Zmagovalec diskvalificiran, svetovni prvak je Italijan Battistela

Italijani so se pritožili, da se je Nizozemec Eekhof po padcu 128 kilometrov do cilja, v glavnino vrnil s pomočjo avtomobila.
Fotografija: Diskvalificirani zmagovalec. Foto: AFP
Odpri galerijo
Diskvalificirani zmagovalec. Foto: AFP

Yorkshire – Drame na svetovnem prvenstvu v Angliji se ne nehajo! Danes so Italijani poskrbeli za pravi škandal. Pritožili so se, da se je zmagovalec Nils Eekoff po padcu sredi dirke uporabil zavetrje avtomobila. Italijani so dokazali, da je za avtom drvel z neverjetno hitrostjo, da je ujel glavnino. Ali se je držal za avto ali je samo vozil v zavetrju, še ne vemo.
Vemo edino to, da se je res zelo hitro priključil glavnini, to smo pisali v našem poročanju v živo ob: 16.19 Nizozemec Nils Eekhoff je pravkar uprizoril, kako se najhitreje po padcu vrne v glavnino! Kakšna hitrost?? 

Mavrična majico je oblekel Samuele Battistella, drugi je Stefan Bissegger in tretji domčin Tom Pidcock, Eekhoff je diskvalificiran!


Dirko mlajših članov (U23) so v zadnjem trenutku skrajšali za en krog, namesto skoraj 200 kilometrov, je zdaj dolga 173, opraviti bodo morali s 1492 višinskimi metri. Organizator je dirko skrajšal zaradi vremenskih razmer, kajti pred tremi dnevi so ugotovili, da se tako dolga dirka časovno ne bo znesla pred mrakom.

To je še en velik minus na račun organizatorja, nasploh imajo Angleži precej težav z organizacijo, še najbolj pa zaradi slabe izbire in dolžine tras.

Dirka je bila živčna že od samega začetka, najprej je dolgo trajalo, da se je oblikovala prva ubežna skupina, potem je začelo močno deževati in kot bi ne bilo dovolj, je zapihal še močan bočni veter, ki je dokončno razredčil glavnino. 

Druga selekcija se je naredila na Greenow Hillu, edinem večjem oz. daljšem klancu na dirki. Glavnina se je raztrgala na tri manjše skupine, Jermanu in Jarcu je uspelo obdržati odličen položaj na vrhu klanca, vendar se je njihova skupina še enkrat razpolovila na položnejšem delu, ko je še enkrat močno zapihalo z desne strani. Kazalo je, da bosta Jerman in Jarc lahko ujela, a ni šlo, priključil se jima je še Finkšt, in kljub temu da so vsi trije močno sodelovali, da bi priključili prvi skupini, se ni izšlo. 
 

Kolumbijec poskrbel za dramo


V ospredju je Italijan Battistela poskrbel za dokončno selekcijo, ostalo je pet kolesarjev: Tom Pidcock (Velika Britanija), Tobias Foss (Norveška), Samuele Battistella (Italija), Simon Sajnok (Poljska) in Stefan Bissegger (Švica). Vendar v ozadju se še niso predali, Kolumbijec Sergio Higuita je poskrbel, da se je naredila skupinica zasledovalcev, med katerimi je bil tudi Nizozemec Nils Eekhoff. Kazalo je, da bo Pidcocku in ostalimi uspelo priti v cilj, a je Higuita poskrbel, da so jih ujeli prav v zadnjem kilometru. Nastala je skupina desetih kolesarjev, ki so v šprintu odločali o zmagovalcu. Vse je kazalo, da bo domačin Pidcock slavil, vendar je na koncu ostal celo brez medalje, zmagal je Eekhoff, pred Battistelo in Bisseggerjem. Trije Slovenci so v cilj prišli z več kot tremi minutami zaostanka. Vendar, potem je sledila prava drama. Italijani so se pritožili in dosegli, da so Nizozemca izključili iz dirke. Svetovni prvak je postal Battistela.

"Škoda, kazalo je na bolje, bil sem prepričan, da mi bo uspelo, sploh, ker sem bil na klancu čisto spredaj, skupina se je razpolovila po vrhu klanca, zapihalo je in vse je razpadlo. Ostal sem zadaj, vendar sem še verjel, da mi bo uspelo priključiti, pomagala sta tudi Finkšt in Jarc, a žal ni šlo," je v cilju razočarano povedal Žiga Jerman.

Nils Eekhoff (Nizozemska) je izjavil: "To je neverjetno. Tega še ne morem opisati. Ne morem še verjeti. To je neverjeten občutek. Dolgo sem čakal. Zjutraj sem se nisem počutil dobro, med dirko tudi ne, potem sem še padel in moral loviti glavnino, ujel sem jo, se potuhnil za nekaj časa, da sem se spočil. V zadnjih krogih v Harrogateju sem se počutil odlično, vendar nisem bil v ospredju, ko je Higuita ujel prve, sem začel razmišljati, da bi mi mogoče uspelo v šprintu, presrečen sem!" 
Čez nekaj minut je bil diskvalificiran.
 

Izjave Slovencev


»Dan je bil res težek, vseskozi sta se izmenjavala dež in sonce. Kljub temu smo po najtežjem vzponu trije Slovenci ostali v ospredju, nato pa smo storili napako, v vožnji na veter nas ni bilo zraven, ko se je odpeljalo prvih 20 kolesarjev. Nato smo se trudili, da bi jih ujeli, vendar ni šlo, zmanjkalo nam je moči,« je povedal ​Tilen Finkšt

 »Vedel sem, da sem v dobri formi, meril sem mnogo višje in v trenutku nepazljivosti je šlo vse po zlu. Do vrha vzpona je bilo še vse v redu, saj smo bili v ospredju trije. Ko smo nato v vožnji na veter ostali zadaj, sem mislil, da bosta lahko Finkšt in Jarc ob pomoči drugih kolesarjev ujela prvo skupino in bom lahko jaz prihranil nekaj moči za zadnje kilometre, vendar se je vodilna skupina še naprej oddaljevala. Nato sem se tudi jaz pridružil lovu, z Dancem Jasperjem Philipsenom sva se dogovorila, da bova šla na vso moč, dokler ne ujamemo priključka z vodilnimi. Približali smo že na 10 sekund zaostanka, vendar smo se izmenjevali le trije ali štirje, v ospredju pa je bilo več močnih kolesarjev. Brez pravega razloga smo izgubili dirko, razumel bi, če bi odpadli na klanec, tako pa je res škoda zapravljene priložnosti,« je v cilju izjavil Žiga Jerman.

»Če bodo v nedeljo takšne razmere, bo profesionalcem zelo težko. V prvi polovici dirke, ko tempo ni bil najhitrejši, sem imel trde noge. Ko smo pospešili in so se razvrtele, je bilo nekoliko bolje. Dirka je takšna, da ti počasi pojenjajo moči in ko si prazen, ti ni več pomoči,« je še dodal Jerman.


»Odločilen trenutek je bil edini resen klanec na dirki in veter, ki je pihal na vrhu tega klanca. To so fantje vedeli že prej, na vzponu so še dobro opravili svoje delo in do tam naredili vse prav, nato pa so se očitno preveč sprostili. V trenutku je zaradi vetra šla skupina na pol in vse je splavalo po vodi. Fantom sem naročil, naj lovijo, vendar niso imeli dovolj moči. Naredili smo tisto, česar ne bi smeli. Da preživiš najtežji klanec in nato ostaneš zadaj zaradi vetra, je začetniška napaka,« je povedal selektor Hvastija.



Šprint je bil čist, Nizozemec je grešil med dirko. Foto: AFP
Šprint je bil čist, Nizozemec je grešil med dirko. Foto: AFP


 

Rezultati:


          
1   Samuele Battistella (Italija)  03:53:52
2   Stefan Bissegger (Švica)
3   Thomas Pidcock (Velika Britanija)
4    Sergio Andres Higuita Garcia (Kolumbija)
5    Andreas Lorentz Kron (Danska)
6    Tobias s Foss (Norveška)
7    Pascal Eenkhoorn (Nizozemska)  00:00:28
8    Mikkel Bjerg (Danska)
9   Mathieu Burgaudeau (Francija)

25. Finkšt 3:02, 37. Jarc 3:06, 40. Jerman 3:07, 69. Primožič 12:42, 111. Horvat 20:37  (vsi Slo)


Profil dirke


Prvih 10 km je ravninskih, potem pa se začnejo klanci. FOTO: Uci
Prvih 10 km je ravninskih, potem pa se začnejo klanci. FOTO: Uci

 




Potek dirke U23


20.10 Presenečenje!! Zmagovalec je Batistella!! Nizozemec izključen zaradi "šlepanja" po padcu 128 km pred ciljem!!
19.14 Presenečenje!! Svetovni prvak je Nils Eekhoff, Nizozemec!!
19.07 Higuita, naš znanec z Vuelte in Kalifornije lovi ubežnike, zelo blizu je, samo 13 sekund! 
19.06 Bissegger je zapel Pidcocka in kmalu bi oba padla. Samo štirje so še v boju za tri medalje! Še 4 km!
19.05 Simon Sajnok je odpadel!!
19.03  Tom Pidcock (Velika Britanija), Tobias Foss (Norveška), Samuele Battistella (Italija), Simon Sajnok (Poljska) in Stefan Bissegger (Švica) bodo med seboj obračunali za zlato medaljo!
18.59 Battistela je videti še svež, vendar bo težko premagala Pidcocka. Do cilja je 8 km.
18.54 Slovenci zaostajajo 1:52 min. Konec je upanja! 
18.52 Tom Pidcock je v tej skupini glavni favorit za zmago. Zasledovalci zaostajajo samo 12 sekund, a ne morejo "poštukati"!
18.48 Battistela je videti odlično, vse je naredil sam, samo 6 kolesarjev bo prišlo v zadnji krog. Zasledovalci so se kot kaže predali.
18.45 Italijan Battistela hoče solo, Pidcock ga lovi, spet se je naredila ubežna skupinica.
18.42 Zdaj so na 1.3 km dolgem klancu, na klancu kjer se je včeraj odpeljal zmagovalec med mladinci. Ubežnika sta skoraj ujeta. Italijani so na hitro poskrbeli za Poljaka in Danca.
18.41 Zdaj se je začelo "bombardiranje" od vsepovsod, napadi se vrstijo, Danci napadajo, Američanov ni več videti, prav tako ne Slovencev. Jermanova skupina zaostaja že 50 sekund, adijo medalja!!
18.39 Idar Andersen (Norveška) in Simon Sajnok (Poljska)imata že 22 sekund prednosti. Slovencem kot kaže ne bo uspelo priključiti!
18.37 Trije Slovenci so na "elastiki", ki se bo vsak čas strgala. Zdaj imamo dva ubežnika, večjo skupino zasledovalcev in za njimi še ena skupinica v kateri so trije Slovenci, Finkšt, Jarman in Jarc, vendar kot kaže ne bodo uspeli priključiti. Do cilja je 22 km!
18.33 Samo malo še manjka ... ne gre in ne gre, kaže, da zmanjkuje moči.
18.26 Zasledovalci nikakor ne morejo priključiti. Samo 12 "dolgih" sekund jih še loči.
18.21 Prva skupina ne sodeluje več, zasledovalci med katerimi so tudi trije Slovenci jih bodo ujeli, samo še 12 sekund jih loči.
18.19 Pomagajo še Američani, kaže, da bodo ujeli. Zdaj imamo tri Slovence v zasledovalni skupini, Primožič in Horvat sta kot kaže odpadla.
18.16 Jerman se še ne preda. Zraven sta še Jarc in priključil je še Finkšt! Italijan lovi Italijane v ospredju! 
18.10 Konec je sanj o visoki uvrstitivi Slovencev! Zamudili so pobeg dneva! 

18.08 Ubežniki so ujeti, Slovencev ni v vodilni skupinici, zadaj nekaj sto metrov je videti Jermana in Jarca.
18.04 Zdaj gre zares, slovenskih majic ni videti, Danci so pretrgali glavnino na več manjših skupinic, dirka se lomi v tem trenutku.
18.02 Nemec napada, skupina se trga, Američani so se končno umirili, zdaj so Danci začeli peštati pedale!
17.59 Do vrha je samo še 1 km. Osip je velik. Celo sonce je posijalo. V ostanku glavnine vidimo samo Jarca in Jermana.
17.58 Tudi ubežna skupina je razpadla. Kar je ostalo od njeima samo še pol minute prednosti.
17.55 Jerman trpi!! Američani napadajo! 
17.53 Jermanu in Jarcu dobro kaže, še vedno sta v prvi polovici glavnine sredi najhujšega današnjega klanca.


Greenow Hill Foto David Mitchell 
Greenow Hill Foto David Mitchell 

17.50 Jerman se trudi na klancu, blizu je tudi Jarc. Do cilja je 56 km, začeli so se zaključni klanci, Madžar je napadel!
17.42 Žiga Horvat je ognjeni krst na svetovnih prvenstvih prestal v Dohi, kjer je s fantastično dirko med mladinci zasedel peto mesto in bil najboljši Slovenec. Žiga je Prekmurec, doma v Dankovcih.
17.39 Tudi tokrat so imeli Slovenci srečo. Do cilja je 65 km, Američani še vedno na čelu glavnine, Slovencev ni videti.
17.38 Spet padec!!
17.37 Slovenci so preživeli, nihče ni padel. Še 9 km do klanca. Padel je tudi glavni favorit Britanec Pidcock, vendar nadaljuje.
17.35 Kaj se dogaja? Kolesarji so vsepovsod samo na kolesih ne?!? V glavnini je le še kakih 20 kolesarjev.
17.30 Spet hud padec!!
17.29 "Tilen se razvija v pravega kolesarja. Iz dirke v dirko kaže, da je iz pravega testa. Raznovrsten je, tako v šprintu kot v vožnji v klanec, zna pa se peljati tudi v kronometru. Bo pa treba še veliko delati, da se bo specializiral." Je o njemu napisal Marko Polanc.
17.25 Jaka Primožič je bil slovenski čudežni deček, v letu 2016 je osvojil prvo mesto na kolesarski lestvici Pro cycling stats. To je lestvica, kjer so skupaj točkovane vse »pomembnejše« dirke po celem svetu. Na svetovnem prvenstvu v Dohi v Katarju pa je dosegel tudi 8. mesto na cestni dirki in 9. na vožnji na čas. Meni pa, da je njegov največji uspeh zmaga na mednarodni etapni dirki po Zgornji Avstriji.
17.21 Kolesarji se pripravljajo za finalni del dirke, pravkar so prejeli zadnje okrepčilo, dež je prenehal, vendar so na cesti globoke luže, vidljivost je vse slabša.
17.11 Slovenci so še vsi skupaj. Do "klanca dneva" je še 20 km. Verjetno se bo tam ločilo "zrno od pleveli."  Američani so neutrudni!
17.05 Zdaj je italijanski serviser menjal prvi obročnik s kolutno zavoro, spet je trajalo celo večnost. Le kako bodo to spremenili?
17.02 Do cilja je 88 km, prednost ubežnikov je 1 min.
16.50 Prednost ubežnikov je že skoraj minuta. Še vedno se Američani čutijo odgovrne za tale pobeg, še vedno vlečejo glavnino. 
16.46 Američani vlečejo glavnino, Slovenci malicajo, do cilja je 100 km. 
16.43 Ubežniki imajo 43 sekund prednosti, še vedno dežuje.
16.36 Zdaj se je lepo videlo kako zamudno je menjati kolutni obročnik, ki seveda nima hitrega zapenjalca!?! Celo večnost je trajalo, da je mehanik kolesarju zamenjal sprednji obročnik, kaj bi bilo šele, če bi moral menjati zadnjega?
16.35 Spet padec!!



16.34 kaže da imajo Američani tudi v tej kategoriji velik apetit. Naslov svetovnega prvaka so osvojili med mladinci in mladinkami, prav tako v ženskem elitnem kronometru.
16.33 V begu je 13 kolesarjev, med njimi ni Slovencev. Glavnini narekujejo tempo kolesarji ZDA.
16.30 Iz KZS so pravkar sporočili, da bo sprejem za Rogliča in Pogačarja v ponedeljek, 30. septembra ob 17h na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na večer pred dnevom, ko bo predsednik države predstavil pobudo, da 1.oktober postane državni praznik kot Dan slovenskega športa, bomo pozdravili slovenska junaka skupaj z odbojkarji.
16.19 Nizozemec Nils Eekhoff je pravkar uprizoril, kako se najhitreje po padcu vrne v glavnino! Kakšna hitrost?? 



16.16 Glavnina je razpadla, spredaj sta dve manjši skupinici, nihče izmed Slovencev ni padel, sosed Avstrijec ni imel te sreče, vendar nadaljuje.
16.13 Strašen padec!! 
16.11 Zelo močno piha. Teh "ravninskih" 100 km zna biti težjih, kot pa klanci ob zaključku dirke. Spet dežuje!!
16.04 Slovencev ni videti, kar pa je v tem trenutku dober znak. Vreme se je umirilo, ne dežuje več. Kolesar iz Hong Konga je imel tehnične tećave. Trenutno nastaja manjša ubežna skupinica.
15.50 Nevihta pere kolesarje. Nikomur ni uspelo pobegniti.

Pred mlajšimi člani so dirkale mladinke. Dirka je bila polna padcev, štartale so 4 Slovenke in prav vse so bile vsaj enkrat na tleh. Trenutek, ko je Metka zbila redarja: 



15.48 Med italijani je zanimiv zadnji omenjeni kolesar Alexander Konychev, sin velikega Dime, Dimitrija Konycheva, Rusa, ki je imel izredno kolesarsko kariero.
15.41 Še sosedje Italijani, ki so vseskozi favoriti: Giovanni Aleotti, Samuele Battistella, Alessandro Covi, Alberto Dainese, Gregorio Ferri, Alexander Konychev
15.38 Sosedje Madžari imajo tudi pet kolesarjev: Daniel Dina, Erik Fetter, Adam Karl, Barnabas Peak in Attila Valter-
15.30 Severni sosedje imajo tudi štiri kolesarje: Tobias Bayer, Patrick Gamper, Stefan Kolb, Markus Wildauer.
15.26 Zanimivo je, da Hrvati nimajo niti enega kolesarja na letošnjem prvenstvu!! Bosna in Hercegovina prav tako ne, niti Severna Makedonija, prav tako ne Črna gora.
15.23 Srbija ima dva predstavnika: št. 142 Ognjen Ilić, št. 143 Veljko Stojnič. Dušana Rajovića, ki vozi za novomeško Adrio Mobil, ni, ker ni pravočasno dobil vizuma.
15.20 Zaprte vožnje je konec, začela se je dirka! Srb je prvi napadel!
15.07 Sledi sedem kilometrov zaprte vožnje.
15.00 Svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu za mlajše člane (U23) se je pravkar začelo.

 

 


Profil dirke


Prvih 10 km je ravninskih, potem pa se začnejo klanci. FOTO: Uci
Prvih 10 km je ravninskih, potem pa se začnejo klanci. FOTO: Uci



 

 


 

Komentarji: