Najnevarnejši nemški vlak s strojevodjo Greiplom

Velik nabor favoritov za nedeljsko šprintersko cestno dirko. Cavendish zmagal na podobni trasi leta 2011.

Objavljeno
14. oktober 2016 00.29
Špela Robnik
Špela Robnik
Doha – Nedeljska cestna dirka za naslov svetovnega prvaka bi utegnila biti podobna tisti izpred petih let v Københavnu, pravijo strokovnjaki. Le nekoliko bolj vroče bo. Na vrhu, tako kot leta 2011, vidijo Britanca Marka Cavendisha, ki je pa bo imel pred seboj zelo zahtevno nalogo – močan nemški vlak z Andrejem Greiplom na čelu.

Britanski šprinter ima za seboj dobro sezono, blestel je zlasti na Tour de France, osvojil srebro v Riu. Proga v Dohi je njegova najboljša priložnost, da drugič v karieri osvoji mavrično majico. V zadnjih tednih sicer naj ne bi bil najboljšega zdravja, a sodeč po šestem mestu na dirki Paris-Tours je vendarle kar dobro pripravljen. Njegov šef v moštvu Dimension Data Rolf Aldag pravi, da je zanj glavni favorit, četudi ni stoodstoten. »Morda res ni imel najboljših priprav, ampak prepričan sem, da bodo vsi najboljši skrbno pazili nanj. Vem, česa je sposoben, verjamem vanj,« je dejal Nemec in menil, da težke razmere zanj ne bodo težava, letos je namreč že zmagal na dirki Po Katarju.

Aldag sicer pričakuje, da bodo še pred zaključkom napadli Belgijci s Tomom Boonenom, ki je bil na tem delu sveta v svoji karieri že zelo uspešen, v šprintu za zmago pa se bo po njegovem Cavendish udaril z enim od Nemcev. Ti bodo imeli izjemno močan vlak sicer le šestih (in ne devetih) kolesarjev, med njimi tri vrhunske šprinterje (Andre Greipel, Marcel Kittel in John Degenkolb) in svetovnega prvaka v kronometru (Tony Martin). Tako so se pravzaprav zelo težko odločili, koga bodo postavili za vodjo. Polemike so trajale praktično vso sezono, na koncu pa je vodilna vloga pripadla Greiplu, ki je jasno povedal, da ne bo dirkal v ekipi z dvema kapetanoma. Kittel bo tako le »joker«. »Vsak posameznik ne more biti favorit, če pa stopimo skupaj, pa imamo dobre možnosti,« je dejal izkušeni mišičnjak.

A favoritov na tem mestu še ne zmanjka. Za izgubljeni Tour se bo skušal potolažiti Francoz Nacer Bouhanni, Norvežani bodo delali za Alexandra Kristoffa, Italijani stavijo na Elio Vivianija. Doslej se je kar nekako v ozadje potuhnil Slovak Peter Sagan, ki bo v Dohi branil naslov. Čaka ga povsem drugačna zgodba kot lani v Richmondu, ko je napadel na vzponu, toda prebrisanega lisjaka ne gre kar tako odpisati. Četudi je nedavno še govoril, da morda sploh ne bo nastopil.

»Seveda si želim ubraniti naslov, ampak pritiska vseeno ne čutim. Proga je zahtevna, favoritov je ogromno, Slovaška pa se bo le s tremi kolesarji težko kosala z velesilami. Na štart odhajam z enakim prepričanjem kot vedno: poskusil bom vse, kar bo v moji moči, pa bomo videli,« je povedal Sagan, ki lahko naslov ubrani šele kot šesti kolesar v zgodovini: »SP je specifična dirka, na kateri se mora ujemati kombinacija različnih dejavnikov. Na tritedenskih dirkah je drugače, tu pa imaš le eno priložnost. Če ti dirka ne uspe do popolnosti, je zelo težko zmagati..«