»Ne kličite me novi Merckx, jaz sem Remco«

Kolesarski svet o belgijskemu čudežnemu dečku govori že nekaj časa, v Innsbrucku je Remco Evenpoel dokazal, da je talent brez primere.
Fotografija: Remco Evenepoel je postal svetovni prvak tako v kronometru kot na cestni dirki, kar pred tem ni uspelo še nikomur. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Remco Evenepoel je postal svetovni prvak tako v kronometru kot na cestni dirki, kar pred tem ni uspelo še nikomur. FOTO: AFP

Glavni fenomen svetovnega kolesarskega prvenstva je komaj polnoletni Remco Evenepoel, ki je med mladinci postal svetovni prvak v kronometru in na cestni dirki. Kolesarska javnost je ponorela za njim, flamski mladenič pa že zdaj razmišlja le o prihodnosti. 
 
Belgijsko kolesarstvo vsakih nekaj let na površje potisne mladeniča, o katerem govorijo kot o novem »kanibalu« Eddyju Merckxu. Največji vseh časov ostaja nedosegljiv, a če bo Remco Evenepoel nadaljeval tako, kot je začel, bo morda tudi Merckx končno dobil pravega naslednika. 
 
Zgodba Evenepoela je filmska. Njegov oče je bil štiri leta dober profesionalni kolesar, a je moral nato kariero predčasno končati zaradi težav s srcem. Ko je Remco izbiral, kateremu športu se bo posvetil, se je odločil za nogometno žogo: »Že kot otrok sem sicer igral nogomet, a na televiziji sem gledal le kolesarstvo, to je šport, v katerega sem zaljubljen od malih nog.« Vseeno nič ni kazalo na to, da bo Remco zašel v kolesarske vode, bil je odličen nogometaš, kapetan belgijske reprezentance do 16 let in perspektiven član priznane mladinske akademije nizozemskega kluba PSV iz Eindhovna. 
 
Kljub dobrim igram je Remcu zmanjkalo motiva. »Ko sem enkrat pustil nogomet, zame ni bilo več dvoma, v kateri šport bom odšel. Vedel sem, da je kolesarstvo zame prava stvar, na začetku sem imel malo težav s poškodbami, ker so se morale mišice prilagoditi drugačnim naporom, potem pa se mi je odprlo,« razlaga zelo simpatični in dostopni Evenepoel v tekoči angleščini, ki jo govori brez napak. 


 

Slavil kot Philippe Gilbert

 
Šele lani avgusta je Evenepoel odpeljal prvo dirko v življenju in že do konca sezone zbral štiri zmage, letos pa je naravnost eksplodiral. Spomladi se je zadnji hip odločil, da nastopi na mladinski klasiki Kuurne – Brussel – Kuurne konec februarja in zmagal s takšno lahkoto, da je ob prihodu v cilj lahko posnemal svojega vzornika Philippa Gilberta in dvignil kolo visoko nad glavo. Belgijska ekipa QuickStep ni potrebovala ničesar več, takoj so Remcu ponudili profesionalno pogodbo za naslednjo sezono, čeprav v življenju še ni odpeljal niti deset dirk!
 
Ko zdaj šef ekipe Patrick Lefevre gleda dosežke Evenepoela v letošnji sezoni, si lahko le zadovoljno mane roke. Remco je dosegel dih jemajočih 31 zmag, najbolj dominantna je bila tista na cestni dirki na evropskem prvenstvu na Češkem, kjer je pospešil od štarta in celo dirko prevozil sam, na koncu je imel pred prvim zasledovalcem kar devet minut in 44 sekund prednosti. Prav z napadi Evenepoel dominira na vsaki dirki, saj mu skoraj nikoli kolesarji ne uspejo slediti niti v zavetrju. 


 

R.EV 1703



 
Na svetovnem prvenstvu je kronal sezono brez primere s še enim, morda najbolj impresivnim rekordom – postal je prvi kolesar v zgodovini, ki mu je na istem svetovnem prvenstvu uspelo osvojiti tako naslov svetovnega prvaka v kronometru kot na cestni dirki! To ni uspelo niti velikim Merckxu, Indurainu, Cancellari ... »Ne želim, da me primerjate z Eddyjem, seveda to po eni strani tudi godi, da te primerjajo z najboljšim vseh časov, a jaz ne želim biti novi Merckx, želim biti le Remco in zmagovati na tak način, da si bodo ljudje dobro zapomnili, kdo sem,« je samozavesten Belgijec, ki že ima tudi svojo blagovno znamko R.EV 1703, v Innsbrucku pa ga spremlja falanga ponorelih belgijskih navijačev. 
 
Evenepoel bo kategorijo do 23 let kar preskočil in že drugo leto zaplaval v profesionalne vode, postal bo najmlajši v svetovni seriji in čaka ga nekaj trdih let učenja, a je tudi na to pripravljen: »Predvsem bom veliko časa preživel na pripravah in se učil taktike, tehnike ter kronometra, želim se razviti v bodočega zmagovalca tritedenske dirke. Dolga pot je še do tja, a upam, da mi bo to nekoč uspelo.« Če se bo kariera Remca razvijala tako, kot kaže sedaj, potem bomo o dosežkih 18-letnika iz Flandrije prelili še precej črnila. 
 

Preberite še:

Komentarji: