v enem od levih ovinkov skorajda odneslo s ceste. Zahteven spust je bil kot nalašč za Nibalija, ki je letel v dolino, vse je moral tvegati tudi Roglič in skoraj bi se končalo s katastrofo.
 

Vsi nosijo več udarcev


V enem od desnih ovinkov je z glavo naprej priletel v ograjo, a se je hitro pobral in nadaljeval proti cilju. »Na spustu sem lovil zaostanek, zato sem moral tvegati, Tolhoek pa ima malo bolj trde gume kot jaz, zato je bil občutek drugačen. Dobil sem praske in modrice, a smo vsi v teh 14 dneh že dobili več udarcev, to ne bi smelo imeti vloge v nadaljevanju,« je, z modrico in prasko na licu, a dobro razpoložen razlagal Roglič.

Richard Carapaz je zadržal rožnato majico vodilnega. FOTO: AFP
Richard Carapaz je zadržal rožnato majico vodilnega. FOTO: AFP


Pogled na skupni seštevek ni tako pozitiven, kot bi lahko sklepali po Rogličevem razpoloženju. Nibali in Carapaz sta oddrvela proti ciljni črti, zmagovalca etape Daria Catalda sicer nista ujela, sta si pa privozila 40 sekund naskoka pred Rogličem. Carapaz ima tako slabih 50 sekund prednosti, Nibali pa za Rogličem zaostaja le še minuto, s prvim uspešnim napadom je morski pes zavohal kri.
 

Jutri prost dan


»Pred etapo sem govoril z (Albertom) Contadorjem, on kot pravi šampion ni nikoli dirkal za drugo ali tretje mesto, le na zmago. To me je še dodatno spodbodlo, na Civigliu je bilo vsem težko, ko sem napadel, vseeno pa mislim, da bosta Roglič in Carapaz zelo nevarna, sta odlična kolesarja,« je dejal Nibali.

Italijan Dario Cataldo je dobil 15. etapo Gira. FOTO: AFP
Italijan Dario Cataldo je dobil 15. etapo Gira. FOTO: AFP


Danes je za kolesarje na Giru prost dan, ko ekipe »preštevajo mrtve« in kujejo taktiko za prihodnje dni. Nov načrt bo moral skovati Roglič, saj Carapaza kljub zaključnem kronometru ne bo lahko premagati, tudi Nibali se ne bo vdal brez boja, zato je pred nami še izvrstnih šest dni Gira, ki bodo odločili o zmagovalcu.

Preberite še:

Komentarji: