Naslov med mladinci Simmonsu, Slovenci v ozadju

Slovenski mladinci so na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru kolesarili v ozadju.
Fotografija: Quinn Simmons je svetovni prvak med mladinci. FOTO: Yorkshire 2019
Odpri galerijo
Quinn Simmons je svetovni prvak med mladinci. FOTO: Yorkshire 2019

Prva cestna dirka na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu v Yorkshiru se je razpletla po ameriških željah. Med mladinci je slavil Quinn Simmons, tretji je bil njegov rojak Magnus Sheffield, med njima je končal Italijan Alessio Martinelli. Slovenski kolesarji niso krojili vrha.

Američani so se na 148,1-kilometrski mokri progi izkazali kot najmočnejša reprezentanca na današnji dirki. Ogromno časa so preživeli na čelu glavnine, prav Simmons pa je zaukazal močno pospeševanje, po katerem je večina kolesarjev odpadla.
V manjši skupini na čelu dirke sta bila med drugim Simmons in Sheffield. Slednji je sprva pomagal rojaku pri narekovanju ritma, Simmons pa se je 13 kilometrov pozneje odločil za samostojno akcijo. Na njegovo močno pospeševanje ni mogel odgovoriti nihče, hitro si je privozil lepo prednost, ki jo je brez težav nadzoroval, na ciljni ravnini pa je imel dovolj časa, da je v miru proslavil velik uspeh.

Simmons je slavil s 56 sekundami prednosti pred Martinellijem. Dobre pol minute za njim je čez cilj prišel Sheffield, ki je dobil šprint za bron med štirimi kolesarji, pa čeprav je večino dneva garal za reprezentančnega kolega.

Osemnajstletni Simmons je v letošnji sezoni dobil že mladinsko dirko Gent–Wevelgem ter tri etapne dirke v Evropi, sicer pa je nekdanji alpski smučar in tudi zelo vzdržljiv tekmovalec, ki se izvrstno znajde na gorskem kolesu. To je potrdil na 100 milj dolgi dirki Leadville v ZDA, ko je bil drugi navkljub številnim predrtim zračnicam.

Slovenski mladinci se pretirano niso izkazali. Boštjan Murn in Aljaž Colnar sta zasedla 63. oziroma 64. mesto s 16:49 minute zaostanka. Gal Glivar ni prišel do cilja.

Komentarji: