Od padca do padca na vrh – Primož Roglič (VIDEO)

Življenjska zgodba za filmska platna. Ampak slovenski kolesar hoče še več.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Veliko domišljije bi potrebovali filmski ustvarjalci, da bi se spomnili takšne življenje zgodbe, kot jo piše slovenski kolesar Primož Roglič. Slavil je že na kraljevski etapi dirke po Franciji, nato je bil tretji v skupnem seštevku dirke po Italiji, zdaj je postal prvak dirke po Španiji. In vse to, čeprav je športno kariero začel kot smučarski skakalec.



Že pred leti je Delov novinar Vito Divac z izvrstnim vpogledom v zakulisje (slovenskega) kolesarstva popisal Rogličevo športno spremembo. Vse se je začelo pozno jeseni 2011, ko je nekdanji vrhunski kolesar Andrej Hauptman prejel telefonski klic neznanega mladeniča z izrazitim naglasom Zasavca. Fant je rekel, da ima 22 let in da bi rad kolesaril v Rogu. Hauptman nad klicem ni bil presenečen, saj prejme več tovrstnih predstavitev, a večino jih označi s – »preslab za profesionalno kolesarstvo«.




 

Veliko padcev ...


S Primožem je bilo drugače. Najprej že z opisom, da je vrhunski športnik, s čimer je takoj postal bolj zanimiv, saj je bil Hauptman prepričan, da gre za fanta, ki hoče na kolo iz kakšnega podobnega vzdržljivostnega športa, toda znova je imel več dvomov, ko je Roglič pristavil, da je bil nekoč smučarski skakalec. Kaj imajo vendar skupnega smučarski skoki in kolesarstvo?

Na žalost nekaj le imajo – padce. Roglič je kot skakalec doživel grozljiv padec leta 2007 v Planici. Kmalu po odskoku je izgubil ravnotežje, padel na glavo, izgubil zavest in dolgo drsal po pobočju planiške velikanke. Rezultat je bil zlomljen nos, pretres možganov in odrgnine.


... in vzponov


Večkrat je padel tudi kot kolesar. Najprej kot začetnik, ko se je šele učil kolesariti v strnjeni skupini, in nato tudi kot eden najboljših na svetu. Dvakrat je padel tudi na dirki po Španiji, ko je kot prvi slovenski kolesar slavil na tritedenski dirki.

Kolesarski strokovnjaki so bili prepričani, da za vrhunskega kolesarja ne bo dovolj vzdržljiv. Zmotili so se. Roglič se pri skokih ni telesno izčrpal, zato je lahko razvil vzdržljivo telo, zraven pa je v kolesarstvu dodal zelo pomembno skakalno vrlino – visoko aktivacijo mišic.  

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Prvo specialko je kupil z denarjem od prodanega motorja. Na kolesarske treninge so ga sprejeli v Rogu, njegov prvi trener je bil Miha Koncilja. Drugje se na njegovo prošnjo sploh niso odzvali. Podobno obrobno vlogo je imel, ko je postal profesionalec, saj so ga tudi v nizozemsko ekipo vzeli zgolj zato, da popolnijo ekipo.




 

Naj postane še nogometaš?


Nihče ni vedel, da ima Roglič več posebnih lastnosti, ki so ga dvignile na kolesarski prestol; je marljiv, vztrajen, neustrašen (tudi pred kolesarskimi zvezdniki), predvsem pa se hitro uči in kot goba vpija novo znanje in ga uporablja v praksi.



Po slavju v Španiji je Rogličev cilj povsem jasen – slaviti tudi na kraljevskem Touru. Letos poleti je bilo več namigovanj, da bo zamenjal ekipo, v kateri bo vse prilagojeno le slovenskemu kolesarju, a na koncu je Roglič podaljšal pogodbo z Jumbo Vismo. Pa čeprav ga je – povsem za šalo – nizozemski nogometaš Frenkie de Jong v promocijskem spotu prepričeval, naj še enkrat zamenja šport, postane nogometaš in okrepi Barcelono.



Frenkie de Jong bi imel Primoža Rogliča v Barceloni. FOTO: Team Jumbo-visma Cycling
Frenkie de Jong bi imel Primoža Rogliča v Barceloni. FOTO: Team Jumbo-visma Cycling

Preberite še:

Komentarji: