Odličen začetek, v najboljši formi pa bo na Giru

Primož Roglič je brez težav potrdil skupno zmago na UAE Touru. Naslednji izziv bo dirka od Tirenskega do Jadranskega morja.
Fotografija: Primož Roglič z nagrado za končno zmago. FOTO: Fabio Ferrari / Lapresse 
Odpri galerijo
Primož Roglič z nagrado za končno zmago. FOTO: Fabio Ferrari / Lapresse 

Dubaj – Boljšega začetka sezone si Primož Roglič ne bi mogel zamisliti, v Združenih arabskih emiratih je vodil od prve do zadnje etape, tudi v sobotnem šprinterskem zaključku ni imel težav. Ob prečkanju ciljne črte v Dubaju je v žep pospravil že svojo sedmo zmago v skupnih seštevkih dirk, ob tem pa je poudaril, da glavni cilji zanj šele prihajajo.

V zadnji etapi je na začetku manjši preplah povzročil močan bočni veter, a so ekipni kolegi Rogliča hitro zaščitili in ga vseh 145 kilometrov držali v ospredju, potem se je začela nizozemsko-slovenska veselica sredi arabske puščave. »Preden sem prišel sem, so mi vsi govorili, da gre za lahko in precej dolgočasno dirko, a niti približno ni bilo tako. Vsak dan je bil zaradi vetra težak, dve gorski etapi sta bili pravi preizkus, tudi vzpon do jezu Hatta ni bil enostaven. Lepo je vse dni nositi rdečo majico, dobili smo potrditev, da smo kot ekipa na pravi poti in prepričan sem, da se nam obeta uspešna sezona,« je po prvi zmagi v skupnem seštevku v letu 2019 strnil vtise Roglič.
 

Premagal spoštovanja vredno konkurenco


Vsaka zmaga je nekaj posebnega in kolesarji radi poudarjajo, da je težko biti najboljši že na rekreativni rundi, kaj šele na profesionalni dirki. Rogličevo slavje na UAE Touru pa ima še toliko večjo težo, ker je premagal nekaj največjih imen kolesarstva, nenazadnje mu je najbližje prišel svetovni prvak Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali sploh ni bil kos Rogličevemu tempu, Richie Porte se je mučil v ozadju, lani drugi na Giru in Touru Tom Dumoulin je končal šele na šestem mestu v skupnem seštevku ... Roglič večkrat poudari, da se bolj kot s konkurenco ukvarja z lastnimi predstavami, a dejstvo, da je v neposrednem dvoboju z nekaj glavnimi konkurenti na etapnih dirkah prva zmaga pripadla prav slovenskemu fenomenu, je dober razlog za samozavestni pogled v prihodnost.

Roglič je navzdol gledal tudi svetovnega prvaka Valverdeja, na odru jima je družbo delal še David Gaudu. Foto AFP
Roglič je navzdol gledal tudi svetovnega prvaka Valverdeja, na odru jima je družbo delal še David Gaudu. Foto AFP


Roglič je izpostavil tudi napredek, ki so ga v zimskem obdobju storili kot ekipa: »Cel teden smo delovali kot ekipa in pokazali, da nimamo velikih slabosti. Upam, da bomo te izkušnje prenesli tudi na tritedenske dirke, kjer bo pomembno, da si zaupamo. Štirje kolesarji bodo celo sezono z mano, tudi na Giru, to so Koen Bouwman, Jos van Emden, Paul Maertens in Laurens de Plus, ki je že na tej dirki dokazal, kako močno orožje v naši ekipi bo.«
 

Odlična izkušnja za Giro


Ne glede na vse uspehe Roglič še nikoli ni bil v položaju, ko bi bil nesporni kapetan ekipe in bi imel popolno podporo vseh sedmih ekipnih kolegov, zato je sedem dni v rdeči majici vodilnega dobra izkušnja za celo ekipo. Le želimo si lahko, da bi jih lahko unovčili ob branjenju Rogličeve rožnate majice maja na Giru. »Že pred dirko smo bili samozavestni, vem, da smo dobro trenirali in lepo je, da smo tudi širši javnosti pokazali, kako trdo smo garali v pripravljalnem obdobju. Do Gira je še 70 dni, zato me čaka še kar precej dela, da bom maja v najboljši formi,« je še povedal zmagovalec UAE Toura, ki se ni pretirano obremenjeval s pomisleki, da je prezgodaj v vrhunski formi: »Navajen sem, da sem skozi celo sezono v dobri formi, to ni bil nikoli problem.«



Zdaj si bo Roglič privoščil krajši odmor, čez 12 dni pa ga čaka dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer je lani dokončno potrdil, da ga je na etapnih dirkah potrebno uvrstiti v najožji krog favoritov. Tudi letos bo nedvomno med njimi, do takrat pa se lahko veselimo že osme slovenske zmage na etapnih dirkah svetovne serije in Rogličevo tretjo v karieri.

Preberite še:

Komentarji: