Rogliča navijači stali 10 sekund pribitka, jutri bo lovil stopničke

Slovenski kolesarski as v zadnji gorski etapi Gira zdrsnil na skupno 4. mesto, a je pričakovati, da se bo v jutrišnji vožnji na čas vrnil na oder za zmagovalce. Delo so mu otežil nespametni navijači, ki so ga porivali v klanec, zaradi česar so ga sodniki kaznovali.
Fotografija: Primož Roglič na zadnjem vzponu ni mogel slediti tempu najboljših. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič na zadnjem vzponu ni mogel slediti tempu najboljših. FOTO: AFP

Za kolesarji na Giru je še zadnja gorska etapa, v kateri je etapno zmago slavil Pello Bilbao, bržkone pa je že okronala tudi  končnega zmagovalca dirke. Ekvadorec Richard Carapaz ima pred jutrišnjo sklepno vožnjo na čas v Veroni 1:54 prednosti pred najbližjim zasledovalcem Vincenzom Nibalijem in 2:53 pred tretjeuvrščenim Mikelom Lando. Primož Roglič je vsaj za en dan zdrsnil z odra za zmagovalce, saj na ciljnem vzponu ni zdržal tempa najboljših in je proti Landi izgubil minuto in deset sekund – 54 sekund na cesti, še šest odbitnih sekund, ki jih je Landa prejel za 2. mesto v etapi, ter za povrh še 10 sekund pribitka, ki ga je Roglič prejel kot kazen, ker so ga nespametni slovenski navijači porivali v klanec. A za Zasavca, ki za rožnato majico zaostaja za v le 17 kilometrih vožnje na čas nedosegljivih 3:16, 23 sekund zaostanka za Baskom morda ne bo previsoka ovira. Roglič si po etapi ni želel vzeti časa za novinarje, zato njegovo počutje pred kronometrom ostaja uganka. 

Roglič se je, kot je napovedoval, tudi v zadnji gorski preizkušnji boril do zadnjega atoma moči, a to žal ni bilo dovolj, da bi ostal v boju za končno zmago. V cilj je prikolesaril na 14. mestu, 54 sekund za zmagovalcem. Vse težave, ki jih je imel v zadnjem tednu (želodčne težave in padec v 15. etapi), so zahtevale previsok davek, tako kot dejstvo, da se je vseskozi sam, brez pomoči moštvenih kolegov iz Jumba Visme, boril s tekmeci, ki so bili obkroženi z močnimi pomočniki.
 

Vprašanje moči, ne znanja v kronometru


Zadnji naskok na prvo slovensko uvrstitev na zmagovalni oder na tritedenski dirki v zgodovini (najvišja slovenska uvrstitev je njegovo lansko 4. mesto na Touru) pa bo kajpak moral opraviti sam, v vožnji na kronometer, v kateri je na papirju precej  boljši od Lande. Edino vprašanje je, koliko moči je še komu ostalo po tritedenskem maratonu. Teoretično je dosegljivo tudi Nibalijevo 2. mesto, saj ju loči minuta in 19 sekund.

Ni pa več dosegljiva prva deseterica za Jana Polanca, ki je danes na 34. mestu zaostal za 12:50 in skupno zdrsnil na 15. mesto, 23:13 za rožnato majico. »Že nekaj dni je glava veliko bolj utrujena kot noge, sploh nisem našel prave motivacije, vztrajal sem le še zaradi navijačev, ki so bili res izvrstni, ob progi so bili moji najbližji in to me je gnalo naprej. Že nekaj dni sem vedel, da je moči premalo za deseterico, želel bi si tudi malo več pomoči ekipe, a je nisem dobil,« je bil razočaran, a vseeno zgovoren Polanc, ki se že veseli povratka v domovino. 

Richard Carapaz (na fotografiji) ima pred Primožem Rogličem dve minuti in šestnajst sekund prednosti. FOTO: Luk Benies/AFP
Richard Carapaz (na fotografiji) ima pred Primožem Rogličem dve minuti in šestnajst sekund prednosti. FOTO: Luk Benies/AFP

 




Potek etape


Lopez napadel, Roglič in Nibali v težavah


V skupini favritov je bilo vse mirno do sredine vzpona na prelaz Manghen, na katerem so kolesarji Astane najprej narekovali oster tempo in se znebili večine zasledovalcev, tudi vseh Rogličevih pomočnikov iz ekipe Jumbo Visma. Ko je skočil njihov kapetan Lopez, se je začel pravi dolomitski ognjemet. Lopezu sta sledila le Carapaz in Landa, Roglič in Nibali ne zmoreta njihovega tempa. Ta napad je izjemno nevaren, če bi si trojica v ospredju prikolesarila veliko prednost, bi tako Italijan kot Slovenec lahko ostala brez uvrstitve na oder za zmagovalce v Veroni.

Na vrhu vzpona so Carapaz, Landa in Lopez ujeli ubežnike, ki so iz glavnine skočili že po štartu, tako da se jim po ravninskih delih obeta veliko pomoči pri narekovanju ritma. Roglič in Nibali sta na vrhu zaostajala nekaj več kot 20 sekund, Roglič je na spustu prevzel pobudo in poskuša ujeti skupino pred seboj. Tudi Nibali je pokazal svoje mojstrstvo v spustu, skupaj sta že ujela skupino z rožnato majico, a obeta se izjemno napeta etapa. Do cilja je še več kot 100 km in še trije vzponi!

Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz in Mikel Landa so napadli na vzponu na prelaz Manghen, a sta jih Roglič in Nibali ujela v spustu. FOTO: AFP
Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz in Mikel Landa so napadli na vzponu na prelaz Manghen, a sta jih Roglič in Nibali ujela v spustu. FOTO: AFP


Takoj po spustu so se začele akcije kolesarjev Movistara, Astane in Bahraina Meride, Roglič sam ne more pokrivati vseh skokov. Pozoren je predvsem na Nibalija in Carapaza.

V ospredju je pet kolesarjev, ki niso nevarni v skupnem seštevku, 80 km pred ciljem so za njimi trije zasledovalci, med njimi nosilec modre majice kralja gora Giulio Ciccone. Roglič je še vedno v skupini favoritov, v kateri imajo njegovi najnevarnejši tekmeci tudi svoje pomočnike, Rogličevih moštvenih kolegov ni na spregled.

Vzpon na prelaz Rolle je dolg kar 20 km, a z le 4,7 odstotnim povprečnim naklonom. Najtežjih je zadnjih šest kilometrov z nakloni okoli 7 odstotkov in največjim naklonom 10 odstotkov. Do cilja je še 70 km, v ospredju je osem ubežnikov, dobri dve minuti in pol pred Rogličevo skupino favoritov.

Ubežniki so že prekolesarili vrh prelaza, favoriti za končno zmago pa bodo očitno "naboje" prihranili za zadnja dva vzpona, saj je v njihovi skupini, ki še vedno zaostaja več kot dve minuti, ta čas še vse mirno, Rogliča pa na domala vsakem ovinku pričaka nekaj navijačev s slovenskimi zastavami. Do cilja je še 60 km. Pred kolesarji je zdaj 40 km spusta, nato sledita še vzpona na Croce D'Aune in na Monte Aveno.

V skupini favoritov ni Jana Polanca, tako da bo danes morda ostal brez možnosti za končno uvrstitev v prvo deseterico. Etapo je začel na 11. mestu, 10:27 za rožnato majico. Ubežniki imajo 40 km pred ciljem tri minute prednosti. Ta je nespremenjena tudi 30 km pred ciljem.
 

Nibali je Rogliču ušel na spustu


Pričakovati je, da bodo kolesarji na zadnjih dveh vzponih »sneli rokavice«. Vzpon na Croce D'Aune je dolg 11 km, s povprečnim naklonom 5,5 odstotka, napade pa je pričakovati v zadnjih šestih kilometrih, kjer se cesta najbolj strmo vzpenja, skoraj vseskozi z 10-odstotonim naklonom in v najbolj strmih delih s 14-odstotnim naklonom. Nato sledi le še tehnično zahteven spust in nato še vzpon na Monte Aveno, 7 kilometrov s povprečnim naklonom 7,3 odstotoka in največjim naklonom 11 odstotkov.

Ubežniki imajo 20 km pred ciljem manj kot dve minuti prednosti, kot kaže, jim danes etapna zmaga ni usojena. Na čelu skupine favoritov so že na začetku vzpona tempo navili kolesarji Carapazovega Movistara, ki ima v ospredju kar štiri kolesarje. V skupini so še po trije kolesarji Astane in Bahraina Meride, Roglič je osamljeni jezdec Jumba Visme.

Spet je skočil Lopez, a so se vsi favoriti odzvali in pokrili njegov napad. Lopez je sila vztrajen, spet je skočil, zdelo se je, da je Roglič v težavah, a je ujel priključek. Zdaj je napadel še Landa, lov za njim vodi Roglič.

V skupini so pobudo prevzeli kolesarji Bahraina Meride, Roglič še drži stik s skupino, v klanec ga porivajo precej nespametni slovenski navijači, saj zaradi tega tekmovalna žirija lahko kaznuje Rogliča. Na vrhu vzpona ima Landa 18 sekund prednosti pred skupino favoritov. Do cilja je še 10 kilometrov.

Spust je vratolomen, Rafal Majka je padel, Roglič lovi Nibalija, ki spet kaže svoje spustaško mojstrstvo. Začel se je zadnji vzpon, Nibali je s Carapazom ujel Lando in poskuša obdržati prednost pred Rogličem, kar mu tudi uspeva. Roglič zaostaja, Lopeza pa je na tla spravil nepazljivi slovenski navijač ob progi. Kolumbijec mu je primazal nekaj klofut in nadaljeval dirko.

Roglič je očitno v krizi, Nibali pospešuje, z njim sta še vedno Carapaz in Landa, Rogliča ni videti. Do cilja je še 3,5 km, Nibalijeva skupina je ujela ubežnike in se bo udarila za etapno zmago. Roglič zaostaja 40 sekund. Slovenec zdaj brani svoje 3. mesto v skupni razvrstitvi, danes mu ga lahko odvzame Landa, ki za njim zaostaja 47 sekund, a je pričakovati, da se bo Roglič jutri v vožnji na kronometer v Veroni vrnil v prvo trojico.

Pello Bilbao je slavil zmago v 20. etapi Gira. FOTO: AFP
Pello Bilbao je slavil zmago v 20. etapi Gira. FOTO: AFP


Nibali je slaba 2 km pred ciljem poskusil z napadom na rožnato majico, a Carapaz in Landa mu sledita brez težav. Roglič vrti pedala, kolikor mu dopuščajo noge, a razlika se ne zmanjšuje.

Landa je napadel za etapno zmago, za katero bi prejel še 10 odbitnih sekund, a je bil v zadnjih metrih močnejši Pello Bilbao (Astana). Landa je za 2. mesto prejel 6 odbitnih sekund, Roglič pa je v cilj prikolesaril 54 sekund za njim. Bask ga je tako v skupnem seštevku potisnil na 4. mesto, a Roglič bi moral jutri nadoknaditi 23 sekund zaostanka za njim.

 

Preberite še:

Komentarji: