Na Touru se tudi ravninska etapa lahko spremeni v pekel

Bočni veter je razbil peloton, Pinot, Fuglsang in Porte so izgubili več kot minuto. Etapna zmaga pripadla van Aertu.
Fotografija: Thibaut Pinot bo še dolgo obžaloval 10. etapo. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Thibaut Pinot bo še dolgo obžaloval 10. etapo. FOTO: AFP

Albi – Deseta etapa letošnje dirke po Franciji bi morala biti le še formalnost pred prvim dnem premora, nov boj za etapno zmago so si obetali šprinterji, a je imel Julian Alaphilippe drugačne načrte. Na izpostavljenem odseku slabih 40 kilometrov do cilja, kjer je pihal bočni veter, je s pospeševanjem razdelil glavnino na več delov, opekla sta se tudi Thibaut Pinot in Jakob Fuglsang, za etapno zmago pa je Wout van Aert za nekaj centimetrov ugnal Elio Vivianija.

V nedeljo so bile prvič na letošnjem Touru v ospredju tudi slovenske barve, Jan Tratnik je s tretjim mestom dosegel odličen rezultat, pred štartom 10. etape pa je za Delo opisal nedeljsko dogajanje: »Napadel sem po 15 kilometrih in močno pospešil, ostalo nas je le 15 v ospredju in zelo dobro smo sodelovali. Ker se Vincenzo Nibali ne bori več v skupnem seštevku, smo dobili proste roke, da ujamemo pobeg in izkoristil sem svojo priložnost. Zadnji vzpon je bil res težak, samo upal sem, da bom lahko ostal v ospredju, a sem bil ravno za nekaj sekund prekratek, dva sta bila tokrat žal močnejša od mene. V šprintu sem nato iztisnil še zadnje atome moči in osvojil tretje mesto, na ta rezultat sem zelo ponosen, na Touru to ni kar tako. Sedaj pa seveda hočem še višje in zagotovo bom še poizkušal.«
 

Deset etap v nogah pustilo sledi




Tratnik je še potrdil, da je prvi del dirke preživel brez zapletov in da se počuti dobro, v ponedeljkovi etapi pa je mesto v ospredju spet prepustil rumeni majici. Kolesarji so že pred štartom negodovali, da je bil prvi teden dirke res peklenski in da že komaj čakajo dan premora, a jih je čakalo še 220 kilometrov na poti proti jugu Francije. Večji del etape se je odvijal povsem po načrtih šprinterskih ekip, ubežniki si več kot dobre tri minute naskoka niso privozili, dirka pa je eksplodirala, ko je začel pihati bočni veter.

Skupina se je nekajkrat raztrgala, a je nato tempo popustil, odločilno akcijo pa je slabih 40 kilometrov pred ciljem začel Alaphilippe z moštvenimi kolegi iz Deceunincka, ki so narekovali tempo na čelu glavnine. Pomagala jim je tudi Bora Hansgrohe, zelo aktivni so bili člani EF Education Firsta. Tudi Ineos je začutil priložnost, na čelo so poslali Luka Rowa, Giannija Moscona in Michala Kwiatkowskega, kolesarji so bili v ozadju raztegnjeni v dolgo vrsto po enega in ko se je skupina pretrgala, poti nazaj ni bilo več.

V trenutku je prednost manj kot 40 kolesarjev v ospredju narasla na pol minute, kmalu je postalo tudi jasno, da so v ozadju ostali tudi Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang in Richie Porte. Kazahstanski državni prvak Aleksej Lutsenko jih je pripeljal na le deset sekund zaostanka, za zadnji šprint pa jim je zmanjkalo moči, za kar je poskrbel celotni vlak Ineosa v ospredju, ki ni pustil, da bi tempo padel.

Thibaut Pinot bo še dolgo obžaloval 10. etapo. FOTO: AFP
Thibaut Pinot bo še dolgo obžaloval 10. etapo. FOTO: AFP

 

Viviani je ostal brez besed


Ekipni kolegi Pinota in Fuglsanga so popuščali, razlika je rastla in hitro je postalo jasno, da bosta oba ponedeljkovo etapo še dolgo obžalovala. Na koncu sta ciljno črto prečkala s kar minuto in 40 sekundami zaostanka, Mikel Landa je izgubil še pol minute več. V boju za etapno zmago je imel največ pomočnikov Michael Matthews, ki pa ni znal izkoristiti dobrega vlaka Sunweba, šprint je začel prepozno in zdelo se je, da bo njegovo napako izkoristil Elia Viviani. Potem pa je mimo po levi strani z dolgim šprintom priletel Wout van Aert in ko je prečkal ciljno črto, je izraz nejevere na Vivianijevem obrazu povedal vse o tem, kako prepričan je bil v zmago.

"Kar težko verjamem, premagal sem najboljše šprinterje tega sveta ... To je enostavno neverjetno, je večje kot karkoli drugega. V zadnjih desetih dneh sem videl, kako velika je ta dirka in da sem že v prvem poizkusu prišel do zmage, je res neverjetno," je bil nad vrhunskim šprintom in zmago začuden tudi san Aert. 

Danes je na Touru na sporedu prvi dan premora, po sredini šprinterski etapi pa bo dirka prišla do vznožja Pirenejev, kjer se bo boj za rumeno majico spet razvnel.

Preberite še:

Komentarji: