Zmagovalec velikega maratona je Italijan Fedele 

Z malim in velikim kolesarskim maratonom Franja se bo danes končal 38. maraton Franja.

Objavljeno
09. junij 2019 08.00
Posodobljeno
09. junij 2019 17.32
FOTO: Roman Šipić
STA
STA
Z malim in velikim kolesarskim maratonom Franja se bo danes končal 38. maraton Franja. Ob 9. uri so se na 156 kilometrov dolgo pot podali prvi tekmovalci, tisti, ki so startali na 97 kilometrov, pa ob 10.40 uri. Start in cilj sta v ljubljanskem nakupovalnem centru BTC.

Italijanski kolesar Manuel Fedele je zmagovalec 38. velikega maratona Franje. Traso v dolžini 156 kilometrov, ki se je začela in končala v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC, je premagal z rekordnim časom 3:39:38 ure. Na drugem in tretjem mestu sta končala Slovenca Dean Bratuš in Matej Lovše.

image
FOTO: Roman Šipić


Omenjena trojica je zadnje kilometre premagovala skupaj, a z le nekaj sekundami prednosti pred večjo skupino. Fedele je na Ameriški aveniji dobil sprint, Slovenca pa sta se morala zadovoljiti z drugim in tretjim mestom.

V prvi deseterici so končali še trije Slovenci. Šesti je bil Matej Kravos, osmi Gregor Tekavec in deseti Aleš Hren.

image
FOTO: Blaž Samec/Delo


Med ženskami je po 156 kilometrih slavila Slovenka Tina Brelih pred rojakinjo Katarino Novak, ločile so ju tri sekunde. Tri minute kasneje je do cilja prišla Italijanka Odette Bertolin.

Na mali Franji, dolgi 97 kilometrov, je z nekaj sekundami prednosti zmagal Slovenec Miha Alič, njegov rojak Jani Prešeren pa je dobil obračun za drugo mesto proti Turku Mutluju Erceviku. Med ženskami je bila najhitrejša Italijanka Antonella Incristi pred Slovenkama Matejo Marn in Dunjo Kerpan.

image
Maraton Franja, proga dolga 156 km. FOTO: Roman Šipić/Delo


Veliki maraton Franja je bil vrhunec tridnevnega rekreativnega dogajanja pri nas, največjega kolesarskega dogodka v Sloveniji. V soboto so bili na programu maraton Barjanka ter družinski in otroški maraton, v petek pa kronometer, tudi za državne naslove. Najbolj prestižna v konkurenci moški in ženske elite sta osvojila Tadej Pogačar in Eugenia Bujak. Sicer pa se je maratona Franje v treh dneh v vseh kategorijah udeležilo več kot 7000 ljudi.

image
Kolesarski Maraton Franja. FOTO: Jure Eržen/Delo


image
Franja maraton, Dolgi most Ljubljana. FOTO: Igor Mali


image
Tadej Pogačar, kronometer. FOTO: Leon Vidic/Delo


Sobota je minila v znamenju Barjanke, start je bil ob 8. uri na Kongresnem trgu, cilj popoldan v BTC-ju, ter popoldanskih družinskega in otroškega maratona.

image
Maraton Franja, start Barjanke. FOTO: Roman Šipić/Delo


image
Maraton Franja, Barjanka ob podpeškem jezeru. FOTO: Roman Šipić/Delo


image
Maraton Franja, otroški maraton. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Do zdaj so prireditelji pod streho spravili 37 maratonov, v tem času se je maratona Franje udeležilo že več kot 150.000 udeležencev iz več kot 70 držav. Organizatorji pričakujejo, da bo v treh dneh v vseh kategorijah nastopilo več kot 7000 udeležencev.

Zaradi maratona so zaprte nekatere ceste v bližini BTC-ja ter ob trasi. Več informacij o zaporah najdete na spletni strani dogodka.