Nor začetek Ardenov: van der Poel v zaključku šokiral Alaphilippa!

Na dirki Amstel Gold Race je bilo vse pripravljeno za slavje Alaphilippa, a je Francoz v zaključku preveč taktiziral in zmago mu je izmaknil Mathieu van der Poel.
Fotografija: Mathieu van der Poel je obnorel nizozemsko občinstvo. FOTO: Amstel Gold Race
Odpri galerijo
Mathieu van der Poel je obnorel nizozemsko občinstvo. FOTO: Amstel Gold Race

Z dirko Amstel Gold Race se je začel trojček v Ardenih, zaključek prve dirke pa bi bil težko bolj razburljiv. Potem ko v prvih 220 kilometrih ni bilo prav veliko akcije, je Julian Alaphilippe napadel 40 kilometrov pred ciljem in s seboj potegnil le Jakoba Fuglsanga

Tako Francoz kot Danec sta bila zadovoljna s kombinacijo in njuna prednost se je hitro povečala na minuto, saj v ozadju pravega sodelovanja ni bilo. Nato so se v lov za njima pognali Matteo Trentin, Michal Kwiatkowski in Michael Woods, a so bili tudi oni neuspešni, Woods je hitro popustil, Kwiatkowski pa se je vodilnima nekajkrat približal le na deset sekund zaostanka. 

Še ob vstopu v zadnje tri kilometre sta imela Alaphilippe in Fuglsang vse pod nadzorom, nato pa sta preveč taktizirala in prednost se je začela topiti. V ozadju je imela skupina okrog 10 kolesarjev, v kateri je bil tudi Mathieu van der Poel, še vedno slabih 50 sekund zaostanka. 



V zaključku pa se je zgodilo skoraj nemogoče - Alaphilippe je preveč pogledoval nazaj in najprej ga je ujel Michal Kwiatkowski, iz ozadja pa se je z veliko hitrostjo bližala skupina, ki jo je cel čas vodil van der Poel. Mladi Nizozemec je vodilno trojko ujel tristo metrov pred ciljem in zbral še toliko moči, da je kot metek švignil mimo in dosegel skoraj neverjetno zmago, ki se bo v zgodovino zapisala kot ena najbolj dramatičnih na dirki Amstel Gold. 
 

Alaphilippe se je tokrat uštel


Van der Poel ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo, po cilju se je le še zgrudil na tla, nizozemsko občinstvo pa je ponorelo ob slavju domačega aduta, ki jih bo v prihodnjih letih očitno še večkrat razveselil. "Ne morem verjeti, še nekaj časa ne bom. Danes sem se počutil izvrstno, poizkušal sem krojiti razplet dirke že z napadom pred Alaphilippom, a se mi ni izšlo. V zaključku sem le še dirkal na polno in upal, da se bodo v ospredju začeli gledati med sabo, a nisem verjel, da lahko zmagam. Noro, res nor dan," je bil kar nekoliko šokiran van der Poel, ki je dirko Amstel Gold dobil 29 let po slavju očeta Adrieja. 

Alaphilippe je zapravil nemogoče in bil na koncu šele četrti, Francoz je po seriji skoraj popolnih predstav tokrat povsem zgrešil s pristopom v zaključku in ostal brez nove zmage. Drugi je bil Simon Clarke, tretji pa Jakob Fuglsang, ki je bil tako nagrajen za 40 kilometrov v pobegu. 



Slovenci tokrat niso krojili razpleta dirke, Matej Mohorič je še pred odločilnimi napadi izgubil stik s skupino favoritov, v ospredju pa tokrat ni bilo niti Tadeja Pogačarja. Najbolj se je izkazal Grega Bole, ki je bil del glavnega pobega dirke, ujet je bil ob napadu Alaphilippa. 

Komentarji: