Od padca do padca na vrh – Primož Roglič (VIDEO)

Življenjska zgodba za filmska platna. Ampak slovenski kolesar hoče še več.

Objavljeno
16. september 2019 12.30
Posodobljeno
16. september 2019 13.35
FOTO: AFP
Veliko domišljije bi potrebovali filmski ustvarjalci, da bi se spomnili takšne življenje zgodbe, kot jo piše slovenski kolesar Primož Roglič. Slavil je že na kraljevski etapi dirke po Franciji, nato je bil tretji v skupnem seštevku dirke po Italiji, zdaj je postal prvak dirke po Španiji. In vse to, čeprav je športno kariero začel kot smučarski skakalec.Že pred leti je Delov novinar Vito Divac z izvrstnim vpogledom v zakulisje (slovenskega) kolesarstva popisal Rogličevo športno spremembo. Vse se je začelo pozno jeseni 2011, ko je nekdanji vrhunski kolesar Andrej Hauptman prejel telefonski klic neznanega mladeniča z izrazitim naglasom Zasavca. Fant je rekel, da ima 22 let in da bi rad kolesaril v Rogu. Hauptman nad klicem ni bil presenečen, saj prejme več tovrstnih predstavitev, a večino jih označi s – »preslab za profesionalno kolesarstvo«.

Primož Roglič

Rojen: 29. 10. 1989
Višina: 176 cm
Teža: 64 kg
Prebivališče: Monako
Domači kraj: Strahovlje
Klub: Jumbo Visma
Trener: Marc Lamberts 

Veliko padcev ...


S Primožem je bilo drugače. Najprej že z opisom, da je vrhunski športnik, s čimer je takoj postal bolj zanimiv, saj je bil Hauptman prepričan, da gre za fanta, ki hoče na kolo iz kakšnega podobnega vzdržljivostnega športa, toda znova je imel več dvomov, ko je Roglič pristavil, da je bil nekoč smučarski skakalec. Kaj imajo vendar skupnega smučarski skoki in kolesarstvo?

Na žalost nekaj le imajo – padce. Roglič je kot skakalec doživel grozljiv padec leta 2007 v Planici. Kmalu po odskoku je izgubil ravnotežje, padel na glavo, izgubil zavest in dolgo drsal po pobočju planiške velikanke. Rezultat je bil zlomljen nos, pretres možganov in odrgnine.


... in vzponov


Večkrat je padel tudi kot kolesar. Najprej kot začetnik, ko se je šele učil kolesariti v strnjeni skupini, in nato tudi kot eden najboljših na svetu. Dvakrat je padel tudi na dirki po Španiji, ko je kot prvi slovenski kolesar slavil na tritedenski dirki.

Kolesarski strokovnjaki so bili prepričani, da za vrhunskega kolesarja ne bo dovolj vzdržljiv. Zmotili so se. Roglič se pri skokih ni telesno izčrpal, zato je lahko razvil vzdržljivo telo, zraven pa je v kolesarstvu dodal zelo pomembno skakalno vrlino – visoko aktivacijo mišic.  

image
FOTO: AFP


Prvo specialko je kupil z denarjem od prodanega motorja. Na kolesarske treninge so ga sprejeli v Rogu, njegov prvi trener je bil Miha Koncilja. Drugje se na njegovo prošnjo sploh niso odzvali. Podobno obrobno vlogo je imel, ko je postal profesionalec, saj so ga tudi v nizozemsko ekipo vzeli zgolj zato, da popolnijo ekipo.Že na prvem gorskem treningu je kolesaril ob boku mladih Rogovcev, med njimi je bil tudi Jan Polanc. Po začetnem uvajanju so ga leta 2013 v ekipo vzeli pri Adrii Mobil v Novem mestu (zanj so skrbeli Bogdan Fink, Milan Eržen, Boštjan Mervar), leta 2016 pa je prestopil k nizozemski ekipi Jumbo Visma.

 

Naj postane še nogometaš?


Nihče ni vedel, da ima Roglič več posebnih lastnosti, ki so ga dvignile na kolesarski prestol; je marljiv, vztrajen, neustrašen (tudi pred kolesarskimi zvezdniki), predvsem pa se hitro uči in kot goba vpija novo znanje in ga uporablja v praksi.Po slavju v Španiji je Rogličev cilj povsem jasen – slaviti tudi na kraljevskem Touru. Letos poleti je bilo več namigovanj, da bo zamenjal ekipo, v kateri bo vse prilagojeno le slovenskemu kolesarju, a na koncu je Roglič podaljšal pogodbo z Jumbo Vismo. Pa čeprav ga je – povsem za šalo – nizozemski nogometaš Frenkie de Jong v promocijskem spotu prepričeval, naj še enkrat zamenja šport, postane nogometaš in okrepi Barcelono.

Največji uspehi:
Olimpijske igre
10. mesto, vožnja na čas (Rio de Janeiro 2016)
26. mesto, cestna dirka (Rio de Janeiro 2016)

Svetovno prvenstvo
2. mesto, vožnja na čas (Bergen 2017)
24. mesto, vožnja na čas (Doha 2016)

Skupne zmage na večetapnih dirkah
Dirka po Azerbajdžanu (2015)
Dirka po Sloveniji (2015 in 2018)
Dirka po Algarveju (2017)
Dirka po Baskiji (2018)
Dirka po Romandiji (2018 in 2019)
Dirka po Združenih arabskih emiratih (2019)
Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja (2019)
Dirka po Španiji (2019)


image
Frenkie de Jong bi imel Primoža Rogliča v Barceloni. FOTO: Team Jumbo-visma Cycling