Hirschi prvi v najdaljši etapi na Touru, Roglič ostaja v rumenem

Marcu Hirschiju (Sunweb) je končno uspelo. Po drugem mestu v drugi etapi in tretjem v deveti je zmagal v dvanajsti, najdaljši etapi letošnjega Toura.
Fotografija: Marc Hirschi je zmagovalec 12. etape. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Odpri galerijo
Marc Hirschi je zmagovalec 12. etape. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Marc Hirschi je na letošnji dirki po Franciji v izjemni formi. Bivši svetovni prvak v kategoriji do 23 let je danes opravičil sloves enega izmed najbolj talentiranih mladih kolesarjev na svetu. Brez izjemnega dela moštva Sunweb mu kaj podobnega bržkone ne bi uspelo. 



Najdaljša etapa letošnje dirke po Franciji je bila dolga 218 kilometrov, cesta od Chauvignyja do Sarrana je bila hribovita, peljala jih je v samo osrčje Francije v  Centralni masiv. 
Napadi so se vrstili od prvega kilometra. Izoblikovala se je ubežna skupina šestih kolesarjev: Luis León Sánchez (Astana), Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt (Israeel Start-Up Nation), Max Walscheid (NTT Pro Cycling), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep). Glavnina jih ni spustila več kot za 3 minute, ves čas so tempo narekovali kolesarji Bore Hansgrohe in CCC. Danes Jumbo VIsmi ni bilo treba veliko delati, ves čas so pazili na Rogličevo rumeno majico, Tadej Pogačar pa je bil tudi vseskozi blizu in na varnem. 

Ubežniki so bili ujeti pred predzadnjim klancem današnje etape, potem se je pravzaprav dirka začela znova. Sledili so napadi, v katerih so bili najbolj dejavni kolesarji Hirschijevaga Sunweba. Pobeg je uspel kar trem, vmes je bil tudi Marc Hirschi. Vse je kazalo, da bo v cilj prišla manjša skupinica kolesarjev, vendar Hirschi se je odločil poskusiti s solo vožnjo. 

Primož Roglič pridno zbira levčke. FOTO: Christophe Petit Tesson/Reuters
Primož Roglič pridno zbira levčke. FOTO: Christophe Petit Tesson/Reuters


Hirschi je napadel pred vrhom zadnjega današnjega klanca in se z vožnjo kakršne ne vidimo prav pogosto odpeljal zmagi naproti. Dvaindvajsetletni Marc Hirschi je v cilj prišel skoraj minuto pred Pierre Rollandom B&B Hotels-Vital Concept, tretji je bil Soren Kragh Andersen Team Sunweb, potem so sledili še:  Quentin Pacher B&B Hotels-Vital Concept, Jesus Herrada Cofidis, Max Schachmann Bora-Hansgrohe, Hugo Houle Astana Pro Team, Sebastien Reichenbach Groupama-FDJ, Kenny Elissonde Trek-Segafredo, Nicolas Roche Team Sunweb.

Roglič, Pogačar in Polanc so prišli z glavnino skozi cilj.

Marc Hirschi (Sunweb) je končno uspel. Po drugem mestu v drugi etapi in tretjem v deveti, je zmagal v dvanajsti, najdaljši etapi letošnjega Toura. FOTO: Sebastien/Reuters
Marc Hirschi (Sunweb) je končno uspel. Po drugem mestu v drugi etapi in tretjem v deveti, je zmagal v dvanajsti, najdaljši etapi letošnjega Toura. FOTO: Sebastien/Reuters

 

Skupni seštevek po 12. etapi


1. Primož Roglić (Slo) Team Jumbo-Visma 51:26:46
2. Egan Arley Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers 00:00:21
3. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 00:00:28
4. Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale 00:00:30
5. Nairo Quintana (Col) Team Arkea-Samsic 00:00:32
6. Rigoberto Uran (Col) EF Pro Cycling 00:00:32
7. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 00:00:44
8. Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott 00:01:02
9. Miguel Angel Lopez Moreno (Col) Astana Pro Team 00:01:15
10. Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain McLaren 00:01:42
 

Profil 13. etape (klikni na stage 13)


 

Spremljali smo v živo


17:10
Hirschiju je uspelo, zmagovalec 12. etape. Izjemna vožnja!

17:10
Alaphilippu se je pokvarilo kolo. Še 1,5 km do cilja.
 
17:05
Hirschija lovijo:  Marc Soler (Movistar), Max Schachmann (Bora-Hansgrohe), Julian Alaphilippe in Dries Devenyns (Decuninck-QuickStep), Aleksej Lucenko (Astana), Sebastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Jesus Herrada (Cofidis), Quentin Pacher and Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Søren Kragh Andersen in Nicolas Roche (Team Sunweb), Alessandro De Marchi (CCC Team).

17:00
Hirschi ima 44 sekund prednosti pred zasledovalci in 1:53 pred glavnino. Do cilja je še 6 km.

16:58
Roglič, Pogačar in Polanc so v glavnini, Mohoriča in Mezgece še nismo opazili. Hirschiju bo danes prav gotovo uspelo. Še 9 km.

16:56
Alaphilippe je že tretjič skočil za ubežnikom. Vendar zaostaja za njim 53 sekund in težko, da ga bo ujel. 

16:55
Hirschi ima 30 sek prednosti pred zasledovalci, glavnina zaostaja 2:02 min. Do cilja je 12 km.

16:50
Še 17 km do cilja, Hirschi povečuje prednost. Kaže, da mu bo danes uspelo, spomnimo se bil je tretji v 9. etapi, odšprintala sta ga Pogačar in Roglič. V drugi etapi je bil drugi, Je danes čas za zmago?

16:45
Rezultati zadnjega gorskega cilja:
1. Hirschi
2. Soler, 
3. Schachmann, 

16:42
Marc Hirschi (Team Sunweb) je spredaj, lovijo ga: Marc Soler (Movistar), Max Schachmann (Bora-Hansgrohe), njih pa lovijo:
 Julian Alaphilippe and Dries Devenyns (Decuninck-QuickStep), Aleksej Lucenko (Astana), Sebastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Jesus Herrada (Cofidis), Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept).

16:40
Hirschi ima že 1:16 min pred rumeno majico.

16:35
Sagan je odpadel. Hirschi gre na vso moč. Alaphilippe zdaj napada.Do vrha je še 1,5 km.

16:32
Redko imamo priložnost videti tri kolesarje iz istega moštva med ubežniki. Soler je napadel! Hirschi tudi!

16:30
Kolesarji so na zadnjem današnjem klancu, Suc au May je dolg 3,8 km, povprečen naklon je 7,7 odstoten.

16;25
Končno malo dirkanja danes. Na cesti sta dve skupinici pred pelotonom, prva je že minuto spredaj, druga pa 40 sekund.

16:20
Izoblikovala se je nova ubežniška skupina:Tiesj Benoot, Marc Hirschi, Søren Kragh Andersen (Team Sunweb), Marc Soler (Movistar), Max Schachmann (Bora-Hansgrohe) in Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept. 37 sekund so pred glavnino.

16:16
Marc Soler je zmagovalec na gorskem cilju. Movistar se je zbudil. Še 40 km do cilja.

16:15
Napadi se vrstijo. Še 1,5 km do vrha. 

16:14
Sunuweova kolesarja sta napadla;Tiesj Benoot in Søren Kragh Andersen.

16:13
Ujeta sta Agreen in Erviti, vse se začenja znova. 

16:12
Asgreen in Erviti se ne data. Peloton je vse hitrejši, še 3 km do vrha klanca. 

16:10
Pred kolesarji je klanec Croix du Pey, 4,8 km je dolg. Se bo kaj zgodilo, kje je Astana?

16:07
Pikčasta majica odpada iz glavnince, Bora je dobro raztegnila elastiko, pridružil se jim je še Ineos. Viviani je odpadel.

16:05
Asgreenu se je pridružil samo Imanol Erviti (Movistar).

16:02
Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep) je napadel ubežnike, glavnina je pol minute zadaj. Nekaj je bilo nujno storiti, mogoče mu uspe še en pobeg. 

16:00
Hitrost glavniine narašča. Tudi Trek Segafredo se je pridružil lovu.Prednost ubežnikov je padla pod minuto. Kaže, da bomo na klancu videli nov začetek dirke.

15:55
Prednost ubežnikov je padla na 1:16 min. Zdaj se napadajo med sabo. Kmalu bo tretji današnji klanec. CCC vleče peloton. Kaže, da pripravljajo teren za Van Avermaeta, ki si je tole etapo označil že pred dirko.

15:50


15:45


15:40
V ponedeljek ima karava še drugo testiranje za Covid-19. Čeprav bo sedem dni razlike med obema testoma, se ne bodo upoštevali prejšnji rezultati testov.

15:35
Naslednji klanec je na 177-kilometru, zdaj so na 153. 

15:30
Prednost ubežnikov je samo še 1:07 min. Bora Hansgrohe je odločena, da jih ujame še pred zaključnima vzponoma.

15:25
Do cilja je 70 km, prednost ubežnikov je 1:54 min. V pelotonu se nič ne dogaja, CCC je na čelu.

15:20
V begu so sami zanimivi kolesarji: Mathieu Burgaudeau v višino meri 1.68 m, Walscheid pa 1.99m, Politt in  Asgreen merita1.92m, Erviti 1.89m in Sanchez 1.86m. Povprečna višina kolesarjev letošnjega Toura je 1,80m. 

15:15
Še vedno so v begu: Luis León Sánchez (Astana), Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt (Israeel Start-Up Nation), Max Walscheid (NTT Pro Cycling), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep).

15:10
Danes so najbolj delovni kolesarji iz moštva Bora Hansgrohe, za njimi pa CCC in šele potem Jumbo Visma. Do cilja je 88 km. Je mogoče Bora stopila v bran Jumbo Vismi po tistem kar pripravljajo Kolumbijci?

15:05


15:00
Pred Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem je bil Tadej Valjavec. Če smo bolj natančni, je bila kopica vrhunskih slovenskih kolesarjev. Vendar je ta kolesar iz Zgornje Besnice rojakom prvi dal vedeti, da se je na največjih etapnih dirkah mogoče potegovati za vrh v skupnem seštevku.Ko je kot mladec zablestel na dirkah v Italiji, se ga je oprijel vzdevek »mali Berzin«. Zahodne sosede je spominjal na Jevgenija Berzina, Rusa, ki je bil najboljši na Giru d'Italia 1994. To je bilo tisto leto, ko je rožnata karavana prišla najbližje Valjavčevemu domu, 12. etapa se je končala, 13. pa začela v Kranju. Zanj je bila naslednja ...

14:56
Tudi peloton je prečkal drugi gorski cilj. S polnimi usti gredo kolesarji cilju nasproti, ki je oddaljen še 92 km.

14:55
Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) je bil prvi na gorskem cilju. V pelotonu malicajo sredi klanca.

14:50
Kolesarji so na drugem kategoriziranem klancu côte de Saint-Martin-Terressus. Klanec je 4. kategorije.

14:45
Kolesarji so na polovici etape. Pravkar so se peljali čez St-Léonard-du-Noblat, rojstno mesto Rajmonda Poulidorja.


14:40


14:35
Prednost ubežnikov je 2:25 min. Izmed ubežnikov je samo Luis León Sánchez (Astana) že zmagal na dirki po Franciji, in sicer kar v 4-etapah.

14:30
Poitiers – Primož Roglič se je v 11. etapi, s katero se je Tour de France prevesil v drugo polovico, v rumeni majici še nekoliko približal Parizu. Iz slovenskega zornega kota je to najpomembnejši poudarek preizkušnje, v kateri se je Luka Mezgec spet pomeril s svetovno šprintersko smetano in tretjič končal v prvi deseterici, ni pa se mogel boriti za zmago, ki jo je v izjemno izenačeni predstavi velemojstrov hitrosti slavil Caleb Ewan.

14:25
Rumena majica je na varnem. Pogačar je tudi vseskozi v ospredju. Tudi preostali Slovenci so v pelotonu.

14:20
Še vedno so v begu: Luis León Sánchez (Astana), Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt (Israeel Start-Up Nation), Max Walscheid (NTT Pro Cycling), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep)

14:15
Kolesarji so na klancu Côte de Saint-Martin-Terressus, dolg je 1.5km  8.8- odstoten.  

14:10
Do cilja je 113 km, ubežniki imajo 2:12 prednosti.

14:05
»Samo dva milijona nas je, vendar smo vsi vrhunski športniki,« je Primož Roglič bolj za šalo kot zares odgovoril na vprašanje, ki ga je v zadnjih dneh slišal že neštetokrat. Kako si razlaga slovensko kolesarsko eksplozijo z njim v rumeni majici in Tadejem Pogačarjem kot najbolj vročim kolesarjem pirenejskih etap? Prevlada Slovencev na Touru kajpak ni po godu tekmecem ta čas vodilnega 30-letnega Kisovčana in sedmouvrščenega 21-letnega Komendčana, ki sta zasenčila številne kolumbijske ase. Kar štirje so v prvi deseterici skupnega seštevka, na drugem mestu je Egan Bernal (Ineos), na petem Nairo Quintana (Arkea), ...

14:00
Najdaljša etapa letošnje dirke po Franciji je dolga 218 kilometrov, cesta od Chauvignyja do Sarrana je hribovita in bo kolesarje zapeljala v samo osrčje Francije v Centralni masiv, gorsko regijo, v kateri bodo klancarji prevzeli glavno vlogo na dirki.

13:55
Današnja etapa je posvečena lani preminulima Raymondu Poulidorju, ki je kar osemkrat stal na odru za zmagovalce Toura in nikoli ni oblekel rumene majice, ter Jacquesu Chiracu, bivšemu predsedniku Francije, ki je bil velik prijatelj in privrženec dirke.

13:50
Bora Hansgrohe vleče glavnino, ubežniki so 2:33 minute spredaj, takoj za Boro se vozijo kolesarji Jumbo Visme z rumeno majico. 

13:45
Jumbo Visma ima peloton pod kontrolo, rumena majica je na varnem, Roglič je videti zelo dobro razpoložen, ni več tako mrk, kot je bil včeraj. Do cilja je 140 km. 

13:40
Najkrajša najdaljša etapa v zgodovini Toura. Prejšnja najkrajša najdaljša etapa je bila 222 km. Prvič po letu 1903 je na Touru samo ena etapa nad 200 km.

13:35
6 kolesarjev je v begu, njihova prednost je že 2:00 min. Luis León Sánchez (Astana), Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt (Israeel Start-Up Nation), Max Walscheid (NTT Pro Cycling), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep)

13:30
Trenutni vrstni red za zeleno majico:

1. Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step), 252
2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), 182
3. Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept), 162
4. Caleb Ewan (Lotto-Soudal), 155
5. Matteo Trentin (CCC Team), 146

13:25
Kolesarji so imeli že leteči cilj. Tole so rezultati:
1.Nils Politt, 20 points
2.Inanol Erviti, 17
3.Luisle Sanchez, 15
4.Max Walscheid, 13
1:10 min zadaj so šprintali še:
5.Kasper Asgreen, 11
6.Mathieu Burgaudeau, 10
2:00 min zadaj še peloton:
7.Sam Bennett, 9
8.Michael Morkov, 8
9.Peter Sagan, 7
10.Matteo Trentin, 6

13:20
12. etapa se je že začela in imamo že šest ubežnikov, ki so 1:33 pred glavnino.  

Preberite še:

Komentarji: